keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Apple löi luun kurkkuun jailbreikkaajille

Apple on onnistunut lopultakin estämään nykyisten jailbreikkausohjelmistojen toimiminen sen uusimmassa iOS 6.1.3 päivityksessä, joten jailbreikkaajien ei kannata päivittää tähän käyttöjärjestelmä versioon omaa laitettaan.

Uusin 6.1.3 päivitys paikkaa Applen mukaan muun muassa tietoturva-aukon jonka ansiosta lukittuun iLaitteeseen pääsee käsiksi tietyn yksinkertaisen toimenpiteen avulla mutta myös se paikkaa ne alueet käyttöjärjestelmän salauksessa joita on hyväksikäytetty jailbreikkaajien ohjelmistoissa.

Jailbreikkaus on eräänlainen epävirallinen päivitys jonka avulla Applen mobiilituotteista on voinut ottaa enemmän irti kuin Applen visioimassa käytössä.

Evasi0n on yksi tunnetuimista ja käytetyimmistä ohjelmistoista joilla Applen iPhonen, iPadin, iPodin on voinut jailbreikata nopeasti ja lähes automaattisesti, nyt kuitenkin Apple on löytänyt ja paikannut ne keinot jota Evasi0n on hyväksi käyttänyt ja mahdollistanut laitteen jailbreikkauksen tai roottauksen.

Applen iOS kehitystiimi on kiittänyt Evasi0n kehittäjiä heidän ponnisteluistaan ja mielenkiintoisessa kissa-hiiri juoksustaan, nyt Applen tiimi on vakuuttunut kuitenkin että Evasi0n ei löydä enää uusia tapoja joilla laitteita voidaan käyttää eri tavalla kuin Apple on suunnitellut.

Historia kuitenkin todistaa että hakkerit ovat aina ennenkin löytäneet keinot ajaa asiansa läpi, Apple ei usko että uusia keinoja juuri enää olisi mutta antaa ajan todistaa väite.

Jailbreaikkus muun muassa mahdollistaa muidenkin sovelluskauppojen synnyttämisen laitteeseen ja ohjelmien asentamisen laitteeseen yli Applen omien tarkistustoimenpiteiden, laitteen tallennusmuistia voi myös käsitellä jailbreikkauksen jälkeen paljon paremmin, myöskin käyttöjärjestelmän ydintoimintoja voidaan säätää vapaasti.

Monet niin sanotut Cydia kehittäjät tekevät ohjelmistojaan ainoastaan Jailbreikkaaja yhteisön käyttöön ja monet ohjelmat ovatkin maksullisia, osa jopa yli parin euron. Osalle kehittäjistä Applen tarjoamat työkalut eivät yksinkertaisesti ole riittäviä oman ohjelmansa tarpeisiin ja siksi he julkaisevat ohjelmat Cydiassa, suositussa ohjelmakaupassa.

Cydiaan voi lisätä kuitenkin myös monenlaisia erilaisia ohjelmistolähteitä ja näissä osassa on maksullisten ohjelmien ilmaisversioita, nämä eivät kuitenkaan useinkaan ole alkuperäisen kehittäjän jakoon laittamia vaan kyseessä on perinteinen ohjelmistokopiointi eli niin sanottu waretus.

Cydiassa on myös paljon ohjelmia joilla voi saada laitteensa hyvinkin sekaisin ja luonnollisesti tämänlaisessa tapauksessa Applen takuu ei kata laitteen resetointia vaan se on maksullinen toimenpide.

LÄHDE: CNET / Apple

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"