maanantai 14. syyskuuta 2015

NASA TV siirtyy 4K-aikakauteen

NASA TV siirtyy 4K-aikakauteenInternetissäkin näkyvä NASA TV eli Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon ylläpitämä TV-kanava on siirtymässä pian 4K-tarkkuuteen uuden jakelusta vastaavan yhteistyökumppanin avulla.

NASA TV:sta tulee usein ohjelmaa jossa esitellään avaruushallinnon kuvamateriaalia, dokumentteja sekä oppilaitoksille suunnattuja ohjelmia.

Kaikista mielenkiintoisinta on kuitenkin suorat lähetykset kansainväliseltä avaruusasemalta (ISS) jossa päästään mukaan astronauttien avaruuskävelyille ja nähdään muuta työskentelyä asemalla, myöskin erikoisia maapallon säähavaintoja esitellään kanavalla.

Avaruushallinto lyöttäytyy yhteen Harmonic yhtiön kanssa joka tulee huolehtimaan 4K-kanavan jakelusta TV-yhtiöille ja internetiin.

Tällä hetkellä Harmonic käy neuvotteluita Yhdysvalloissa TV-operaattoreiden kanssa jotta UHD-kanava saataisiin heidän verkkoon, kanava näkyy kuitenkin myös satelliitilla ja 4K-kanava oltaisiin tuomassa myös Internet striimiin.

NASA toivoo että Harmonic saisi neuvottelut valmiiksi hyvinkin pian, kanavan on tarkoitus käynnistyä 1. marraskuuta jonkin asteiseen beta-vaiheeseen.

Uusi lähetystarkkuus on rikkaan kuvamateriaalin esittämiseen erittäin tärkeää, "kuvanlaatu muuttuu hyvästä henkeä salpaavan kauniiksi ja tarkaksi".

Kuvaa tullaan suunnitelmien mukaan lähettämään UHD tarkkuudella joka on 4096 x 2160 ja vielä 60 kuvan sekuntivauhdilla joka takaa sulavan liikkeen kuvassa.

Internetistä katsottuna kanava tarvitsee kuitenkin melko tehokkaan koneen jotta 4K-resoluutio 60fps:llä pyörii sulavasti tietokoneelta katsottaessa, suurin osa nykyisin myytävistä koneista hallitsee 4K:n ongelmitta mutta muutama vuotta vanhemmat eivät.

Internet striimi eli suoratoisto tulee vaatimaan vähintään 13 Mb yhteysnopeuden.

Yhdysvalloissa on mahdollista seurata jo nyt Harmonicin lähettämää UHD-laatuista testikuvaa AMC-18C satelliitin kautta.

Lyhyehkö NASA TV esittelyvideo UHD(4K)-tarkkuudella:

LÄHDE: Harmonic Inc

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"