tiistai 17. syyskuuta 2013

IFA 2013: HDMI 2.0 on valmistunut

HDMI Forum joka kehittää ja julkaisee HDMI spesifikaation on julkaissut syyskuun alussa pidetyillä IFA messuilla kauan odotetun uuden version HDMI-standardista.

HDMI 2.0 tukee muun muassa suurempia 4K resoluution tarkkuuksia sekä mahdollistaa korkeamman frameraten eli ruudun päivitysnopeuden. myöskin kaapelissa liikkuva datanopeus on noussut 10 gigasta sekunnissa aina 18 gigaan sekunnissa saakka.

Vielä nykyisin yleisesti käytetyin HDMI 1.4 pystyy toki myös tarjoamaan lähes 4K tasoista grafiikkaa mutta se jää väylän hitaudesta johtuen hieman 2.0 spesifikaatiosta jälkeen. 1.4 kun kykenee tarjoamaan vain 3840x2160 tarkkuudella 30fps ja suuremmassa 4096x2160 fps jää 24 ruutuun sekunnissa. Yleisesti nämä nopeudet riittävät elokuviin mutta esimerkiksi 4K 3D sisältöä ei pysty 1.4 spesifikaatiolla katsomaan täydellä tarkkuudella ja fps:llä.

HDMI 2.0 tarjoaa kuitenkin täydellisen 4K elämyksen tarjoamalla tarkkuuksille erinomaisen 60fps:än jonka ansiosta myöskin 4K 3D sisältö näkyy täydellä tarkkuudella ja nopeudella. kun nopeus on optimoitu kuvalle saadaan 3D videosta sulavampi, nykyisin jopa jotkut elokuvateatterit tarjoavat puolitettua nopeutta 3D sisällölle johtuen datanopeuden rajallisuudesta.

Uusi 2.0 spekki sisältää myös tuen 21:9 kuvasuhteelle, uutta kuvasuhdetta ei kuitenkaan juurikaan pysty nykytelevisioilla näkemään ilman skaalausta, kuvasuhde kun on vielä harvinaista herkkua natiivina.

Vähäiseksi ei myöskään pidä jättää toimintoa joka pystyy tarjoamaan yhden kaapelin kautta kaksi eri kuvavirtaa, tällä näyttö voidaan jakaa esimerkiksi television ja pelikonsolin avulla josta kummatkin näyttävät teräväpiirtokuvaa. Esimerkiksi LG tarjoaa jo nyt osaan sen 3D-televisiosta Dual Play tekniikkaa jolla pelikuvan voi jakaa kahden pelaajan kesken. Nyt uuden HDMI version avulla jaon voi tehdä eri kuvanlähteiden välillä, varsin mielenkiintoinen ja yleisen olohuoneriitojen ratkaisija, tosin mistä lähteestä halutaan saada sitten ääni? ;)

Uutta HDMI 2.0 versiota ei pysty kokonaisuudessaan päivittämään softapäivityksinä vanhempiin HDMI-laitteisiin mutta se on taaksepäin yhteensopiva, joten aikaisemmat 1.x spesifikaatiot kuuluvat myös siihen, myöskin nykyinen HDMI-kaapeli toimii uudessa väylässä, yleensä asia on hyvä varmistaa sillä että tarkistaa kaapelin olevan niin kutsuttu High Speed-kaapeli (yleensä ne jotka on myyty 1.4 yhteensopivana) joka periaatteessa pystyy tukemaan uuden spesifikaation nopeampaa datan siirtonopeutta.

Osa uusimmista 1.4 laitteista voidaan periaatteessa päivittää sovelluspäivityksenä tukemaan myös 2.0 versiota, ainakin Sony on ilmoittanut päivittävänsä sen laitteet softapäivityksenä. Softapäivitys ei ole kuitenkaan kovin yksinkertainen juttu, eteen voi tulla jo yksistään 1.4 versiolle suunnattu rauta joka ei muun muassa tarjoa enempää kuin 10Gb/s väylänopeuden tai sitten HDMI lisensointiin liittyvät asiat. Päivitys joko tulee tai ei tule, se riippuu täysin laitevalmistajasta.

Uusia HDMI 2.0 laitteita ei uskota yleisesti tulevan markkinoille tämän vuoden puolella joten ensimmäiset aidot tai natiivit 2.0 laitteet tulevat ensivuoden alussa markkinoille uusien televisioiden ja muiden multimedialaitteiden mukana.

Lähdemateriaalista saa enemmän tietoa uudesta 2.0 –versiosta.

LÄHDE: CNET

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"