keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

TO-Mafialle suurvoitot Suomessa

Suomalainen tekijänoikeusmafia on voittanut kahdella rintamalla, Verkkokauppa.com joutuu maksamaan hyvitysmaksuja Virosta myytyihin CD/DVD ja muihin tallennusvälineisiin. Toisessa jutussa taas operaattoripohjaiset TV-Tallennuspalvelut ajetaan alas.

Verkkokauppa.com Oy tai Virolaisen tytäryhtiön Archtechon OÜ toimesta myytiin Suomeen suoramyyntinä tyhjiä tallennusaihioita vuodesta 2006 lähtien. Verkkokauppa.com perusti Viroon tätä varten tytäryhtiön joka kantaa samaa nimeä kuin Verkkokauppa ennen eli Arctechon joka huolehti suojelusrahavapaasta (hyvitysmaksuja) myynnistä Suomeen.

Luonnollisesti Teosto ei katsonut tilannetta hyvällä ja haastoi yhtiöt oikeuteen vuonna 2008.

Oikeudessa Teosto vaati Verkkokauppa.com Oy;ltä hyvitysmaksuja vuodesta 2006 lähtien, vuonna 2010 käräjäoikeus langetti Virolaisen tytäryhtiön maksamaan korvauksia mutta päätöksestä valitettiin hovioikeuteen, nyt tämä valitus on käsitelty ja yhtiöt ovat korvausvelvollisia.

Verkkokauppa luonnollisesti tulee valittamaan asiasta ylempiin oikeusasteisiin, joten juttu ei todellakaan ole vielä ohi mutta toistaiseksi tilanne on 2-0 Mafialle.

Verkkokaupan toimitusjohtaja Samuli Seppälä ihmettelee sitä miten ja miksi pääyhtiö joutuu korvausvelvolliseksi tytäryhtiön toimista.

Yhteensä Verkkokauppa.com sekä Virolainen Arctecho joutuvat maksamaan Teostolle 3,5 miljoonaa euroa viivästyskorkoineen.

TTVK Ry on ollut aktiivinen tuhoamaan Suomalaisten tietopalveluiden huippuosaamista, väittämällä tällä kertaa että internet operaattoreiden pyörittämien TV-ohjelmien tallennuspalvelut rikkovat tekijänoikeutta, uhkaus oikeustoimista meni läpi pienemmille operaattoreille joilla ei taida olla resursseja suureen oikeustaisteluun.

Kyseessä on siis ohjelmallinen internetin läpi toimiva videonauhuri jossa asiakas säästää hyllytilaa viemällä TV-tallennuksensa operaattorin kiintolevyille, vaikka tallennukset ovat oman kotiavaimen takana (käyttäjätunnus/salasana yhdistelmä), väittää TTVK Ry että se rikkoo tekijänoikeuslakia eikä se ole yksityistä tallentamista?!?!.

TTVK Ry perustelee lain tulkitsemistaan seuraavasti: Yksityistä tallennusta ei saa antaa ulkopuolisen tahon suoritettavaksi.

Verkkotallennuspalvelussa kuitenkaan kyse ei ole mistään automaattisesta tallennuksesta jolloin se olisi ulkopuolisen tahon suorittama, vaan asiakas itse huolehtii siitä mitä ja milloin tallennetaan.

Joka tapauksessa kaksi pienempää operaattoria ovat pelästyneet sen verran TTVK;n uhkailuja oikeustoimista että ovat sulkemassa palvelun omasta palveluvalikoimastaan, operaattorit ovat Salon Seudun Puhelin (SSP) sekä Ahvenanmaalla toimiva Ålcom.

Isoimmilla operaattoreilla kuten TeliaSoneralla sekä Elisalla on taas resursseja toimia ja he käyvät tällä hetkellä neuvotteluita omien verkkotallennuspalveluiden osalta tekijänoikeustahojen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"