tiistai 27. joulukuuta 2016

CyanogenMod tapettu, uusi projekti tulossa

CyanogenMod tapettu, uusi projekti tulossaSuosittu Android jakelu, CyanogenMod on sellaisenaan lopetettu. Tulevat CyanogenMod versiot saattavat sisältää mainontaa ja muuta roskaa.

CyanogenModin pääasialliset kehittäjät ovat saaneet Cyanogen yhtiöstä kenkää ja ovat aloittaneet uuden projektin jota ei ylläpidä ainakaan vielä yksittäinen yhtiö.

Uusi projekti kantaa nimeä Lineage OS ja se jatkaa siitä mihin CyanogenMod jäi, ensimmäisenä varmasti uuden projektin kanssa lähdetään wikin ja muun dokumentaation päivityksestä ja sitten siirrytään itse lähdekoodiin josta putsataan CyanogenModiin ja Cyanogeniin liitettävät rivit ja nimitykset.

Projektin kehittymistä voi seurata Lineagen yhteisösivun kautta, mukana on jo Freendoessa toimiva uusi #lineageos -yhteisökanava sekä Reddit keskustelufoorumi.

Mistä kiikastaa:

Ilmeisesti käyttöjärjestelmän kehittäjien ja pääyhtiön kanssa on ollut jo pidemmän aikaa ongelmia ja koska Cyanogen INC omisti periaatteessa kaikki CyanogenModiin liittyvät asiat (avointa lähdekoodia lukuun ottamatta) päätti se yksinkertaisesti lakkauttaa koko projektin.

Koska Cyanogen Inc poisti sivustot verkosta, ei projekti pystynyt tekemään ilmoitusta projektin blogisivulla joka oli osa projektin domainia, joten he julkaisivat tiedotteen Google Plus sivujen kautta, päivityksen voi lukea alla olevan linkin kautta:

https://plus.google.com/+CyanogenMod/posts/RYBfQ9rTjEH

Cyanogen Inc ajoi projektin alas:

CyanogenModin wikit ja koko verkkosivusto on ajettu alas Cyanogen Inc:n toimesta alas eikä niiden uskota tulevan ainakaan sellaisenaan jatkossa takaisin.

Cyanogen Inc ylläpitää ja kehittää edelleen Cyanogen OS -käyttöjärjestelmää jota se yrittää lisensoida puhelinvalmistajille, kyseinen käyttöjärjestelmä tosin oli eräänlainen “fork” tai johdannainen CyanogenModista jota ei siis enää ole olemassa.

Onkin mielenkiintoista nähdä kuinka Cyanogen Inc pystyy kehittämään sen omaa käyttöjärjestelmää nyt kun sen koodipohja on lakkautettu ja vieläpä yhtiön omasta toimesta.

Älä lataa tulevia käyttöjärjestelmäpäivityksiä:

CyanogenModin kehittäjät suosittelevat ettei sen käyttäjät lataa siihen mahdollisesti julkaistavia käyttöjärjestelmäpäivityksiä koska ne saattavat sisältää mainontaa ja muuta roskaa jolla Cyanogen Inc yrittää pitää itsensä hengissä.

Viimeisin versio CyanogenModista on 13.0 (CM-13.0).

Vaikuttaa ikävä kyllä myös siltä että uuteen Lineage OS käyttöjärjestelmää ei pääse päivittämään OTA-muodossa mutta he jotka ovat puhelimeensa CyanogenModin asentaneet tätä tuskin sinänsä ongelmana pitää.

Siitä milloin ensimmäinen Lineage OS julkaistaan, ei vielä ole tarkempia mainintoja, kannattakin siis seurata projektin kulkua sen verkkosivujen sekä sosiaalisten medioiden kautta (linkit projektin verkkosivuilla).

Mikä CyanogenMod?

CyanogenModia on kehitetty noin kahdeksan vuoden ajan ja se on ollut yksi vanhin ja suosituin avoimenlähdekoodin Android käyttöjärjestelmä. CyanogenModista puuttuu kaikki Googlen omistamat teknologiat ja se on siten täysin avoin versio Androidista, siihen toki pystyy kuitenkin liittämään myös Googlen palvelut niin halutessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"