maanantai 17. tammikuuta 2011

CES 2011: OLPC siirtyi ARM-arkkitehtuuriin

armpoweredARM-suorittimet kiinnostavat yhä enemmän laitevalmistajia edullisuutensa sekä virtapiheytensä vuoksi.

Nyt One Laptop Per Child (OLPC) –projekti on ottanut käyttöönsä ARM-suorittimen sen uusimmassa OLPC XO-1.75 tietokoneessa.

OLPC XO-1.75 käyttää Marvellin Armada 610 suoritinta joka sykkii yhden gigahertsin kellotaajuudella, Armada on yksi ARM-suoritinten malli.

Muuten uusi OLPC toimii kuten aikaisemmatkin versiot ja näyttää ulkoisesti samalta, myös käyttöjärjestelmä on sama Fedoraan perustuva Linux.

Nyt vihdoin mukaan on saatu käsivipu jonka avulla laitteeseen voi minuutin veivaamisen aikana ladata jopa kymmenen minuuttia käyttövirtaa ja mikäli näytön pitää värittömänä saa virtaa noin 13 minuutiksi, ero ei ole huomattava koska näyttö on hyvin virtapihi myös väritilassa.

Kannettava vie virtaa alle kaksi wattia uuden prosessorin ja muiden päivitettyjen tekniikoiden vuoksi.

OLPC;n tekniikasta vastaava Edward J. McNierney väittää että uusi ARM-pohjainen malli olisi jopa nopeampi kuin perinteiseen x86-arkkitehtuuriin nojaavat AMD;n sekä VIA;n prosessorit jota projekti on aikaisemmin käyttänyt.

Uuden 1.75 mallin pitäisi tulla markkinoille elo-syyskuun paikkeilla ja hinnaksi ilmoitetaan 165 dollaria eli noin 124 euroa.

OLPC on myös kehittämässä edullista  XO-3 tablet-tietokonetta, tämän mallin uskotaan kuitenkin valmistuvan vasta vuoteen 2012 mennessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"