Google on päivittänyt radikaalisti Google+ palveluaan, asiat eivät ole muuttuneet vain ulkoisesti vaan Google on päivittänyt käyttöliittymänsä lisäksi myös käyttökokemuksen.
Google+ on kokenut hyvin rankan ulkoasuvaihdoksen, eikä itkua ole säästelty käyttäjien keskuudessa tälläkään kertaa. Viimeksi kun Google päivitti plussansa käyttöliittymää, haukkuivat käyttäjät sitä tyhjän tilan hukkaamisesta (white space).
Tällä kertaa Google kuitenkin vastasi tähän ja muutti peruskäyttöliittymän muistuttamaan enemmänkin Pinterestiä kuin perinteistä sosiaalisen median striimiä joka on tuttu esimerkiksi Facebookista sekä Diasporasta.
Käyttöliittymä on jaettu kolmeen osaan (kolumniin) joihin sisältö on jaettu, mitään selkeää aikajärjestystä ei tavallaan ole koska käyttöliittymä on hyvin pitkälle optimoitu käyttäjien jakamien kuvien koon mukaan joka aiheuttaa sekavaa päivitysten aikajärjestyksen rikkoutumista.
Vaihtoehtona Google kuitenkin tarjoaa myös edellisen version tapaisen yhden kolumnin versiota jossa näkyy päivitykset aikajärjestyksessä, kolumni on kuitenkin erittäin kapea ja on keskellä sivua, jättäen reunoille valtavan tyhjän tilan jota monikaan käyttäjä ei ymmärrä, ja näyttääkin pahasti siltä että Googlella on edelleen ongelmia saada design kuntoon niin ettei tilaa jää valtavasti käyttämättä.
Google plus on myös kehittynyt enemmänkin kosketusnäyttöpohjaisia laitteita silmällä pitäen, monet normaalit painikkeet ja muut objektit ovat todella suuria joista huomaa selkeän kosketukselle optimoidun designin, myöskin eräänlaiset animaatiot joita tulee esimerkiksi kuvan lisäämisen yhteydessä ovat selkeästi tarkoitettu toimimaan indikaattorina sille että tietyn painikkeen painalus tunnistettiin.
Käyttöliittymässä ei enää ole vasemmalla reunalla navigointipainikkeita joista pääsi palvelun eri osiin, ne ovat nykyisin yläpalkin painikkeen takana, navigointipalkki ilmestyy sitä painaessa ja katoaa pois tieltä kun tiettyä painiketta sieltä ollaan painettu. Tämä voi olla joidenkin mielestä hyväkin toiminto, mutta itse näkisin että palkki voisi olla näkyvillä jatkuvasti silloin kun on valittu yhden kolumnin näkymä, sillä tilaa ainakin on, vaikkakin kolmen kolumnin käyttöliittymässäkin navigointipalkki ei asetu juurikaan sisällön päälle vaan sille on jätetty edelleen lähes sopivan kokoinen tyhjä tila vasempaan reunaan.
Käyttöliittymä muutokseen kuuluu myös käyttäjien profiilisivut jotka noudattavat nyt pääsivun kaavaa.
Google Plussan kuvat-osio on päivittynyt myös, se että esimerkiksi omat kuvat eivät enää ilmesty ensimmäisenä albumit osioon vaan niin sanottuihin kohokohtiin jotka Google+ on valinnut näytettäväksi ensiksi, tämä toiminto ei välttämättä ole kaikille hyödyllinen tai edes tarpeellinen, varsinkaan kun kyse on omista kuvista, tuolloin leikkiminen pitäisi jättää toisaalle ja antaa käyttäjälle olennaisin asia ensimmäisenä, eli albumit joista kuvat löytää.
Kuviin on tullut myös uusi alue nimeltä Kuvat, tämä alue listaa kaikki käyttäjän kuvat, ilman minkäänlaista erottelua tai selvennystä mistä albumista tietty kuva on, tämä voi olla kätevä toiminto jos etsii samankaltaisia kuvia tai haluaa siirtää joukon kuvia toiseen albumiin tai tehdä niille uuden albumin.
Kuvat osioon on tullut myös muita uudistuksia ja toiminnallisuuksia muun muassa lähinnä viihde arvoa tuova kuvien yhdistämistoiminto jolla voi tehdä hauskan yhdistelykuvan joka muistuttaa lyhyttä videota, ns. GIF;in.
Kuvien pikalataus toiminto jolla kuvat siirtyvät automaattisesti mobiililaitteista palveluun on uudistunut siten että nykyisin paikka ei enää ole pikalataukset tai “Kuvia puhelimesta” vaan yksinkertaistettuna Automaattisina varmuuskopioina, toiminnallisuus on kuitenkin edelleen samanlainen.
Kuvat ovat saaneet myös vihdoin roskakorin jossa poistetut kuvat säilyvät seuraavat 60 päivää, jolloin ne poistuvat myös roskakorista.
Kuvien lisäksi myös Google Talk on päivittynyt kokonaan Google Hangoutiksi, aikaisemmin Google Plussassa oli keskustelu toimintona vanha tuttu Google Talk mutta samalla palvelussa oli toinen keskusteluohjelma käytettävissä eli Google Hangouts joka tukee niin videota kuin tekstipohjaista reaaliaikaista keskustelua. Nyt Google on päättänyt nirhata Google Talkin ja vaihtanut paikalle Hangoutsin. Kyse ei ole pelkästä nimenvaihdoksesta vaan päivitys koskee myös Android versiota Google Talkista ja se lisää että poistaa toimintoja.
Google Hangouts Androidissa on poistanut muun muassa indikaattorin joka kertoo kuka kontakteista on tavoitettavissa eli ns. Online-tilassa, Google Plussan puolella indikaattori kuitenkin edelleen on näkyvillä ja varmasti päivittynee myös Androidiin pian.
Monelle varsinkin Android version kontaktilista voi olla aluksi hankala, kontaktit näkyvät piireinä, aikaisemmin Googlen kontaktien (Gmail / Yhteystiedot) ryhmät olivat tuettuina mutta ainakaan toistaiseksi ryhmiä ei ohjelma näytä tukevan vaan se perustuu yksinomaan Google Plussan piireihin. Kaikki kontaktit kuitenkin löytyvät ohjelmasta ainakin jos heitä etsii nimellä ohjelman sisäisellä haulla.
Hangoutsit pystyy myös arkistoimaan kun keskustelun lopettaa, mutta ainakin Google Talk kontaktien keskustelut arkistoituvat automaattisesti edelleen Gmailin pikaviestit hakemistoon.
Google Hangoutsin käyttöliittymä on myös muuttunut itse Google Plussassa, keskusteluikkunasta on tullut selkeästi suurempi kuin aikaisemmin ja myös kosketukselle optimoitu käyttöliittymä näkyy myös siinä, painikkeet ovat turhan suuria perinteiselle työpöytä koneelle, Google Hangouts tukee kuvien sekä videoiden laittamista suoraan Hangouts keskusteluun mukaan, myöskin alkuperäinen Hangouts eli videokeskustelu on helppo aloittaa suoraan keskusteluikkunasta käsin. Kuvat joita keskusteluun lisätään voi olla omalta tietokoneelta, verkkokamerasta tai Googlen ladatuista kuvista, videoita voi taas hakea Googlen haulla ja lisätä sitä kautta keskusteluun mukaan.
Vaikka käyttöliittymä ja käyttökokemus sen myötä muuttuukin olennaisesti, niin ei päivitys silkkaa huonoa ole, jotain hyvääkin siis löytyy.
Google Plus tukee Twitteristä tuttuja hashtageja, eli sanoja joiden edessä on risuaitamerkki eli #, kun hashtagin tekee omaan päivitykseen, luo Plus siitä hakulinkin jonka avulla se etsii palvelusta muita viestejä joissa on käytetty samaista hashtagia. Tämä toiminto on päivitetty siten että nykyisin päivityksen yläkulmassa on listattu kaikki hashtagit joita viestistä löytyy, listasta klikatessa jotakin tagia, näkyy viestit samasta tagista alkuperäisen viestin päällä, joten muu sivuston sisältö jää edelleen näkyville vaikka tageja seuraisikin. Alkuperäisen viestin saa takaisin kun painaa x painiketta viestin yläkulmasta.
*LISÄYS* Google+ osaa nykyisin myös lisätä itse hashtageja: Palvelu tunnistaa viestin sisällön ja kun tunnistus on tehty osaa se luoda siihen viittaavat hashtagit viestin yläkulmaan.
Myöskin kuvien ja videoiden selaamiseen päivitys on selkeä parannus mutta jotakin tärkeämpää saattaa tuolloin jäädä helposti näkemättä kun kuvat vievät suurimman huomion sisällöstä.
Google Plus on päivittynyt melkoisesti ja paras tapa käydä selvittämässä uudet ominaisuudet on suunnata selain osoitteeseen http://plus.google.com ja tutkia niitä itse.
Oma mielipiteeni uudistuksesta on toistaiseksi vielä hieman sekava, selkeitä virheitä ja unohduksia päivitykseen on tullut, kuten nyt esimerkiksi tuo Androidin Hangoutin Online indikaattorin puute ja sitten perinteisellä tietokoneella pääsivun käyttökokemus on hieman sekava mutta ehkä tästä tulee tulevien korjauspäivitysten jälkeen ihan toimivakin juttu, noh uskossa on hyvä elää.
LÄHDE: Google
PÄIVITYS klo 17:57: Lisätietoja hashtageihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
"be excellent to each other"