tiistai 6. lokakuuta 2015

EU ei halua jakaa enää henkilötietoja Yhdysvaltojen kanssa

EU ei halua jakaa enää henkilötietoja Yhdysvaltojen kanssaEU:n tuomioistuin on mitätöinyt Yhdysvaltojen kanssa solmitun Safe Harbor -sopimuksen, joka sallii EU maiden kansalaisten henkilötietojen tallentamisen jenkkiyrityksien palvelimille Yhdysvalloissa.

Safe Harbor luotiin sen vuoksi koska Yhdysvalloissa tietosuojalainsäädäntö ei vastaa EU:n asettamia ehtoja jonka mukaan Eurooppalaisilla yrityksillä on oikeus siirtää tietoja käyttäjistään unionin ulkopuolelle vain maihin joissa lainsäädäntö vastaa ehtoja.

Yhdysvallat kuitenkin onnistui luomaan Safe Harborin EU:n kanssa jota on hyvin vaikea ymmärtää ylipäätänsä, EU:lle riitti tässä tapauksessa kuitenkin Yhdysvaltalaisten yrityksien lupaus huolehtia tietojen turvallisuudesta, viime aikaiset NSA-paljastukset kuitenkin todistavat että yritykset eivät ole pystyneet pitämään lupauksiaan, joten tuomioistuin ei voinut muuta kuin mitätöidä sopimus.

Käytännön vaikutukset:

Mitätöinnillä on valtavat vaikutukset, esimerkiksi Googlen, Microsoftin, Applen ynnä muiden jenkkiyrityksien täytyy jatkossa keskustella jokaisen EU maan kanssa erikseen siitä salliiko se yritykselle oikeuden, vai vaatiko se jopa Venäjän tapaan palvelimet maahansa tai ainakin EU:n alueelle.

Unionimaat siis saavat takaisin itsemääräämisoikeuden asiassa, jota ennen kontrolloitiin EU tasolla.

On hyvin epätodennäköistä että jenkkiyritykset lakkauttaisivat palveluita Euroopasta mutta jos jokin tietty maa vaatii yrityksiä tallentamaan kansalaisten tiedot heidän kotimaassaan, on se kyseiselle maalle, esimerkiksi Suomelle valtaisa voitto.

Periaatteessa koko EU:n alue voi hyötyä taloudellisesti tilanteesta jossa jenkkiyritykset pakotetaan hankkimaan datakeskuspalvelut alueelta.

LÄHDE: Afterdawn

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"