tiistai 10. huhtikuuta 2012

Commodoren isä on kuollut

Legendaksi muodostuneen Commodore 64 kotitietokoneen pääsuunnitelija ja Commodore yhtiön perustaja Jack Tramiel on koullut 83 vuoden ikäisenä.

Tramiel korjasi aluksi laskimia sekä varhaisia tietokoneita, myöhemmin 80-luvun alussa hän jo julkaisi Commodoren yhtiönsä avulla Commodore 64 tietokoneen jota ennen yhtiö sai aikaiseksi VIC-20 tietokoneen sekä myös Commodore PET;in.

VIC-20 oli yhtiön edullisempi ja pari vuotta vanhempi vaihtoehto, kuusnepa julkaistiin vuonna 1982 ja sisälsi uudemman basic tulkin sekä enemmän muistia, VIC-20 ja Commodore 64 olivat oheislaitteiltaan yhteensopivia keskenään mutta C64 ohjelmat eivät yleensä toimineet VICissä.

Tramiel jätti Commodore yhtiön melko pian Commodore 64 julkaisun jälkeen, jo vuonna 1984, syitä lähtöön oli monia mutta häntä kiinnosti uuden yrityksen perustaminen ja myöhemmin hän osti kilpailevan yhtiön Atarin, joka myös julkaisi monipuolista kotitietokonetta sekä erikoistui myöhemmin peleihin.

Commodore 64:

Commodore 64 oli koko kultaisen 80-luvun suosituin kotitietokone ja se tavallaan aloitti myös kokonaan uuden teollisuuden alan, kotitietokoneet joita vuosikymmenen aikana julkaistiin eri yritysten toimesta kymmeniä, ellei satoja erilaista ja tietenkin epäyhteensopivina.

Commodoren kansainvälinen suosio saavutti myös Suomalaisten kodit jolloin usea koti sai ensimmäisen tietokoneensa juuri Commodorelta ja haaviin jäi niin VIC-20 kuin myös C-64 koneita.

Commodore 64 oli myös monelle Suomalaisen IT-scenen menestyjälle ensimmäinen kosketus tietotekniikkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"