keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Instagram ryövää kuvasi

Instagram on päivittänyt käyttöehtoja sellaisiksi jossa kuvapalvelun käyttäjät antavat palvelulle oikeuden myydä ja edelleen käyttää käyttäjien luomaa omaa kuvamateriaalia.

Tammikuun 16 päivänä voimaan astuvissa käyttöehdoissa mainitaan kuvien oikeuksien käytön lisäksi myös että kuvaajat itse, eli palvelun käyttäjät eivät voi saada kuviensa kaupallisesta käytöstä mahdollista rahallista tai muuta korvausta, ainakaan Instagramilta itseltään, vaikka se myisi tai käyttäisi niitä kaupallisesti.

Käyttöehtojen mukaan Instagram ei vaadi kuvien omistusta mutta vaatii kuvien luvallista käyttöä, eli käytännössä kuvissa voi olla tekijänoikeuden suojaama laki voimassa mutta annat samalla palvelulle oikeuden käyttää kuvia kuin omiaan, ehto koskee tosin vain julkisia kuvia, Instagram ei ainakaan kyseisillä ehdoilla tule koskemaan yksityiseksi luokiteltuihin kuviin.

“Instagram does not claim ownership of any Content that you post on or through the Service. Instead, you hereby grant to Instagram a non-exclusive, fully paid and royalty-free, transferable, sub-licensable, worldwide license to use the Content that you post on or through the Service, except that you can control who can view certain of your Content” –Ote kiistanalaisesta käyttöehdosta.

“You agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you” –Ote ehdosta jossa käyttäjät luovuttavat kuviensa oikeudet kaupalliseen käyttöön.

Samassa ehdossa jossa luovutetaan oikeudet kaupalliseen käyttöön mainitaan myös hyvin kiistanalainen asia, ehdoissa mainitaan että mikäli palvelun käyttäjä jonka kuvia käytetään, on alle 18-vuotias ovat hänen huoltajat automaattisesti hyväksyneet nämä käyttöehdot hänen puolestaan. “under any other applicable age of majority, you represent that at least one of your parents or legal guardians has also agreed to this provision (and the use of your name, likeness, username, and/or photos (along with any associated metadata)) on your behalf.”

Käyttäjät eivät ole yleisesti olleet kovin innoissaan uusista ehdoista ja muutama isompi yhtiö sekä valokuvaaja joka on palvelua käyttänyt, on kerinnyt jo lakkauttamaan tilinsä palvelussa, lisää seuraa varmasti perässä.

Muutoksen takana on Instagramin omistajayhtiö Facebook joka on aloittanut sodan muun muassa Twitteriä vastaan, Facebook ei ole ensimmäistä kertaa polkemassa käyttäjiensä oikeuksia, he kun ovat usein pääpalvelussaan eli Facebook.comissa asettaneet yksityisyysasetuksia käyttäjien tietämättään heikommalle tasolle, käyttäjien siitä tietämättä.

Facebook vaikuttaa olevan varsin raaka ja itsekäs yhtiö, se vetää yhteistyöltä pohjan alta jos siihen ei suostuta yksinomaan heidän ehdoillaan eikä he juurikaan perustele tekemiään muutoksia mutta yleensä muutokset niin yksityisyysasetuksissa kuin sisällön käytölläkin ovat sellaisia josta vain Facebook itse hyötyy.

Tätäkään käyttöehtomuutosta Facebook tai Instagram ei ole ainakaan vielä ilmoittanut palvelun käyttäjille, esimerkiksi sähköpostilla, tämä on siitä mielenkiintoinen asia myös että Instagram lupautuu käyttöehdoissaan tiedottamaan muutoksista käyttäjiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"