tiistai 24. huhtikuuta 2012

Google Drive on täällä

Googlen odotettu pilvitallennuspalvelu Google Drive on vihdoin julkaistu, saatavana on heti ilmaiseksi viiden gigatavun sisältävä tallennustila.

Google Driven uskottiin tulevan markkinoille tällä viikolla ja niinhän siinä kävikin, se kuitenkin mikä palvelu on ja miten se tulee sopimaan Googlen nykyisiin palveluihin oli kysymysmerkki.

Google Drive ei ole pelkästään tallennuspalvelu vaan se integroitu kätevästi esimerkiksi Google Plus palveluun joka tuo yhteisöpalveluun varsin mielenkiintoisen uuden ominaisuuden, tiedostojen jaon.

Google Driveä voi käyttää pelkästään selaimesta käsin mutta parhaan hyödyn siitä saa lataamalla käyttöjärjestelmäliitännäisen joka on saatavilla Windowsille, Macille, iOSlle sekä Androidille.

Ohjelma luo järjestelmään hakemiston jonka sisältöä se seuraa, mikäli sinne tulee uusi tiedosto tai hakemisto, lisätään se myös Google Driven verkkohakemistoon ja muutokset ovat tällöin saatavilla heti myös muihin laitteisiin.

Myös Microsoft on julkaissut ohjelman joka tekee sen Skydrive palvelusta samankaltaisen, Microsoft kuitenkin tarjoaa ilmaiseksi jopa 25 gigatavua tallennustilaa.

Google Driven selainkäyttöliittymässä voi hyödyntää erinomaista hakua joka osaa etsiä tiedostojen sisältä sekä esimerkiksi kuvassa olevaa tietoa, joten haluttu tiedosto löytyy palvelun avulla yhtä helposti ja nopeasti kuin perinteistä työpöytähakua käyttäen ja kuvien tapauksessa jopa paremmin.

Muutoin Google Drive sisältää samat ryhmäominaisuudet sekä esimerkiksi versiohistoroinnin mitä löytyy myös Google Docsista, itse asiassa Google Drive on Google Docsin seuraava kehitysaskel ja tulee korvaamaan palvelun.

Maksullisen lisätilanhallinta:

Allekirjoittanutta on kiinnostanut mitä tapahtuu nykyisille Google storage lisätilan tilanneille, tuleeko jo ostettu sopimus voimaan myös Google Driven puolella?

Google Drive uusii kokonaan tilanhallinnan, enää ei voi ostaa vuodeksi kerrallaan esimerkiksi 20 gigatavua vaan käyttöön tulee kuukausittain uusittava malli, mikä ei tietenkään kuulosta kovin edulliselta vaihtoehdolta aikaisempaan, eikä se sitä tietenkään ole.

googlen tallennustilapäivitys

Vanhan sopimuksen kuitenkin pystyy osittain pitämään voimassa, mikäli ei tee minkäänlaisia muutoksia nykyiseen sopimukseen ja maksutiedot ovat Google Walletissa oikein, sopimuksen jatkamisen kannalta.

Se että miten tila nyt näkyy Google Drivessa ei ole vielä selvillä sillä en ole saanut uutta palvelua vielä tililleni. Ilmoitan asiasta tämän jutun päivityksenä heti kun asia on tiedossa.

Lisätietoja palvelusta löytyy sen ominaisuussivustolta.

*PÄIVITYS/LISÄYS*: Google Drive tuli Google Docsin tilalle, myöskin nykyinen levytilasopimus näkyy Google Driven tilassa, joten uutta sopimusta ei kannattane tässä vaiheessa vielä tehdä.

Myöhemmässä vaiheessa Google varmasti lakkauttaa lopulta nykyiset sopimukset ja pakottaa siirtymään kuukausimaksulliseen versioon, mikäli siis lisälevytilaa tarvitsee.

Juttuun myös pieni korjaus, Google Plus ei sisällä Driven osalta kaikkien tiedostojen tukea, tällä hetkellä vain kuvat osataan hakea Google Drivestä jakoon.

Synkronointiohjelmasta myös hieman, liitännäinen asettuu käyttöjärjestelmään samalla tavalla kuin esimerkiksi dropbox, varsin hienoa on se että synkronoitavaksi ei ole pakko valita koko Driven sisältöä, eli entisen Google Docsin, sisällön voi jättää kokonaan hakematta ja tuolloin ohjelma toimii vain uusien lisättävien tiedostojen kohdalla.

Google Driven käyttöliittymästä on hyvä käydä tekemässä erillinen hakemisto sellaisille tiedostoille joiden haluaa verkosta koneelle ladattavaksi ja käyttää tätä myös paikallisten tiedostojen siirtoon, näin synkronointi toimii vain uusille tiedostoille.

Kannattaa ehdottomasti muistaa se että paikallinen hakemisto on sama kuin pilven, jos synkronoitavasta hakemistosta poistaa paikallisesti, se poistuu myös verkosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"