sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Mielipide: Nokia Microsoft Microsoft Microsoft…

nokiamsNokia ja Microsoft ovat tehneet koko mobiilimaailmaa järkyttäneen yhteistyösopimuksen jonka ansiosta kymmenet tuhannet ihmiset menettävät työpaikkansa ja jatkossa joko joutuvat koulun penkille tai vaihtamaan alaa kokonaan.

Eikä sekään vielä riitä, varsinkin Euroopassa ja Aasiassa on erinomaista Symbian- ja QT-osaamista mutta Nokian johtajana toimiva Elop on tehnyt päätöksen joka romuttaa kaiken sen työn mitä Symbian- ja siitä siirtyneiden QT-osaajien vuoksi on tehty.

Vaikka Symbian yhteisönä onkin kärsinyt ongelmista, osin johtuen Nokian yllättävästä panostuksesta Linux maailmaan päin, on se silti ollut halukas tukemaan Symbiania.

Kun Symbian Foundation lopetti kehittäjäprojektin ylläpitäjänä, otti Nokia kehittäjäyhteisön ylläpidon huolekseen ja vannoi tukeaan yhteisölle.

Intelin ja Nokian yhteistyön hedelmä MeeGo tuli ja sotki Foundationin keskittymistä aikaisemmin ja tämä varmasti lisäsi paineita Foundationissa entisestään, eri matkapuhelinvalmistajia jotka aikaisemmin olivat tärkeä osa Foundationin toimintaa, ei enää Symbian kiinnostanut sellaisenaan, osa siirtyi jo “valmiiseen” Linuxiin, eli Googlen hallinnoimaan Androidiin, osa taas jäi odottelemaan mitä Symbian ^3 ja Microsoftin Windows Phone 7 saavat aikaan ja rohkeimmat rakensivat oman käyttöjärjestelmän tai innostuivat WebOS käyttöjärjestelmästä jonka ohjat jäivät HP;lle.

Nyt kuitenkin Nokia tai oikeammin sen CEO Stephen Elop, teki sen mitä kukaan ei olisi ikinä uskonut, yhtiö jolla oli kaksi vahvaa käyttöjärjestelmää allaan ja jolle se oli tarjonnut resurssejaan rajattomasti, ei enää merkinnytkään yhtiölle yhtikäs mitään. Nokia halusi Windows Phone 7 käyttöjärjestelmän laitevalmistajaksi!

On vaikea olla epäilemättä Stephen Elopin ja hänen aikaisemman työnantajansa Microsoftin motiiveja.

Tuntuu ihan oikeasti siltä että Elop tekee edelleen työtään Microsoftin hyväksi, Nokia ei ole koskaan ollut alihankkija mutta nyt siitä on tullut toisen yrityksen orja, jatkossa laitteet tehdään Microsoftin haluja vastaaviksi sillä se valmistaa käyttöjärjestelmän jolle rauta pitää optimoida, ei toisin päin, raudasta ei myöskään jatkossa enää valu minkäänlaisia tietoja, esimerkiksi avoimen lähdekoodin projekteihin, sillä portit esimerkiksi synkronointityökaluihin tullaan varmasti salaamaan.

Elop Yrittää vakuuttaa sijoittajia uskomaan että Yhdysvaltojen markkinat, joissa Nokia ei ole koskaan pärjännyt on se syy miksi yhtiö Microsoftin kanssa näin radikaaliin yhteistyöhön päätyi.

Itse en näe Nokialle niin tärkeänä Yhdysvaltojen markkinoita etteikö se olisi voinut jättää sitä toissijaiseksi projektiksi, nykyään raha sijaitsee Euroopassa ja Aasiassa jossa Nokia on edelleen pitänyt johtoaseman Symbianin voimin, ei yhtiö Yhdysvaltojen markkinoita olisi todellisuudessa tarvinnut ja näinhän myös sijoittajat ovat äänestäneet, Nokian kurssi kun tippuu edelleen…

Ajatellaan Nokiaa myös yhteiskuntavastuullisena yrityksenä Suomessa, Elop on väittänyt että Nokia pysyy Suomen Espoossa mutta samalla on kertonut että Nokian henkilökunta joutuu myös Suomessa kovan potkusilppurin alle.

Mikäli Elop ei ole ymmärtänyt Nokian merkitystä Suomelle, ei hän tällöin ole myöskään pätevä Yrityksen johtoon, jokainen osaava yritysjohtaja ymmärtää myös yrityksensä yhteiskuntavastuun noin suuren yrityksen kohdalla.

Nyt viimeisten lehtitietojen mukaan Nokiaa on pyydetty ilmoittamaan onko Stephen Elopilla edelleen Microsoft osakkeita ja laajempia kytköksiä aikaisemman työnantajansa kanssa, ainakaan toistaiseksi mitään virallista kantaa Yhtiö tai Elop ole antanut julkisuuteen, mutta huhuja kuitenkin liikkuu siitä että hänellä olisi edelleen isosti MS-osakkeita taskussaan.

Minä olen myös monissa alan palveluissa antanut kommenttia jossa olen uskaltanut väittää Eloppia ja Microsoftia tietoisesta Nokian alasajosta, Microsoftia kiinnostaa tietenkin Nokian rautapuolen osaaminen sekä valmiit tuotantotilat ja tämänkaltaisella operaatiolla Nokian osakkeet tippuvat (juuri nyt –14,22% miinuksella) niin alas että Microsoftin on helppo tulla ja kaapata yhtiö, nyt vielä kun Elop on aloittanut maailmanlaajuiset potkukäräjät yhtiössä, tulee kaappaaminen potkujen jälkeen vielä edullisemmaksi Microsoftin kannalta.

Toki minulla on melko rajuja väitteitä mutta uskallan mielipiteeni ja analyysini tästä asiasta tuoda julki.

Kirjoitin tämän jutun alussa että yhteistyö tulee aiheuttamaan kymmenientuhansien työntekijöiden potkut tai uudelleenkouluttautumisen mutta saatan olla väärässä siltä osin, että kouluttautumisesta tuskin ainakaan Euroopassa tulee vaihtoehto, Microsoft on laskenut tämän oman maansa, eli Yhdysvaltojen eduksi, tuskin MS tulee missään vaiheessa panostamaan Windows Phone kehittämistä Euroopan alueelle, se pysyy edelleen Yhdysvalloissa sekä halvan työvoiman Aasian maissa.

1 kommentti:

 1. Mielenkiintoista että tästä muutoksesta ollaan näinkin pettyneitä.

  Totta, työpaikkoja menee älyttömästi. Se on kamalaa. Itse uskon kuitnekin siihen että sille tietotaidolle löytyy vielä paljon kysyntää. Nokia sulki Jyväskylän toimipisteen vuoden 2009 lopussa, ja kuulin paripäivää sitten (tosin epävirallisesta lähteestä) että työttömiä olisi siitä toimipisteestä enään vain 20. Tiedä sitten kuinka moni niistä on vapaaehtoisesti jääneet kotiin erilaisista syistä.

  Symbianin käyttö sujuu kaikilta lähes selkä ytimestä vuosien käytön jälkeen, mutta kuitenkin jo monta vuotta monet ovat olleet tyytymättömiä Symbianin vanhanaikasuuteen. Nyt sitten kun muutosta tulee, niin ikävöidään taas vanhaa "hyvää" Symbiania. Se ihmetyttää minua.

  Itse en ole testannut Windows Phone 7-käyttöjärjestelmää, mutta videoiden perusteella vaikuttaa aivan mahtavalta. Ennen kaikkea erilainen ja helppo käyttöinen. En näe mitään syytä miksi tämä yhteistyö ei onnistuisi. Nyt kummatkin saavat keskittyä siihen, minkä parhaiten osaavat.

  Kun näin kuvat (http://nokiamicrosoft.blogspot.com/) Nokian Windows Phone 7-puhelimesta, niin mielipiteeni vain vahvistui. Ton mä haluun!

  Elop myönsi ongelman ja ryhtyi toimeen. Tarpeeksi nöyrä, mutta kuitenkin itsevarma. Olisihan se mukava että Nokiaa johtaisi suomalainen, mutta suomalaiset johtajat eivät vaan ole pystyneet pitämään Nokiaa tarpeeksi kilpailu kykyisenä.

  VastaaPoista

"be excellent to each other"