perjantai 14. elokuuta 2015

Samsungin odotetut uutuudet: Galaxy Note 5 & S6 Edge+

Samsungin odotetut uutuudet: Galaxy Note 5 & S6 Edge+Samsung julkaisi eilen illalla kaksi uutuuspuhelintaan, Note 5:den sekä S6:den Edge mallin uudistetun Plus version. Samalla yhtiö julkaisi myös varsin erikoisen ulkoisen näppäimistön puhelimilleen.

Samsung Galaxy Note 5Tässä on Samsung Galaxy Note 5:

Uusi Note näyttääkin tällä kertaa hieman erilaiselta aikaisempiin malleihin verrattuna, sen takana oleva lasinen takaosa kaartuu Edgen näytön mukaisesti, tarjoten siten kädelle hieman paremman otteen tästä jättimäisestä laitteesta.

Eilinen julkaisu koski ennen kaikkea Note -sarjaa, se kun nostettiin nyt uudelle nykystandardien tasolle.

Ulkoisesti uusi Note noudattelee hyvin pitkälle S6 sarjan ulkoasua.

Note 5 S PenS Pen, eli Samsungin oma Stylus kynä on saanut myös päivityksen parempaan suuntaan, S Penin saa vihdoin naksauttamalla esiin eikä sitä tarvitse enää repiä kuten aikaisempien mallien kanssa on joutunut tekemään.

Ohjelmistopuolella on tullut kehitystä S Penin käytössä, nyt kun kynän naksauttaa pois kolostaan, ymmärtää lukittu näyttö muuttua tuolloin aktiiviseksi muistikirjaksi johon voi alkaa piirtää tai kirjoittaa heti, luomuksensa voi sitten tarvittaessa myöhemmin kopioida muihin sovelluksiin.

Uusi muistikirjatoiminto toimii vielä siten että näyttö pysyy mustana, se on päällä mutta ei käytä kirkkaita värejä, jolloin sen akun kulutus on hyvin vähäistä.

Data:

LTE eli 4G nopeutui huimasti uuden Cat9 tuen avulla, nyt laitteen yhteysnopeus voi nousta teoriassa jopa 450 megaan mutta käytännössä nopeudet jäävät kuitenkin 400M sekuntivauhteihin, nopeus on hurja mutta cat9 on tulossa maailmalla käyttöön pikkuhiljaa joten huippunopeuksiin ei olla aivan heti pääsemässä.

Näyttö:

Samsung taitaa uskoa myös siihen että 5.7 tuumaa on tarpeeksi puhelimelle, jotkut jopa uskalsivat epäillä että puhelimelle tulisi jopa 6 tuuman näyttö mutta näin ei sentään käynyt.

Näyttö on siis samankokoinen kuin Note 4:ssa mutta puhelin on saatu joka tapauksessa pienemmäksi Note 5: 153.2 x 76.1 x 7.6 mm, Note 4: on kooltaan 153.5 x 78.6 x 8.5 mm, vitonen myös painaa hitusen verran vähemmän: Note 5: 171g, Note 4: 176g.

Note 5 vs. Note 4 kehysNote 5 näyttö kattaa pinnan pinta-alasta 75,9% ja vaikuttaa siten suuremmalta kuin aikaisemman Noten näyttö, tämä on mahdollistettu siten että näytön reunoja tai kehyksiä on kavennettu aikaisemmasta mallista. Nelosessa pinta-alasta oli näyttöä 74,2%.

Hinta & Saatavuus:

Samsung Galaxy Note 5 ei ole kuitenkaan tulossa vielä Euroopan markkinoille, Samsung ei jostain syystä ole halukas tuomaan laitetta myyntiin yleisesti joka puolelle vaan yhtiö aloittaa Noten myynnin Yhdysvalloista sekä Aasiasta, tämä liike muistuttaa aikaisemman Note Edgen lanseerausta.

 


Tässä on Samsung Galaxy S6 Edge+:

Samsung Galaxy Edge+S6 Edge on erittäin hyvä ja näyttävä luuri mutta siitä haluttiin vieläkin suurempi ja tehokkaampi joten tarvittiin Edge+.

Edge+ sekä Note 5 ovat teknisesti hyvinkin samanlaisia joten eroavaisuuksia ei juurikaan näytön muodon lisäksi löydy ja tietenkin siltä osin myös ettei Edgessä tule mukana S Pen Stylusta.

"Eilinen julkaisu koski ennen kaikkea Note -sarjaa, se kun nostettiin nyt uudelle nykystandardien tasolle"

Mikäli omistaa jo S6 Edgen, ei ole periaatteessa mitään syytä lähteä päivittämään luuriaan tähän, siksi varmasti Samsung ei ollut halukas nostamaan S -sarjan numeroa ylöspäin koska uudistuksia ei ollut tarpeeksi, keskusmuistin määrän nousu gigalla ja suurempi näyttö ovat itse asiassa ainoat merkittävät muutokset puhelimen "perusversioon" nähden.

Kyllä, LTE Cat9 voi kuulostaa hienolta mutta käytännössä sitä ei vielä juurikaan tueta operaattoreiden osalta, se mahdollistaa jopa 450megan yhteysnopeuden mutta ehkä sellaista nopeutta tarvitaan enemmänkin mokkuloissa kuin luureissa.

Näytön 5.7 tuumakoko on yksinkertaisesti ilmaistuna todella iso, aikaisempi 5.1 saattoi kuitenkin tuntua aavistuksen turhan pieneltä koska kaartuvat reunat eivät ehkä olleet tarpeeksi leveät, onko tätä ongelmaa korjattu?, tämä selvinnee jos ja kun saan tuoreimman Edgen käsiini.

Sovellukset:

People Edge

Edgen reunasovelluksiin on tullut uusi People Edge, johon voi lisätä 5 suosituinta kontaktia, kun henkilökuvaketta painaa pongahtaa esiin kokoruudun peittävä käyttöliittymä (OnCircle) josta voi valita mitä haluaa kontaktille lähettää, soiton, puhelun, tekstiviestin, sähköpostin, kuvan tai hymiön (emoji).

OnCircle

Pikaluettelosta hyötyy ainakin sen verran ettei henkilöitä tarvitse liimata enää aloitusnäyttöön viemään sovelluskuvakkeilta tilaa.

Ohjelmisto on päivittynyt kumpaankin malliin muun muassa ruutukaappaustoiminnon osalta, nyt käyttäjän on mahdollista kopioida, ei vain ohjelman sitä osaa joka näkyy ruudulla vaan esimerkiksi koko verkkosivu alusta loppuun, käyttäjä voi itse päättää kuinka pitkälle ruutukaappausta jatkaa, lopputulos on sitten nähtävillä yhtenä kuvana. Monikaan ei ruutukaappauksia tarvitse mutta tehokäyttäjälle osaa uutta toimintoa varmasti arvostaa.

Ei Type-C:tä:

Olisi voinut kuvitella että Samsung olisi päivittänyt puhelimien liitännäksi USB Type-C liitännän jossa käyttäjän ei tarvitse enää varmistaa johdon puolta, liitin olisi tuonut puhelimille myös muita merkittäviä etuja mutta ainakaan näissä versioissa puhelimista tätä liitin porttia ei vielä löydetä.

Suorituskykyä! Tekniset tiedot:

Laitepuolelta ei ilmestynyt mitään uutta tarjottavaa mitä jo oli aikaisemmin näistä puhelinmalleista vuodettu ja nyt siis vahvistettu.

Samsung haluaa uskoa että sen lippulaivatuotteiden käyttäjät haluavat tehdä puhelimellaan samoja asioita ja samalla tavalla kuin tietokoneessa, ja näillä spekseillä sen luulisi onnistuvan.

Kummassakin uutuuspuhelimessa on Samsungin oma Exonys 7420 suoritin kahdeksalla ytimellä joka on yksi nopein mobiilipiiri tällä hetkellä sekä huimat neljä gigatavua keskusmuistia.

Sovellusten moniajo sekä monikäyttö pitäisi olla nyt tehojen suhteen ainakin kohdillaan ja kyllä varmasti 5.7 tuuman näyttö on jo tarpeeksi sopivan kokoinen tähän tarkoitukseen.

Pelit toimivat näissä lippulaivoissa varmasti vuosia eteenpäinkin todella hyvin, 4gigan keskusmuisti ja tehokas prosessori kestävät itsessään pidemmän aikaa mutta mikäli on mobiilipelien suurkuluttaja, ei seuraava tieto varmasti lämmitä kovasti.

Muisti & Tallennus:

Samsung ilmeisesti uskoo pilvitallennukseen koska puhelinten tallennustilasta on pudotettu kokonaan 128GB versio pois, nämä puhelimet tullaan tarjoilemaan vain 32GB sekä 64GB tilavaihtoehdoilla, eikä niissä ole myöskään tarjolla SD-korttipaikkaa jolla tallennustilaa voisi tarvittaessa lisätä paikallisesti.

Nykyään mobiilipelitkin, varsinkin suuret sellaiset kuluttavat tallennustilaa gigakaupalla koska puhelimien grafiikkavääntö on tullut jo siihen pisteeseen että pelin graafiseen ulkoasuun voi panostaa konsolitasoisesti, näin ollen myös pelitiedostot vievät hurjasti tilaa.

128GB version poistaminen ja SD-kortin pois jättäminen on kova pala mobiilipelien nykykehitykselle.

Näyttö:

Näyttö on kummassakin mallissa täysin sama 5.7" Super AMOLED 1440 x 2560 tarkkuudella joiden pikselitiheys on 518. Super AMOLED mahdollistaa periaatteessa muihin tekniikoihin verrattuna paremmat värisävyt, tumma on tummempaa koska näyttö valaisee pikselin kerrallaan, eikä perustu perinteiseen taustavalaistukseen.

Näyttö on suojattu Gorilla Glass 4 suojakerroksella ja Edge+:ssa myös takalasi.

Akku:

Akkukapasiteettia kummassakin luurissa on 3000 mAh joten tiputusta on tullut 220 mAh Note 4:seen verrattuna, toisaalta taas Edge+ on saanut akkuun lisäystä 400 mAh jos sitä verrataan S6 Edgeen mutta suuremman näytön vuoksi akkukestoa tuskin on tullut lisää vaan enemmänkin vähemmän.

Akku ei ole näissäkään puhelimissa enää irrotettavaa mallia, kummatkin puhelimet tukevat nopeaa latausta myöskin langattomassa latauksessa, tosin langaton nopea lataus vaatii myös uuden latausaseman jotta nopea lataus toimisi optimaalisesti.

Nopealla johdollisella latauksella laitteet latautuvat tyhjästä akusta täyteen 90 minuutissa ja langattomasti noin 120 minuutissa.

Hinta & Saatavuus:

Edge Plussan suhteen Samsung on sentään huomioinut muunkin maailman kuin vain Aasian ja Yhdysvallat. Puhelin tulee Suomessa saataville 21.8.2015 eli jo ensiviikon lopulla ja hintaa Edge+ puhelimelle tulee seuraavasti:

32 GB versio: noin, 850€
64 GB versio: noin, 950€

Edullisia puhelimet eivät siis tule olemaan mutta kyseessä onkin erikoisversio Galaxy Edge puhelimesta.

Puhelimia voi tilata ennakkoon monista eri kaupoista, kuten DNA:lta, Verkkokaupasta ja Gigantista

Tarkemmat tekniset tiedot:

Käyttöjärjestelmä: Android 5.1.1
Näyttö: Super AMOLED 5.7" 1440 x 2560 (518ppi)
Suoritin: Exynos 7420 (Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57
Keskusmuisti: 4GB
Tallennusmuisti: 32GB/64GB
Kamera: takakamera: 16MP optinen kuvanvakaus, autofokus, HDR, LED-salama. Etukamera: 5MP AutoHDR, panoraama
Matkapuhelinverkot: GSM / HSPA / LTE
Langaton: 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 A2DP, LE, apt-X, NFC
Navigointi: GPS, LONASS, Beidou
Liitännät: microUSB v2.0, 3.5mm audio
Langaton lataus: Kyllä
Pikalataus: 0-100% 90 minuuttia, langattomasti 120 minuuttia
Akku: 3000 mAh
Koko: Note 5: 153.2 x 76.1 x 7.6 mm. S6 Edge+: 154.4 x 75.8 x 6.9 mm
Paino: Note 5:  171g. S6 Edge+: 153g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"