keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Youtube videot käynnistyvät vihdoin oletuksena HTML5-soittimeen

Google on tehnyt merkittävän parannuksen Youtube-palveluun. Ennen sivusto vaati Adobe Flash -selainlaajennuksen mutta ei enää.

Vaatimuksesta on toki päässyt myös aikaisemmin eroon muuttamalla palvelun oletussoitin Flashista HTML5-soittimeen, nyt muutosta ei tarvitse tehdä enää itse vaan Youtube käynnistää jatkossa kaikki videot HTML5-soittimeen.

Tämä on erinomainen asia tietoturvankin kannalta sillä Adobe Flash -laajennukseen hyökätään jatkuvasti, mitä vähemmän Flashia verkossa tarvitsee, sen parempi.

HTML5-soitin leviää myös Youtuben ulkopuolelle:

Myöskin upotetut Youtube-videot muilla sivuilla käyttävät jatkossa oletuksena HTML5-versiota soittimesta joka taas mahdollistaa sen ettei kyseisellä sivustolla tarvitse käyttää Flash-liitännäistä ja joka myös siten keventää sivua ja nopeuttaa sen latautumista.

Youtube käyttää myös Googlen kehittämää VP9-koodekkia joka keventää videon latauslastia kilpaileviin tekniikoihin verrattuna jopa 35 prosenttia.

Ei aivan kokonaan irti Flashista, vielä:

Flash elää kuitenkin vielä, ainakin hetken aikaa Youtubessa ja palvelu osaa tunnistaa käyttäjän selaimen, esimerkiksi Firefoxin perusversio ei vielä tue HTML5-soitinta oletuksena Youtubessa joten sille sivu lataa videot vielä Adobe Flash-tekniikalla.

HTML5-tuki toimii tällä hetkellä seuraavilla selaimilla: Google Chrome ja siihen perustuvat selaimet, Internet Explorer 11, Safari 8, Firefox Beta.

LÄHDE: GOS / Youtube-eng blog

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"