perjantai 22. toukokuuta 2015

Autojen omistaminen historiaa tulevaisuudessa?

Yhdysvaltalainen autovalmistaja General Motors sekä monet muut autovalmistajat haluavat Yhdysvalloissa suojata autojensa ohjausohjelmistot siten ettei niitä voida enää muokata auton ostajan toimesta.

Valmistajat toki toivoisivat että moottorissa olevan tietokoneen ohjausohjelmisto vain lisensoidaan käyttäjälle, siten ettei auton ostajalla ole oikeutta kajota laitteen ohjelmistoon, kuten kiertää valmistajan tekemiä rajoituksia sille kuka auton voi huoltaa.

Uusimpiin autoihin joissa kyseisenlainen ohjelmisto on, vaaditaan valmistajien valtuuttama autokorjaamo, joka luonnollisesti on muita kalliimpi vaihtoehto, näitä autoja on vaikeampi myös korjata itse, ellei sitten kierrä estoja, josta siis halutaan tehdä laitonta toimintaa DMCA-lakiin vedoten.

Nykyisellään ohjelmistot eivät vielä ole kovin vaativia mutta tulevaisuudessa ohjelmisto voisi muun muassa määritellä sen minkälaisia osia autoon laitetaan. vaikka osa muuten sopisikin moottoriin fyysisesti, ei se välttämättä siinä toimi koska ohjausohjelmisto ei saa siltä todennusta ja siten ohjelmisto estäisi muita osia toimimasta sen kanssa.

Auton ostajalle tämä tarkoittaisi sitä ettei autoa enää omisteta kuten ennen, se vain lisensoidaan sinulle ja auton käyttäjänä sinun on noudatettava valmistajan asettamia ehtoja sen käytössä.

LÄHDE: Autoblog

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"