tiistai 10. toukokuuta 2016

Kokeile kvanttitietokonetta

Kokeile kvanttitietokonettaIBM tarjoaa kaikille halukkaille mahdollisuuden kokeilla ihka oikeaa kvanttitietokonetta pilvipohjaisesti.

IBM tarjoaa kaikille halukkaille mahdollisuuden opiskella kvanttitietokoneen käyttöä ja luoda sovelluksia sille.

Normaalisti kvanttikoneisiin pääsee käsiksi vain jos on mukana sen kehitystyössä teknologiayrityksissä jotka tekniikkaa tutkivat. Nyt kuitenkin IBM haluaa tarjota samat tai lähes samat mahdollisuudet myös muille tekniikasta kiinnostuneille, tarjoamalla ilmaisen pääsyn yhteen sen kehittämistä kvanttikoneista.

IBM tarjoaa pääsyn lisäksi myös oppaita kuinka tekniikkaa voi hyödyntää ja kertoo myös kvanttitietokoneen historiasta ja nykyisistä kokeellisista sovellutuksista.

Kvanttitietokone on teoriassa nopeampi tietokone kuin yksikään nykyisin käytössä oleva supertietokone, tämä johtuu siitä että kvanttiprosessori pystyy käsittelemään bittejä nelinkertaisen määrän (qubits) samanaikaisesti kun taas perinteinen prosessori pystyy käsittelemään tietoa bittikerrallaan (bits).

Nykyisellään IBM:llä on kvanttiprosessori jonka laskentateho on viisi qubittiä, se ei kuulosta paljolta mutta yhtiössä uskotaan että he pystyvät kehittämään 10 vuoden sisään prosessorin joka pystyy 50 tai jopa 100 qubittiin.

Kvanttiprosessori ei ole tulossa aivan lähivuosina korvaamaan jokaisessa tietokoneessa nykyisin käytössä olevaa prosessoria, sillä se on hyvin varhaisessa kehitysvaiheessa ja jo yksin prosessorin jäähdytys vaatii järeitä laitteita, kuten alla olevasta 360 asteen videosta voi nähdä:

Kuinka pääsen mukaan?

Kvanttikoneelle saa pääsyn pyytämällä kutsua IBM:n kvanttikoneprojektin verkkosivuilta (josta myös oppaat ja lisätieto löytyvät), voi olla että mikäli IBM saa hurjasti kutsuja voivat he rajoittaa mukaan pääsyä.

LÄHDE: THN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"