maanantai 15. heinäkuuta 2013

Katsaus: Windows RT ei juuri kiinnosta edes valmistajia

Onko Microsoftille käymässä HP:t? Sillä Windows RT eli ARM-prosessoreille optimoitu versio Windows 8 käyttöjärjestelmästä ei kiinnosta enää kuluttajia eikä sitä myöden myöskään monia tärkeitä laitevalmistajia.

Tällä hetkellä muutama suuri ja tunnettu tablettivalmistaja kuten Asus, HP ja Acer eivät ole enää julkaisemassa RT-tabletteja. Todellinen kilpailu taidetaan nähdä Windows 8 Pro tableteissa jotka pyörittävät nimensä mukaisesti täydellistä ja PC-yhteensopivaa Windows -versiota.

Käyttäjiä ei yksinkertaisesti kiinnosta laite jolla ei voi tehdä sitä mitä työpöytäkoneella tai läppärillä eli ajaa samoja ohjelmia, vaikka se näyttää samalta ja hinta on kohtuullinen. Tunteeko asiakas tulleensa huijatuksi? Ehkä.

Microsoft on huomannut ongelman ja on laskenut RT-tablettien hintaa ympäri maailmaa mutta toistaiseksi ei ole tietoa onko se toiminut kuluttajien houkuttimena, tuskin.

Vaikka Windows 8.1 on tulossa ja RT-versioon on tulossa myös lähes täydellinen Office, ei näytä ainakaan vielä että laitemyynti olisi noussut toivotulle tasolle. Ehkä 8.1 päivityksen jälkeen ja suuren mainoskampanjan tulosta voisi syntyä mutta taitaa olla parempi vain että Microsoft vetäytyisi kokonaan RT-versiosta ja panostaisi Pro -version kehitykseen.

Windows RT valmistajia kuitenkin edelleen on Microsoftin itsensä lisäksi muun muassa Dell, Samsung ja muutamat pienemmät tabletti -ja hybridi laitevalmistajat ovat edelleen mukana leikissä mutta mikäli laitemyynti ei kasva, on nykyisillä vielä mukana roikkuvilla  kovat paineet pysyä markkinoilla. Samsung on vähentänyt myyntiä jo Euroopassa ja mahdollisesti myynti loppuu myös muualta kannattamattomana.

On myös selvinnyt että Nokia oli kehittämässä omaa RT tablettia mutta on lopettanut kehitystyön siltä osin ainakin toistaiseksi. HTC:lla on myös ollut RT-tabletteja työn alla 12” -ja 7”-tuumaiset mallit joista mahdollisesti pienempi malli ollaan vielä tuomassa markkinoille. HTC ei kuitenkaan usko niiden menestykseen jonka vuoksi suuremman mallin kehitys lopetettiin.

Pro versio on luonnollisesti kalliimpi vaihtoehto kuluttaja –ja yritysmarkkinoilla mutta se on ainut todellinen kilpailija Windows maailmassa ja niille asiakkaille jotka haluavat nimen omaan Windowsin. Joten voikin kysyä Microsoftilta onko järkevää kilpailla itsensä kanssa laitevalmistajien kustannuksella?

Ongelmia ei ole yksistään Tabletti myynnissä vaan myös Windows Phone puhelimet ovat ahdingossa, WP8 ei myy kuin Nokialla ja HTC;llä. Asus, Acer ja ZTE isoista valmistajista on päättänyt luopua Windows puhelimista ja LG:hän lopetti jo WP7;n jälkeen, vaikka olikin ensimmäinen Windows Phone luuri.

On mielenkiintoista seurata mitä jatkossa seuraa, mikä on Microsoftin suunta ja samalla kuinka kuluttajien ja laitevalmistajien kiinnostus Windowsin mobiilituotteisiin kehittyy.

LÄHDE: Tom’s Hardware

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"