torstai 27. kesäkuuta 2013

Windows 8.1: Yli 800 parannusta edelliseen

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer hehkutti Build 2013 –kehittäjäkonferenssissa uutta Windows versiota, siinä on yli 800 parannusta!

Ballmer kertoi myös että Microsoft ei ole unohtanut perinteistä typöytää ja myönsikin että Windows kasin julkaisussa kosketus oli se juttu jolla tuotetta markkinoitiin suurelle yleisölle.

Windows 8.1 mahdollistaa käynnistyksen suoraan työpöydälle ja siihen on tuotu myös aikaisemmista Windows versioista tuttu käynnistyspainike takaisin, se kuitenkaan ei ole täydellinen käynnistysvalikko vaan avaa Modern -käyttöliittymän.

Ballmer ei kuitenkaan ole jättämässä kosketuskäyttöliittymää sivuun, hänen mukaansa kosketusnäyttöjä käyttäneet asiakkaat ovat olleet huomattavasti tyytyväisempiä Windows 8 tuomiin mahdollisuuksiin kuin Windows seiskaan.

Steve Ballmerin puheisiin on helppo yhtyä, toki nyt on luonnollista että Modern –käyttöliittymän ja sovellusten käyttö on helpompaa ja nopeampaa kosketuksella varustetulla näytöllä ja vaikka Stylus kynällä kuin perinteisin keinoin.

Joulumyynti on on kuitenkin yleensä se mittari joka kertoo suuren yleisön suosion ja viime joulun laitemyynti oli perinteisempää joten Windows kasin tuomat parannukset eivät näkyneet näissä laitteissa ja luonnollisesti tässä kohtaa yrityksen tuote ja asiakkaat eivät kohdanneet odotetulla tavalla.

Jatkossa markkinoille tulee yhä enemmän niin sanottuja 2-in-1 laitteita joissa kosketus on saatu tuotua ehkä kaikkien helpoiten suuren yleisön saataville mobiililaitteiden tavoin. Tähän tuoteryhmään ainakin Ballmer uskoo.

Eli Microsoft tulee pitämään kiinni edelleenkin kosketuksesta myöskin kannattavien ja pöytäkoneiden markkinoilla, usko on kova mutta onnistumiseen kuitenkin antavat lopullisen vastauksen kuluttajat.

Itse Windows 8.1 uusia ominaisuuksia ovat muun muassa seuraavat viisi isointa (ja muutama muukin juttu):

01. Modern -käyttöliittymän parannettu moniajo, sovelluksia voi tuoda ruudulle enemmän jakamalla näyttö eri sovellusten kesken.

02. Modern -sovellukset osaavat päivittää itse itsensä automaattisesti taustalla.

03. Käynnistyspainike, painike avaa Modern -käyttöliittymän. (samat toiminnot löytyvät jo Windows 8;in vasemmasta alareunasta).

04. Mahdollisuus käynnistää tietokone suoraan perinteiselle työpöydälle, ohittaen Modernin, tämä ei kuitenkaan mahdollista Modern -käyttöliittymästä luopumista.

05. Windowsin lukitusruutuun voi tuoda enemmän kuvia jotka näkyvät samanaikaisesti, osa modern -ohjelmista toimii lukitusruudusta osittain, esimerkiksi Skype-puheluihin voi vastata avaamatta käyttöjärjestelmää ensiksi.

Muita näkyviä muutoksia ovat esimerkiksi perinteisen työpöydän resurssienhallintasovellus. Nykyisellään kun ohjelman käynnistää oletuksena käynnistyy se joko Tietokone-näkymään tai käyttäjän kirjastotoimintoon. Windows 8.1 resurssienhallinta avaa kuitenkin oletusnäkymän käyttäjän Skydrive hakemistoon, mikäli sellaisen käyttäjä omaa. Tämä voi olla osalle käyttäjistä varsin ärsyttävä toiminto. Myöskin tietokone on nimetty uusiksi, se tunnetaan resurssienhallinnassa 8.1 päivityksen jälkeen “Tämä PC” nimikkeellä:

Uuden Modern -käyttöliittymän hakutoimintoa on parannettu aikaisemmasta selkeästi, nyt hakuja tehdään kaikista kohteista samanaikaisesti ja niiden tulokset näytetään myös yhtenäisenä listana. Haku hakee myös internetistä tietoa samalla kun se listaa paikallisen koneen tai skydriven sisällön hakupalkin alle, internet sisältö näkyy taas ruudun oikealla puolella:

Modernia ja perinteistäkin on yhdistetty hieman, nyt moderniin käyttöliittymään voi asettaa saman taustakuvan kuin mitä käyttäjä on valinnut perinteiselle työpöydälle, näin Modern-käyttöliittymän käyttö ei ehkä tunnu niin vieraalta kun sitä kautta “joutuu” jotain tekemään.

Modern-käyttöliitymässä voi pienentää ohjelman kuvakkeen nyt kolmeen eri kokoon, Windows Phone 8 käyttöjärjestelmästä tutulla kaavalla, myöskin Modernin oletussisällön voi valita itse, esimerkiksi Modernin käyttöliittymän voi avata suoraan “Kaikki sovellukset / Sovellukset” näkymään joka muistuttaa sisällöltään hieman perinteistä käynnistävalikkoa.

Windowsin sisäänrakennettu sovelluskauppakin uudistuu, käyttöliittymää parannetaan, siten että ohjelmista on enemmän tietoa jo ennen kuin kuvaketta käydään klikkaamassa, myöskin esille nostetut eli niin sanotut features –sovellukset ovat entistä näkyvämmin esillä.

Koska saatavilla:

Uuden Windows 8.1;n preview versio on saatavilla heti, Microsoftin latauspalvelusta, RT-versiolle haetaan erillinen päivityspaketti jolla laite päivittää itsensä mutta typöytäversioille taas ISO-levykuva joka poltetaan tikulle tai DVD-levylle.

Huom. ISO-formaatin saa myöhemmin tänään tai huomenna. Suomen kielitiedostoja ei ole vielä saatavilla 8.1 -versiolle.

Lopullinen versio Windows 8.1;sta tulee saataville syksyllä.

LÄHDE: Microsoft, TechRadar

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"