maanantai 7. lokakuuta 2013

Mozilla tuo oman avoimeen lähdekoodiin perustuvan Flash-toistimen selaimeensa

Mozilla Firefoxissa nähdään tulevaisuudessa itse tehty Flash laajennus. Esimerkiksi Google luottaa Flash laajennuksessa Adobeen viralliseen versioon kun taas Mozilla on kehittänyt taustalla omaa versiotaan soittimesta jota se kutsuu Shumwayksi.

Soittimen hyvä puoli toki on se että se perustuu avoimeen lähdekoodiin eli se on periaatteessa muidenkin tahojen hyödynnettävissä.

Shumway rakentuu nykyaikaisten tekniikoiden ympärille kuten HTML viiteen ja JavaScriptiin tästä syystä se on myös mahdollista nähdä jatkossa mobiili puolella myös.

Syitä miksi Adoben soittimesta halutaan eroon:

Adoben oma ja alkuperäinen Flash Player on kärsinyt vuosien saatossa useista tietoturva-ongelmista ja se on ollut niiden lisäksi usein monien ongelmien syy.

Esimerkiksi Applen iOS-laitteissa Flash-laajennusta ei ole tuettu yllä kuvailtujen syiden vuoksi ja Googlen Androidin 4.0:n jälkeen Adobe ei saanut kehitettyä sille tarpeeksi yhteensopivaa versiota omasta soittimestaan joten yhtiö päätti lopettaa jatkokehittämisen siihen.

Vapaan lähdekoodin leiri on vuosia taistellut Adoben Flash-laajennusta vastaan ja kehittänyt muutamiakin omia Flash soittimia lähinnä kuitenkin Linux alustalle, niiden toimintavarmuus ja yhteensopivuus nykyisin verkossa käytettävien flash-videoiden ja muiden interaktiivisten objektien kuten mainosten ja pelien kanssa on kuitenkin ollut hyvin heikkoa. Ehkä Shumway saattaa olla se maailmaa parantava vastaus.

Shumway nähdään jo oletuksena Firefoxin uusimmissa kehittäjäversioissa eli niin sanotuissa nightly buildeissa.

LÄHDE: AfterDawn

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"