maanantai 8. joulukuuta 2014

Roskiin heitetyt kannettavien akut tarjoavat valoa Intiassa

IBM teki tutkimuksen jossa se selvitti roskiin heitettyjen kannettavien tietokoneiden akkujen kapasiteettia ja selvisi että noin 70% akuista pystyy antamaan vielä virtaa muun muassa LED-valolle sekä puhelimelle.

Kun tutkimusryhmä sai selville akkujen keston, he kehittivät yhdessä R&D yritys RadioStudion kanssa mielenkiintoisen virtalähteen Intialaiselle testiryhmälle johon kuuluu slummissa asuvia perheitä kuin myös katukauppiaita jotka ovat sähköverkon ulkopuolella.

Intiassa on arviolta noin 400 miljoonaa ihmistä sähköverkon ulkopuolella.

Rakennetussa virtalähteessä joka on nimetty UrJariksi, hyödynnetään roskiin heitettyä akkua, virtalähteessä on ulosmenevälle virralle kolme liitäntää esimerkiksi tuulettimelle, puhelimen lataukselle sekä LED-valolle jolla voidaan valaista pieni asunto tai ainakin asunnon jokin tietty alue tai katukauppiaan myyntikoju.

UrJar

UrJar pystyy antamaan esimerkiksi valoa neljä tuntia päivässä noin vuoden ajan. Virtalähdettä voi ladata sähköverkossa tai vaikkapa hyödyntämällä aurinkokennoja.

Uusi versio tulossa käyttäjäpalautteen perusteella:

Tutkijaryhmä kuunteli myös UrJaria käyttävien palautetta ja selvisi että he ovat pääpiirteittäin tyytyväisiä virtalähteen mahdollisuuksiin mutta valittelivat että valo voisi olla hieman kirkkaampi, palautteen perusteella tutkijat suunnittelevat jo uutta versiota.

Kierrätys loppuu kuin seinään, päätyvät Intiaan:

Käytettyjen elektroniikkalaitteiden kierrätys yleensä tyssää Intiaan, esimerkiksi yhdysvalloissa 50 miljoonaa käytettyä tietokonetta heitetään roskiin vuoden aikana, nämä yleensä päätyvät Intian kaltaisiin maihin kierrätykseen.

UrJar ja sen kaltaiset laitteet ovat yksi mahdollinen ja käytännöllinen kohde johon elektroniikkajätteen tarjoamat komponentit olisi mahdollista kierrättää ja hyödyntää suhteellisen pienellä vaivalla.

LÄHDE: BBC

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"