maanantai 21. maaliskuuta 2016

Laitetestissä: Sandberg Esports Equipment - Thunderstorm Keyboard

Laitetestissä: Sandberg Esports Equipment - Thunderstorm KeyboardViime kerralla testattu Sandbergin Gamer Desk Pad XXXL pöytämatto antoi hyvää osviittaa siitä kuinka laadukkaasta tuotesarjasta on kyse, otin selvää jatkaako sarjan pelinäppäimistö yhtä laadukkaalla linjalla?

Ensivaikutelma:

Olin aluksi siinä käsityksessä että Sandberg Thunderstorm Keyboard -näppäimistö olisi upotettu metallikehykseen, sen paino sekä ulkoasu viestittävät näin mutta petyin melkoisesti kun lopulta näppäimistön otin paketistaan ulos.

Metallia ei ollut missään näppäimistön ulkoisessa osassa, vain sisällä tuomassa painoa samalla tavalla kuten monissa muissakin pelinäppäimistöissä.

Näppäimistön ulkoasu on kieltämättä mielenkiintoinen, koko näppäimistö on ukkosteemallaan joidenkin mielestä vaikuttavan näköinen jota vielä korostetaan näppäimistön kolmivärisessä LED-taustavalossa.

Näppäimistön reunat on tehty hyvin leveiksi ja suuriksi, ilmeisesti tarkoituksena on ollut tehdä siitä muista näppäimistöistä selkeästi erottuva, siinä se varmasti onnistuukin mutta mennäänkö nyt hieman yli sen perimmäisen tarkoituksen eli pelinäppäimistön?

Ergonomia ei paras mahdollinen:

Mikäli sitä että näppäimistön reunus ei ollut metallia lasketa miinukseksi, on sellaiseksi kuitenkin otettava se tosiasia että näppäinrivistöt ovat hyvin tasaisia, eli näppäimet ovat samalla tasolla muihin riveihin nähden, ominaisuus voi olla hyvä asia pelattavuuden kannalta mutta perinteiseen tietokoneella työskentelyyn se ei ole hyvä.

Useissa muissa pelinäppäimistöissä ja perinteisimmissäkin näppäimistöissä on nykyisin mukana jonkinlainen rannetuki joka tuo sormet lähemmäksi näppäimistöä, Thunderstorm Keyboardissakin periaatteessa sellaiset ovat mutta nekin ovat liian korkeat ja varsin lyhyet, ainakin testaajan käsille, eikä hyvää kirjoitusasentoa saa oikein mitenkään.

Lyhyesti sanottuna näppäimistö turhan korkealla.

Näppäimistön ulkoinen muotokin on sellainen ettei siihen voi käyttää muita rannetukia.

En siis voi suositella Thunderstorm Keyboardia käyttäjälle joka tekee tietokoneella paljon muutakin kuin vain pelaa, ainakaan ainoaksi näppäimistöksi, pelinäppikseen voi vaihtaa kyllä sitten kun pelataan.

Unboxing video:

Tuntuma:

Pelaamiseen näppäimistö on tarkoitettu ja se toimii siinä käytössä melko hyvin, niin sanonut tärkeimmät pelinäppäimet asettuvat hyvin sormille ja painuvat melko alas joka tuo mekaanisen näppäimistön tuntua, Thunderstorm Keyboard ei kuitenkaan ole mekaaninen näppäimistö sen varsinaisessa merkityksessä.

Painoa näppäimistöllä on todella tuntuvasti, se painaa noin 1.1 kiloa joten näppäimistö pysyy jämäkästi paikallaan.

Näppäimistön painikkeet eivät ole liian lähellä tai kaukana toisistaan, joskus pelinäppäimistöissä halutaan tehdä selkeä ero esimerkiksi WASD näppäinten kohdalla muista painikkeista, henkilökohtaisesti Sandbergin perinteinen malli on parempi.

Näppäimistö on langallinen jonka vuoksi se tarjoaa aina hieman nopeamman vasteajan kuin esimerkiksi langattomat näppäimistöt, näppäimistön 1.8 metriä pitkä USB-kaapeli on päällystetty nailonilla joka tarjoaa sille hyvän suojan, myöskin itse USB-liitin on vielä erikseen vahvistettu joten sen pitäisi kestää repimistä hieman paremmin kuin perinteisemmät liittimet.

Ei ohjekirjaa eikä hallintasovellusta:

Näppäimistö tarjoaa perinteisen näppis layoutin lisäksi myös muutaman erikoispainikkeen, painikkeet sijaitsevat näppäimistön ylimmällä rivillä, selkeästi eroteltuna muista painikkeista. Sandberg ei kuitenkaan toimittanut mukaan minkäänlaista sovellusta jolla näppäimet voitaisiin ohjelmoida eli mapata käyttäjän omien tarpeiden mukaisiksi.

Koska näppäimistölle ei ole erikseen ajuria, ymmärtävät pelit erikoispainikkeet vaihtelevasti, hallintasovelluksen puuttuminen on selkeä miinus.

Layout on siis täysin perinteinen näppäimistö, siten esimerkiksi ESC-löytyy sieltä mistä pitääkin, sekä ENTER-painike on luonnollisessa koossaan, funktiopainikkeet on eroteltu neljän riveihin, mikä on pelinäppäimistössä hyvin tärkeää.

FN-Painike:

Kuten pelinäppäimistössä yleensäkin, myös Thunderstorm Keyboardissa on toimintoja joita löytää FN-painikkeen takaa. näppäimen käytöstä ei kuitenkaan ole minkäänlaista ohjekirjaa mukana eikä sellaista ole saatavilla edes Sandbergin tuotesivulta, FN-painikkeen avulla erilaisia näppäinyhdistelmiä ja toimintoja täytyy etsiä itse.

Ilmeisesti näppäimistössä on myös niin sanottu rapid fire -toiminto, jolla voi määrittää kuinka nopeasti esimerkiksi aseella halutaan ammuttavan kun liipasinnäppäintä pitää pohjassa, yleensä näitä ohjataan FN+F5/F8 -painikkeista mutta minä en saanut toimintoa pelaamaan ainakaan Battlefield 4 -pelissä, rapid fire voi siten olla mapattuna muihin näppäimiin.

Sandberg miksi?

Sandberg on halunnut merkata perinteisiin nuolinäppäimiin myös WASD -kirjaimet, tälle on syynsä: Mikäli jostain syystä haluaa lennossa vaihtaa vasemmalla olevat WASD-painikkeet oikeanpuolen nuolinäppäimiin onnistuu se painamalla FN+NUOLINÄPPÄIN ja mikäli haluaa takaisin vasemmalle puolelle, täytyy painaa CTRL+NUOLINÄPPÄIN, en kuitenkaan keksinyt mitään järkevää syytä sille miksi joku näin tahtoisi tehdä?

Pelaajia vuosikausia riivannut ongelma saa kyytiä:

Sandberg Thunderstorm keyboard tarjoaa ratkaisun myös pelaajia vaivaavan ongelman, nimittäin se osaa poistaa Windows -näppäimen käytöstä pelaamisen ajaksi, painamalla FN+WIN, syttyy näppäimistön merkkivaloriville WK valo merkiksi siitä että Windows -näppäin on lukittu eikä sitä painamalla enää siirry pelistä vahingossa työpöydälle, näppäimen saa jälleen käyttöön toistamalla sama yhdistelmä.

LED-taustavalot:

Näppäimistössä on LED-taustavalo, se ei ole näppäinkohtainen ja taitaa olla enemmänkin “wau efektin” takia mukana kuin käytännöllisyyden vuoksi, taustavalovärejä on kolme ja ne voi valita käyttöön yksitellen tai asettaa vaihtumaan automaattisesti. Luonnollisesti valot voi myös sulkea kokonaan.

FN-painikeen avulla voi käskyttää myös valopainiketta, kun painaa “FN+VALO” saadaan näppäimistön taustavalolle efekti joka muuttaa väriä automaattisesti, varmasti hieno laneilla kun jättää tietokoneen hetkeksi aikaa yksin, tosin muuten turha ominaisuus.

FN+PAGEUP/PAGEDOWN painikkeilla voi määrittää taustavalon kirkkauden.

Valo- ja FN-painikkeet

Painike jolla valoja hallitaan on “ALT Gr”-näppäimen vieressä, eikä se tee mitään muuta kuin vaihda tai sulje taustavalon, painikkeen vuoksi Sandberg on päättänyt uhrata Windowsin valikkopainikkeen, tämä on yksi syy myös jonka vuoksi näppäimistöä ei voi suositella yleiseen käyttöön.

Mediapainikkeet, ei ihan nappiin:

Turha keskusosa sekä mediapainikkeita...

Näppäimistössä on erikoispainikkeet myös mediasoittimelle, näitä näppäimiä harvemmin voi valjastaa muuhun tarkoitukseen, Sandbergilla on kuitenkin jouduttu design-syistä tekemään pieni mutta melko häiritsevä kompromissi, nimittäin “edellinen”-painike on jouduttu pienentämään ja siten erottamaan muista toista/tauko, seuraava -painikkeista omalle rivilleen, johon se ei selkeästi kuulu.

“Seuraava” -painikkeen vieressä oikealla taas on mediasoittimen avaava painike, miksi ihmeessä soittimen avauspainike on tässä eikä “Edellinen” -näppäimien kohdalla?

“Edellinen” -painikkeen vieressä taas on äänenvaimennuspainike, äänenvoimakkuuspainikkeet taas löytyvät näppäimistön ylärivin tyhjän keskiosan vasemmalta puolelta, tässä keskiosassa voisi olla vaikka mitä mutta Sandbergillä jostain syystä on haluttu jättää sen tila hyödyntämättä.

Loppusanat:

Ei onnistunein pelinäppis

Luulisi että kun pelinäppäimistöä lähdetään kehittämään, olisi käytettävyys ja toiminallisuus tärkeimmät lähtökohdat, tässä tapauksessa niin ei ole tehty.

Sandbergin Thunderstorm keyboardin kehityksessä ollaan selkeästi lähdetty design edellä ja ongelmiahan moinen kehityssuunta aiheuttaa.

Esimerkiksi se että ylinnä olevat erikoispainikkeet ovat hankalasti saatavilla ja tuntumaltaan todella huonot, näppäinten muodot ovat sellaisia ettei niiden sopisi painautua niin alas kuin ne nyt tekevät.

Ohjeiden sekä hallintasovelluksen puuttuminen on hyvin suuri virhe, erityisesti FN-painikkeen erikoistoiminnoille olisi ehdottomasti pitänyt toimittaa jonkinlainen ohjelappunen.

Koska tämä näppäimistö on hyvin korkea, kiinnitin huomiota kuinka pelaan yleensä perinteisillä näppäimistöillä, tuolloinkin useissa tilanteissa käsi ei lepää rannetuen päälle kuten se tekee kirjoittaessa, tämän huomioon otettuani Thunderstormilla pelaaminen luonnistui yllättävän hyvin.

Ainoastaan työpöytäkäytössä, eli silloin kun tietokoneella tehdään jotain muuta kuin pelataan ergonomia ongelmia tuli lähes heti, kättä ei saa mitenkään hyvään asentoon näppäimistön päälle, tämä johtuu osittain siitä että rivit ovat turhan tasaiset.

Muuhun kuin pelaamiseen näppäimistöä ei ikävä kyllä voi suositella, ja pelaamiseenkin vain sillä varotuksella että FN-painikkeiden toiminnot on keksittävä itse, nämä saattavat parantaa pelikokemusta ja antaa jopa selkeitä etuja muihin pelaajiin nähden.

Hinta & Saatavuus:

Sandberg Thunderstorm Keyboard on saatavilla heti, Sandbergin omassa verkkokaupassa sen hinta on tätä kirjoittaessa: 67 euroa.

Näppäimistölle tulee myös 5 vuoden takuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"