tiistai 12. tammikuuta 2016

Apple esitteli yötilan, julkaistaan iOS 9.3 päivityksen yhteydessä

Apple esitteli yötilan, julkaistaan iOS 9.3 päivityksen yhteydessäiOS 9.3 on Applen seuraava suurempi iOS-päivitys ja sen kirjaimellisesti näkyvin uusin ominaisuus tulee olemaan niin sanottu yötila.

Yötila määrittelee näytön ja värien kirkkautta kellon ja paikantimen avulla, kun on yöaika ja ulkona pimeää, tummuu iPhonen taikka iPadin näyttö sen mukaan silmille sopivaan tasoon tarjoten värit ja kirkkauden astetta lämpimämpänä.

Käytännössä tämä näkyy siten että näyttö on aikaisempaa kellertävämpi ja se yrittää estää kirkkaan sinisen hohdon pääsemästä läpi.

Kun aurinko taas nousee aamulla, palautuu näytön värit normaaleiksi, yötilan saa toki myös suljettua kokonaan, joten kyseessä ei ole pakotettu tila.

iOS 9.3 yötila

Tekniikan taustalla on tutkimus joka on osoittanut että tiettyjen kirkkaiden värien kuten sinisen hohdon on huomattu haittaavan unirytmiä joten nyt uuden ominaisuuden avulla unen päästä olisi helpompi saada kiinni jos mobiililaitettaan vielä illalla pedissä käyttää.

Varastettu tekniikka?

Uuden yötila -ominaisuuden on alkujaan esitellyt iOS jailbreak yhteisössä suosiota nauttinut f.lux -sovellus ja monet käyttäjät syyttävät Applea ohjelman toimintojen varastamisesta suoraan käyttöjärjestelmään.

f.lux -tiimin kerrotaan pyytäneen Applelta saada ohjelmalleen laajempia oikeuksia laitteen hallintaan jotta se voisi tuoda ohjelman normaaliin sovelluskauppaan, tähän Apple ei kuuleman mukaan suostunut.

iOS 9.3 terveyssovellus

Health:

Uutena ominaisuutena nähdään myös uusi Applen oma terveyssovellus (Health), jatkossa siihen on helpompi integroida kolmannen osapuolen terveysseurantasovelluksia.

 

Muistiinpanot:

Muistiinpanot avautuvat sormenjälkilukijan avulla.Myöskin Applen Notes eli muistiinpanot on päivittynyt siten että iOS 9.3 version muistiinpanot voi suojata salasanalla tai vaihtoehtoisesti avata suojastaan Touch ID:n avulla, näin laitteen voi antaa myös muiden käyttöön pelkäämättä että tärkeät ja ehkä jopa salaiset muistiinpanot avautuvat vain heille kelle ne kuuluvat.

 

Julkaisuajankohta:

iOS 9.3 beta 1 on tällä hetkellä saatavilla vain jos on liittynyt Applen kehittäjäksi ja omaa Apple Develcoper tunnuksen, 9.3 tulee myös pian saataville julkiseen beta-testaus ympäristöön.

Nykyisin julkisessa betassa oleva 9.2.1 versio tullaan julkaisemaan kevään aikana kaikille käyttäjille ja lopullinen 9.3 tullaan vuorostaan julkaisemaan myöhemmin tänä vuonna.

LÄHDE: Apple / PhoneArena.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"