perjantai 11. syyskuuta 2015

Applen julkaisutilaisuus: Tässä on Apple TV vuosimallia 2015

Applen julkaisutilaisuus: Tässä on Apple TV vuosimallia 2015Apple julkaisi myös paljon huhuja keränneen Apple TV:n keskiviikkoisessa julkaisutapahtumassaan.Huhut olivat oikeassa siinä että yhtiön TV-lisälaite astuu pelimarkkinoille.

Uusi Apple TV tuo uusia mediaominaisuuksia television yhteyteen, muun muassa sen sisäinen haku löytää videot myös muista palveluista kuin vain Applen omasta iTunes videokaupasta, esimerkiksi Netflixistä.

Palvelussa ovat nyt mukana iTunes videokirjaston lisäksi: Netflix, Hulu, ABC, Disney, HBO sekä Showtime, jotka luonnollisesti kaikki vaativat käyttäjältä maksullisen sopimuksen sisällön katsomiseen, iTunesin osalta elokuvat vuokrataan tai ostetaan.

Apple TV käyttöliittymää

Myös urheilutarjontaa tulee tarjolle: NBA, MLB sekä NHL tulevat esittämään otteluita suorana Apple TV:n kautta, nämäkin palvelut vaativat maksullisen sopimuksen tarjoajan kanssa.

Urheilulähetyksiä on mahdollista seurata Apple TV:n kautta kahta ottelua samanaikaisesti jaetulla kuvaruudulla, toiminnosta pitävät ennen kaikkea varmasti vedonlyöjät.

Lisää integroituja palveluita on Applen mukaan tulossa laitteeseen myöhemmin.

Siri RemoteUusi kaukosäädin:

Uutta on myös täysin uusittu kaukosäädin jota yhtiö kutsuu nimellä Siri Remote.

Säätimeen sisältyy pieni touchpad josta käyttöliittymää sekä videon aikajanaa käsitellään nopeasti, uusi säädin vaikuttaa ainakin paperilla hyvinkin kätevältä ja toimivalta ratkaisulta.

Siri Remote keskustelee Apple TV:n kanssa Bluetoothin välityksellä, ohjaimella voi myös säätää television tai kotiteatterin äänenvoimakkuutta sekä sulkea tai avata ne.

Siriä televisioon:

Apple TV:ssä on myös yhtiön mobiililaitteista tuttu avustaja Siri, jota voi käskyttää puheäänellä. Avustajalta voi pyytää luonnolliseen tapaan ohjelmia näytettäväksi kuten esimerkiksi "Näytä hauskat TV-sarjat" ja Siri näyttää listauksen kategoriaan sopivista ohjelmista, on kuitenkin vielä hyvin epävarmaa toimiiko Siri tässäkään laitteessa Suomen kielellä mutta virheetöntä Englantia puhuville, äänikomennoista voi olla iloa myös täällä päin.


Videopalveluiden lisäksi Apple tuo Apple TV:lle nyt myös pelit ja sovellukset.

Sovelluksia on toki ollut myös aikaisemmin tarjolla muutamia mutta nyt sovelluskirjasto kasvaa entistä useammilla ja mobiilimaailmasta tutuilla sovelluksilla.

Peleihin on panostettu hyvinkin paljon ja laitteelle on tulossa huimasti yksinoikeuspelejä, grafiikka vaikuttaa nykyaikaiselta mutta esittelytilaisuudessa pelejä ei juuri paljoa esitelty. Pelejä kuitenkin ohjattiin Apple TV:n pienellä kaukosäätimellä joka vaikutti melko hölmöltä.

Nyt kun uusi Apple TV on julkaistu, myös sitä esittelevät verkkosivut kertovat kuitenkin että laite tukee MFi yhteensopivia laitteita eli Made for iPhone/iPod/iPad mobiililaitteille tehtyjä peliohjaimia tai muita tuotteita. Itse asiassa sivustolla esitellään Steelseriesin tekemää Nimbus peliohjainta.

Steelseries Nimbus gamepad

Teknistä höpinää:

Apple esitteli Apple TV:lle uuden käyttöjärjestelmän jota kutsutaan tvOS:ksi joka perustuu iOS käyttöjärjestelmään, tvOS:lle tulee tarjolle oma SDK eli kehitysympäristö jonka avulla sille voi luoda eksklusiivisia ohjelmia ja pelejä.

Pelien sekä sovelluksien täytyy kuitenkin pärjätä viime vuoden teknologialla sillä Apple TV:hen tulee Applen A8 suoritin joka esiteltiin viime vuoden puolella. Keskusmuistia tarjotaan 2GB ja tallennustilaa joko 32 GB tai 64 GB.

Laitteesta löytyy myös Ethernet portti eli RJ45 mutta speksien mukaan se tarjoaa vain 100Mb yhteyden joten gigasessa kotiverkossa ei pääse hyödyntämään huippunopeutta joka voi olla todella huono juttu mikäli haluaa katsoa täyden tarkkuuden 4K-elokuvia kotiverkosta käsin.

WLAN verkossa taas liikutaan a/b/g/n/ac luokkien nopeuksissa. Bluetooth on 4.0 versiota ja HDMI tuki ulottuu ainakin 1.4 versioon saakka joka tukee muun muassa 3D-videoita. Apple TV:ssä on myös USB-C portti lisälaitteita kuten ulkoisia kiintolevyjä varten varten.

Luonnollisesti mukana on myös tuki AirPlaylle joka on Applen vastine Googlen Chromecastille, AirPlayn avulla käyttäjä voi siirtää videota ja muuta sisältöä iLaitteista suoraan Apple TV:lle.

Hinta ja saatavuus:

Apple TV tulee tarjolle lokakuussa ainakin Yhdysvalloissa seuraavin hinnoin:
32 GB versio = 149 dollaria
64 GB versio = 199 dollaria

Vielä ei ole selkeää päivämäärää siitä koska tuorein Apple TV tulee Suomeen markkinoille ja millä hinnoin, aikaisempaa versiota kuitenkin myydään toistaiseksi edelleen.


Vaikka Apple TV:n tekniset ominaisuudet osaltaan hieman mietityttääkin, ei se missään nimessä ole alitehoinen sille tarkoitettuihin päätehtäviin joka on esittää internet sisältöä televisiossa, pelit tulevat edelleen toissijaisena.

Toivoa sopii että Apple ottaisi TV laatikkonsa jatkossa useammin päivityssykliinsä mukaan jotta laite ei kerkiä vanhentumaan niin hurjasti kuin aikaisempi versio joka esiteltiin vuonna 2012.

LÄHDE: Apple

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"