maanantai 26. syyskuuta 2016

Lenovo vastasi Linux kohuun

Lenovo vastasi Linux kohuun (kuvassa Yoga 900)Tietokonevalmistaja Lenovo on vastannut kohuun joka koskee sen Yoga 900 / 900S kannettavia tietokoneita.

Taustaa:

Lenovon Yoga 900 / 900S kannettavat tietokoneet on konfiguroitu siten ettei sen kiintolevyä (SSD) pysty tunnistamaan kuin Windowsista käsin, tämä on saatu aikaiseksi pakotetulla RAID-tilalla jota ei voi tietokoneen asetuksista (UEFI) muuttaa perinteisempään ACHI-tilaan joka taas mahdollistaisi levyn tunnistamisen myös muista kuin Windows käyttöjärjestelmistä.

Itse asiassa edes Windowsin asennusohjelma ei tunnista levyä suoraan vaan se vaatii järjestelmäpiirin (joka toimittaa raid-tuen) ajuri-asennuksen, tämä ajuri on Intelin valmistama ja se on tehty vain ja ainoastaan Windows alustalle. Intel ei siis toimita RAID-ohjaimestaan Linuxilla toimivaa versiota.

Yhtiön vastaus:

Lenovo on vastannut ettei ole tahallisesti estänyt Linux yhteensopivuutta ja kertoo että Yogan näytön kääntämisen mahdollistavan saranan vaatineen kyseisen RAID-asetuksen toimiakseen oikein.

Vastaus on kuin suoraan hullujen huoneelta ja vaikuttaa siltä ettei yhtiö tule tarjoamaan ikinä Yoga 900 /900S malleihin bios-päivitystä joka mahdollistaisi ACHI-tuen ottamista käyttöön ja asentamalla siten esimerkiksi Linux käyttöjärjestelmän tietokoneeseen.

Samaan hengen vetoon Lenovolta sylkäistiin lista yhtiön tuottamista tietokoneista joissa on niin sanottu virallinen Linux tuki, lista on toki pitkä ja vaikuttava mutta on hassua huomata että listalta kyllä löytyy aikaisemmat Yoga mallit myös.

Sen vielä pystyy käsittämään ettei Lenovo halua lähteä kehittämään Intelin teknologiaan liittyviä ajureita itse vain sen takia että siinä saataisiin toimimaan käyttöjärjestelmä jota Lenovo ei suoranaisesti edes tue mutta se että Lenovolla ollaan päätetty poistaa laitetason asetuksista eli biosista/uefista asetus jolla laite saataisiin RAID-tilasta pois, on suorastaan törkeää.

Microsoft vinkkeli:

Yoga 900 malleista on saatavilla niin sanotut Microsoft signature versiot jotka takaavat laitteen toimivan Windows 10 käyttöjärjestelmässä erinomaisesti, tämä on siis Microsoftin tae.

Monet ovat väittäneet Microsoftilla olleen näppinsä pelissä tässä asiassa vaikka enempi syyttävän sormen pitäisi kohdistua Lenovon lisäksi Inteliä kohti joka ei siis toimita RAID-järjestelmästään Linux yhteensopivaa ajuria.

Se että biosista on jätetty ACHI-tuki pois, voi jollakin tapaa ehkä kuitenkin liittyä Microsoftin harjoittamaan painostukseen, Microsoft ei tietenkään halua että Microsoft signature laitteissa pyöritettäisiin mitään muuta käyttöjärjestelmää kuin yhtiön omaa Windowsia.

LÄHDE: Reddit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"