maanantai 12. tammikuuta 2015

Tietokone taskuun: Intel Compute Stick

Intel Compute StickIntel esitteli CES 2015 -messuilla taskukokoisen mutta silti täydellisen tietokoneen joka liitetään vain näytön HDMI-porttiin. Kyse on hyvin pienestä tietokoneesta joka muistuttaa ulkoisesti lähinnä Googlen Chromecastia.

Intelin Compute Stickiä ei kuitenkaan ole luotu vain yhtä tarkoitusta varten vaan kyseessä on ihan oikea täysiverinen tietokone kokonaisella Windows (8.1)- tai Linux (Ubuntu) käyttöjärjestelmällä.

Prosessorina Compute Stickissä toimii Intelin 64-bittinen sekä neliytiminen Atom Z3735F 1,83Ghz kellotaajuudella ja keskusmuistia laitteessa on 2GB. Tallennustilaa on 32GB SSD:llä mutta sitä voi laajentaa MicroSD-kortilla.

Jostain syystä Intel on tahtonut minimoida Linux version komponentteja, siinä keskusmuistia on vain yksi gigatavu ja tallennustilaa 8GB.

Virtansa laite saa Micro-USB:n kautta joko vaikkapa television USB-portista tai omasta laturistaan.

Laitteessa on myös WLAN- sekä Bluetooth-tuki joilla se keskustelee tietoverkkojen ja langattomien laitteiden kanssa. Mukana on myös yksi USB-portti joka on hyvin pitkälle tarkoitettu langattoman hiiren ja näppäimistön vastaanottimelle, mikään ei kuitenkaan estä liittämästä siihen USB-hubia jonka ansiosta portteja voi saada lisää käyttöön.

Käyttötarkoituksia:

Mistään tehokoneesta ei luonnollisestikaan ole tässä kokoluokassa kyse mutta se voisi toimia erinomaisena olohuone-PC:nä tuoden multimediasisällöt ja palvelut suurelle näytölle tarjolle, entistä monipuolisemmin sillä tällä voi todellakin ajaa täysin tavallisia Windows- sekä Linux sovelluksia. Ei siis enää odottelua koska omaan suoratoistotikkuun tulee tuki toivomalleen palvelulle.

Compute Stick on myös mitä mainioin työväline toimistoissa sillä tehoa riittää vallan mainiosti perinteisten toimistosovelluksien ajamiseen ja käyttämiseen, eikä sovi unohtaa sitä että tämä laite ei pidä minkäänlaista ääntä myöskin virrankulutus on huomattavasti alempi kuin perinteisen hyrinälaatikon.

Miksei Compute Stick sopisi myöskin pieneksi kotipalvelimeksi jossa pyöritetään esimerkiksi kotisivuja ja muita tarpeelliseksi katsomiaan palveluita.

Hinta & Saatavuus:

Intel on nykytietojen mukaan tuomassa Compute Stickit markkinoille maaliskuun aikana seuraavin hinnoin: Windows 8.1 versio 149 dollaria ja Linux versio 89 dollaria. Markkina-alueista ei ole toistaiseksi mainittu erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"