tiistai 25. tammikuuta 2011

Entistä vakaampi: LibreOffice 3.3

librelogoThe Document Foundation (TDF) on julkaissut ensimmäisen virallisen vakaan version sen kehittämästä vapaanlähdekoodin tuotteestaan LibreOfficesta.

LibreOfficen kehityksestä on vastannut suuremmalti osalta OpenOffice.orgista lähteneet kehittäjät ja projektin tukijat jotka eivät ole luottaneet Oraclen tukeen OpenOfficen jatkokehityksessä.

LibreOffice pohjautuu OpenOfficen koodiin mutta siihen on lisäilty tasaiseen kehitystahtiin myös uusia ominaisuuksia joita ei OpenOfficeen ole saanut, muutoin paketti sisältää samankaltaiset toimisto-ohjelmistot kuten Tekstinkäsittelyn (Writer), Taulukkolaskennan (Calc), Vektorigrafiikkapiirtimen (Draw), Tietokantaohjelman (Base) sekä matemaattisten kaavojen luonnin mahdollistavan sovelluksen (Math) kuin alkuperäisessä OpenOfficessa.

Koska näitä kahta tuotetta tullaan vertaamaan keskenään myös jatkossa, on hyvä kertoa mitä uutta LibreOfficeen on lisätty ennen kuin ne mahdollisesti implentoidaan OpenOfficeen.

TDF on ottanut käyttöönsä muun muassa Novellin tarjoaman Go-OOo -paketin jota OpenOffice.org kehitystä hallinnoinut Sun ei halunnut lisätä aikanaan mukaan, Go-OOo sisältää työkaluja joiden avulla LibreOfficeen voidaan tuoda muun muassa Microsoft Worksilla sekä WordPerfectillä tehtyjä töitä, se myös laajentaa toimisto-ohjelmiston VBA-makrojen tukea.

Yksittäisten ohjelmien käyttöliittymiä on hiottu tasaisemmaksi mutta mitään radikaalia muutosta ei ole suinkaan tehty ja samat pienehköt käyttöliittymä muutokset näkyvät myös OpenOfficen tuoreimmassa versiossa.

Writer tukee nyt Go-OOo;n koodin myötä hyvän määrän erilaisia dokumenttiformaatteja sekä taulukkolaskennan Calc tarjoaa LibreOfficessa miljoonan rivin taulukoita ja paremman Microsoft Excel tuen, Myös tulostustyökaluja on paranneltu, SVG-grafiikkatuki on nyt myös lisättynä vektorigrafiikka ohjelma Drawiin.

On myös hyvä mainita että OpenOffice.orgin laajennukset eli extenssionit toimivat myös LibreOfficessa.

Ohjelmoijat ovat myös siistineet alkuperäistä koodia ja toivovat uuden siistimmän version olevan paremmin ylläpidettävä, vaikkakin työtä edelleen koodin siistimisen parissa on.

Uusi versio on ladattavissa LibreOfficen lataussivulta ja ohjelmisto on heti saatavilla myös Suomen kielellä, Linuxille, Windowsille että Mac Os X –käyttöjärjestelmille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"