keskiviikko 5. elokuuta 2015

Google Play Music vs. Spotify

Minulle annettiin erinomainen mahdollisuus testata Googlen musiikkipalvelu Google Play Musicia noin kolmen kuukauden ajan ja siten ajattelinkin tehdä pintapuolisen vertailun Googlen sekä Spotifyn välillä.

Kumpi palvelu on parempi missäkin tilanteessa ja mitä muutoksia palveluihin toivottaisiin.

Vertaan tässä artikkelissa siis Googlen Play Music sekä Spotifyn verkkoselainpohjaista Spotify Web musiikkipalvelua.

Olen ennen testin aloittamista ollut lähes pelkästään Spotifyn ilmaiskäyttäjänä, mutta kuitenkin silloin tällöin käyttänyt myös palvelun Premium versiota.

Olen kuunnellut nyt siis lähes kolme kuukautta kaiken musiikkini Google Playsta mutta jatkuvasti on ollut mielessä kuitenkin se että tämä palvelu maksaisi normaalisti joka kuukausi 9,99€.

Summa vaikuttaa edelleen liian suurelta, vielä kun kuitenkin kestän Spotfiyn mainokset ja niihin jopa jo tottunut niin tuntuu erikoiselta ajatella maksavansa kuuntelusta.

Muutamia eroja palvelukonsepteissa:

Maksuun kuitenkin sisältyy myös toimintoja joita esimerkiksi juuri Spotify ei tarjoa, näihin paneudumme paremmin jutun alemmissa osissa. Spotifyn maksullisuuteen kuuluu hieman parempi äänenlaatu sekä mainoksettomuus, toki myös samanaikaisia soittolaitteita voi olla enempi ja soitinta voi hallita ja yhdistää muihin laitteisiin, mitä ei ilmaisella tunnuksella voi tehdä, tosin Playstation Spotfiy toimii myös ilmaistunnuksella.

Googlella ei toistaiseksi ole mitään erityisiä laitteita joissa se toisi itselleen lisäarvoa kuten Spotifyllä on, tosin Google Play Music on nykyisin yhteensopiva Chromecastin kanssa mutta Googlen ulkopuolisia laitteita ei taida olla markkinoilla ensimmäistäkään.

Kirjastot tarpeeksi laajoja kummassakin palvelussa:

Kuuntelen itse musiikkia laidasta laitaan niin en ole törmännyt vielä ongelmaan jossa en löytäisi Googlesta sitä mitä löydän Spotifystä maksamatta kuitenkaan sen käytöstä rahaa (seurantadata on sitten asia erikseen).

Spotfiysta on lähtenyt kovaan äänen useampi artisti, onneksi artistit ovat kuitenkin olleet sellaisia joiden kirkumiset eivät voisi minua kiinnostaa tipan tippaa muutenkaan, Googlen arkisto on kuitenkin kasvanut ajan saatossa mukavasti eikä myrskyisiä sotia artistien kanssa ole juuri uutisoinnissa näkynyt.

Tällä hetkellä Googlen sekä Spotfiyn musiikkikirjastossa on noin 30 miljoonaa kappaletta.

Tekniikka:

Äänenlaadussa en kummassakaan palvelussa kuule erityisemmin eroa, mikä voi johtua siitä että käytän melko tavallisia satelliitteja pienen pöytäsubin kanssa. Sama on myös nappikuulokkeilla, minulle riittää ne puhelimen mukana toimitetut nappikuulokkeet.

Spotifyn ilmaisversiossa tarjotaan 160kbps ja Premium versiossa 320kbps laatua musiikkitiedostoille (vorbis). Google Play Music tarjoaa 320kbps äänenlaadun (MP3).

Käyttöliittymässä eniten puutteita Google Play Musicilla:

Google Musicin käyttöliittymä on mielestäni hieman hankala tai jos ei hankala niin sekava, Spotifyn webbikäyttöliittymä taas on melko suoraviivainen ja ei piilota toimintojaan, kuten Google tekee.

Google Play Music vs. Spotity Web

Googlessa esimerkiksi katoaa käyttöliittymästä listaus josta pääse uutuuksiin, suosituimpiin ja muihin palvelun osiin, listan saa esiin niin sanotun hampurilaispainikkeen kautta joka löytyy sivun vasemmasta yläkulmasta ja miksi "nyt soitettaviin" ei pääse kyseistä navigaatiolistasta? vaan siihen pääse vain palvelun oikeasta alakulmasta.

Vasemman alakulman Albumikuvitusta klikkaamalla voisi kuvitella pääsevänsä soittolistaan mutta siitä päästään johonkin turhaan visuaaliseen esitykseen joka piilottaa käyttöliittymän kokonaan allensa, ei näin.

Koen myös erittäin ärsyttäväksi sen että jos olen artistisivulla ja lähden sieltä pois, en pääse sinne enää takaisin yhden painikkeen kautta vaan joudun joko painamaan takaisin -painiketta selaimesta suoraan (jota en ikinä suosittele käytettävän millään suojatulla sivustolla) tai menemällä soittolistaan ja sieltä etsimällä kyseisen artistin jota en välttämättä enää edes muista.

Jos jokin artisti soi parasta aikaa niin pääsen hänen artistisivulle kyllä klikkaamalla artistin nimeä albumikuvituksen vieressä, voisi luulla että tämän olisi voinut hoitaa paremminkin.

Spotifyssä taas paluu on tehty astetta helpommaksi sillä artisti sivulle jos haluaa mennä esimerkiksi soittolistan kautta, kaikki liikkuminen tehdään visuaalisissa välilehdissä, näin mikään ei unohdu aikaisemmilta kerroksilta (etusivu->soittolista->albumi/artisti), näin myös takaisin pääsee klikkaamalla vain alempaa kerrosta.

Erinomainen ratkaisu Spotifylta

Välilehtihistoriaa voisi kyllä nähdä hieman syvemmälle kuin vain muutaman liuskeen verran, näin liikkuminen olisi nopeampaa.

Musiikkivideoita, kuka niitä katsoo?

Jostain syystä Google jaksaa hehkuttaa Youtuben musiikkivideoita osana maksullista Play Music palvelua.

Nyt voin katsoa musiikkivideoita ilmain mainoksia, ikään kuin tällä olisi minulle jotain suurempaakin lisäarvoa, kun ei tosiaankaan ole!

En minä kuuntele Youtubesta musiikkia, minä kuuntelen musiikin sieltä Google Play Musicista en muualta, enkä tosiaan tarvitse jotain videota musiikinlaatua häiritsemään...

Youtube hehkutus ei jää siihen, nyt voin mobiililaitteeseen ladata musiikkivideoita ja katsella niitä ilman internet yhteyttä. Kyllä ymmärrän toiminnon nimen omaan musiikkipalvelussa mutta miksi haluaisin ladata videoita puhelimeeni ja kuluttaa akkuni täysin tyhjänpäiväiseen videon pyörittämiseen? ...käyttää se sitten dataa tai ei.

Itselleni ei tule kyllä edes sellaista tilannetta jossa mobiililaitteeseen pitäisi ladata satoja megatavuja musiikkia koska data, minä en valitse liittymää jossa on datakatto, emme asu kaikki Yhdysvalloissa (Soneran valinneet saavatkin kyllä kärsiä, onnea valinnallenne).

Yhteisiä ongelmiakin löytyy:

Google Playssa että Spotifyn webbikäyttöliittymässä on kummassakin erittäin ärsyttävä ominaisuuspuute ja se on tietokone näppäimistöjen mahdollisten medianäppäinten toimimattomuus, tämän voisi varmasti ratkaista selaimeen asennettavalla lisäosalla mutta kumpikaan osapuoli ei ole ollut kiinnostunut moisen kehittämisestä.

Varsinkin kannettavalla työskennellessä on erittäin turhauttavaa selailla selaimen välilehdissä tai ikkunoissa vain sen takia että haluaa skipata biisin tai kelata biisin alkuun. Touchpad ei ole, eikä tule koskaan tarpeeksi luonnolliseksi käyttää joten sillä turhaan sohiminen on pelkkää tuskaa käyttäjälleen.

Lisäominaisuudet:

Pelkästään käyttöliittymäkokemuksena Spotify vie voiton selkeästi näiden palveluiden välillä mutta se ei ole kaikki kaikessa.

Google Play Musiciin on mahdollista ladata käyttäjän oma paikallinen musiikkikirjasto, olen ladannut hieman päälle 40 tuhatta kappaletta musiikkia palveluun ja ne löytävät nätisti palvelusta ja niihin pääsee käsiksi myös ilmaiseksi, joten Googlen miljoonien kappaleiden kirjasto yhdistettynä omaani on tietenkin sellaisenaan parempi ratkaisu kuin kumpikin erikseen.

Musiikin lataus on ilmaista eikä vaadi kuukausimaksua tai edes minkäänlaista avausmaksua, rajoituksena on kuitenkin noin 50 000 kappaletta jota ei voi ylittää vaikka siitä maksaisi. Googlen valtavasta musiikkikirjastosta voi "kopioida" myös kappaleita ja albumeita omaan kirjastoon, tämä toiminto ei täytä tuota 50 000 kappaleen kiintiötä vaan se koskee ainoastaan palveluun aidosti ladattuja tiedostoja.

Google Play Musiciin kuuluu myös mahdollisuus ladata Googlen kirjastosta musiikkia omalle koneelle MP3-muodossa ja ne ovat kuunneltavissa paikallisesti myös tilauksen jälkeen (vai olenko väärässä?)

Spotifysta puuttuvat nämä ominaisuudet, kappaleita voi ladata mobiililaitteeseen kyllä mutta ne eivät ole standardissa MP3- tai muussa formaatissa vaan ovat käytettävissä ainoastaan Spotfiy soittimella ja jos soittimen poistaa ja asentaa uudelleen, on musiikki ladattava tällöin uudelleen Offline-tilaan.

Jos Spotifyyn voisi ladata omat musiikkitiedostot niin en olisi katsonut tarpeelliseksi edes kokeilla Google Play Music palvelua, miksi olisin?

Toiveita Googlen suuntaan:

Google Play Music on taatusti parempi palvelu kuin moni muu alalla oleva vaihtoehto, siinä on voittamattomia ominaisuuksia mutta käyttökokemus ei ole niin suoraviivainen kuin toivoisi.

Toivoisin myös että käyttäjä saisi itse päättää tietyistä toiminnoista itse ja vaikuttaa siten kuukausimaksuun.

Minä kun en tee mitään musiikkivideoilla tai Offline-tilalla, paitsi silloin kun tahdon jostain kumman syystä ladata omaan offline-musiikkikirjastooni lisää sisältöä, tämä on kuitenkin turhaa koska internet.

Toinen toive koskee käyttöliittymää ja yllä mainittujen ongelmien korjaamista, ideoiden lainaus naapurilta ei ole väärin, täyttä kopiota en odota mutta Spotifyn käyttöliittymäsuunnittelun suuntaan toivoisin Playn kehityksen menevän.

Toiveita Spotifyn suuntaan:

Spotifylta taas toivon upload-mahdollisuutta, tai edes pysyvää Online-arkistoa joka skannataan omista paikallisista tiedostoista, sitten saisin selkeän listan vaikkapa sähköpostiin mitä kappaleita ja mistä albumeista ei pystytty palveluun lisäämään, näin voin poistaa paikallisen kirjaston niiltä osin mitkä palvelusta löytyy ja josta kirjastoni olisi luotu.

Tämän toiminnon pitäisi kuitenkin olla sitten pysyvä. Eli vaikka artisti poistaisi sisältönsä Spotifysta, jäisi niistä kopiot kyseisen toiminnon tehneille käyttäjille, niitä ei tarvitsisi voida jakaa muille mutta pääsy niihin pitäisi käyttäjälle itselleen pitää mahdollisena.

Ja kummallekin palvelulle vielä sellaiset terveiset että järjestäkää se tuki jo jumaliste noille näppäimistön medianäppäimille selainlaajennuksen merkeissä.

Lukijoilta palautetta:

Kertokaa te omia kokemuksianne eri musiikkipalveluista joita olette käyttäneet, onko hinta ollut kohdillaan ja mitä haluaisitte muuttuvan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"