maanantai 27. lokakuuta 2014

Piraattivideo: Jos jo verkossa niin upota vain. Terveisin EU-tuomioistuin

EU-tuomioistuin on antanut merkittävän ennakkopäätöksen joka voi muuttaa verkkokäyttäytymistä kerta heitolla tekijänoikeudellisen materiaalin suhteen.

Aikaisemmin ollaan oltu siinä luulossa että kaikenlainen piraattivideoiden levittäminen sellaisenaan on laitonta ja siitä voi saada ylimitoitettuja sakkoja ja vuosiksi kuritushuonetta.

Nyt kuitenkin EU-tuomioistuimen ennakkopäätös vapauttaa sisällön jakamisen siltä osin jos jakaja ei ole piraattivideon alkuperäinen jakaja tai tässä tapauksessa enemmänkin lataaja.

Esimerkki: Jos verkossa on jo jossakin palvelussa piraattisisältöä ja palvelu mahdollistaa sen jakamisen embed -tai upotuskoodia hyödyntäen niin tuolloin upotusta on laillista hyödyntää myös omalla sivulla, ilman että syyllistyisi tekijänoikeusrikkomukseen.

Edelleen siis kuitenkin tekijänoikeusrikokseen syyllistyy kyseisen videon alkuperäinen lataaja mutta eivät muut.

Tekijänoikeusmafialle terkkuja:

Kotilainen kumppaneineen varmasti huutelee paikallisten lakien perään mutta jos Suomessa ei voida tehdä lakia joka on ristiriidassa EU:n lakien ja asetusten kanssa (mm. järkeä tekijänoikeuslakiin), niin miksi sitten Suomen lait olisivat tässä tapauksessa voimakkaampia kuin EU:n tuomioistuimen määräämä käytäntö?

Ennakkopäätöksen lähtökohdat:

Saksan liittovaltion tuomioistuin pyysi EU-tuomioistuinta antamaan ennakkopäätöksen juttuun jossa kantaja ei ole halunnut oman videonsa esittämistä vastaajan verkkosivuilla johon se oli tuotu upotuskoodia hyödyntäen.

LÄHDE: Digitoday

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"