torstai 30. tammikuuta 2014

Facebook hyödyntää Blu-Ray levyjä kylmälle datalle

Facebook Prineville data Center ©2013 Alan Brandt info@alanbrandtphoto.comFacebookissa ollaan tutkimassa uutta tapaa tallentaa ja arkistoida niin sanottua kylmää dataa, yksi vaihtoehto on Blu-Ray levyt.

Muualla on manattu optisten levyjen kuolemaa ja vuoden 2014 olevan viimeinen massavuosi kyseiselle tallennusmedialle mutta Facebook on jarruttamassa moista kehitystä sillä se on tehnyt tiedostopalvelimen joka hyödyntää Blu-Ray levyjä arkistointiin.

Mikä kylmä data?

Palvelinta suunnitellaan tiedolle jota ei käsitellä jokapäiväisesti mutta on tärkeää ja paljon tilaa vievää kuten esimerkiksi pidempiaikaisia varmuuskopioita, siten jatkuvasti päällä olevia kiintolevyjä ei voi ajatella kovin optimaalisena vaihtoehtona pidempi aikaisen väliaikaisdatan (cold data / kylmä data) arkistointiin.

Facebook esitteli tiistaina Open Compute Projektin tapahtumassa prototyyppiä palvelimesta joka soveltuu erinomaisesti kylmän datan hallintaan.

Blu-Ray on edullisempi ja energiatehokkaampi vaihtoehto kiintolevyille:

Facebook kertoo että Blu-Ray järjestelmä on jopa 50% edullisempi kuin perinteinen kiintolevyfarmi, sähkönkulutuksesta mainittiin että se käyttäisi sähköä 80% vähemmän siitä mitä perinteisempi järjestelmä.

Tällä hetkellä Facebook on rakentanut 10 000 Blu-Ray levyn tallennusjärjestelmän joka kattaa jopa petatavun verran tallennuskapasiteettia ja yhtiössä uskotaan että järjestelmää pystytään kehittämään jopa 5 petatavun kokoiseksi.

Yhtiö oli kiinnostunut jo viime vuonna Blu-Ray levyistä ja niiden mahdollisuuksista toimia suurten tietomassojen vaihtoehtoisena tallennusformaattina ja ainakin toistaiseksi prototyyppiprojekti näyttää toimivan suunnitellusti.

Järjestelmä tarkoitus määritellä avoimeksi:

Facebook on tuomassa Blu-Ray palvelimen jossakin vaiheessa Open Compute Projektiin, eli avoimena ratkaisuna tarjolle kaikille kiinnostuneille mutta prototyypin tässä vaiheessa yhtiö ei vielä pysty sitä sellaisenaan julkaisemaan sillä malli ei ole vielä lopullinen.

LÄHDE: Slashdot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"