keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

USA rakentaa työntekijöitä valvovan järjestelmän

Associated Press on saanut mielenkiintoisia tietoja Yhdysvaltojen hallinnon virkamiehiltä joiden mukaan Yhdysvallat rakentaa uudenlaista vakoilujärjestelmää jonka kohteena ovat hallinto ja sitä lähellä olevat tahot.

Kyseinen järjestelmä ei vakoile NSA:n muiden vakoiluohjelmien mukaisesti kansalaisia vaan hallinnon työntekijöitä, NSA:n agentteja ja muita henkilöitä jotka järjestelmän johto katsoo olevan uhaksi tietojen leviämiselle.

Kyseessä on järjestelmä jolla yritetään kitkeä Edward Snowdenin kaltaiset mahdolliset tietovuotajat pois järjestelmistä ennen kuin he kerkeävät julkaista tietoja joihin he pääsevät käsiksi.

Järjestelmä voisi aloittaa tutkimukset korruptiosta:

Järjestelmä tutkii seurattavien käyttämistä ja varoittaa järjestelmän ylläpitäjiä mikäli se tunnistaa poikkeavaa toimintaa, kuten esimerkiksi jonkun tietyn henkilön epätavallisen ostoskäyttäytymisen (ostaa huomattavasti enemmän kuin tienaa). Mikäli järjestelmä huomaa tämänlaisen tapahtuman, voi tutkinta mahdollisesta korruptiosta alkaa.

Tietovuotojen osalta tehdään myös tarkkaa epäilyttävän toiminnan seuraamista, Tämän toiminnon voisi aktivoida esimerkiksi isojen tietomäärien lataus NSA:n palvelimilta, myöskin tietyn aihealueen laaja tutkiskelu ja luonnollisesti myös yhteydenpito, järjestelmä seuraisi mihin agentit ja muut seurattavat ottavat yhteyksiä ja muuta vastaavaa.

Järjestelmän rakentaminen olisi huippukallista:

Jos järjestelmästä tulisi niin laaja kuin nyt on arveltu, tulisi se maksamaan paljon ja sen rakentaminen olisi myös hyvin vaikeaa, eikä yksistään sen vuoksi että sen pitäisi pystyä ulottautumaan Yhdysvaltojen hallinnon moniin eri järjestelmiin, jo nyt ongelma on yleiselläkin tasolla se että järjestelmät eivät ole yhteensopivia keskenään ja tiedonvaihto on tästä syystä turhan ongelmallista.

Association Pressin jutussa mainitaan että Pentagon olisi pyytänyt yhdeksän miljoonan dollarin rahoitusta tälle hankkeelle. Todellisuudessa järjestelmän rakentaminen saattaa tulla paljon pyydettyä korkeammaksi eikä lukuja voi kuin arvailla tässä vaiheessa.

Edellinen suuri julkinen seurantajärjestelmä on maksanut 10 vuoden kehitystyön aikana valtiolle jo 84 miljoonaa dollaria ja se on vieläkin kehitysvaiheessa, kyseessä on ACES joka tutkii muun muassa pankki ja luottotoimintaa ja monia muita tietokantoja mukaan luettuna henkilöstön potilastietoja. ACES olisikin sulautumassa uuteen järjestelmään.

ACESia pidetään uhkana sillä luonnollisesti se loukkaa yksityisyydensuojaa mutta toisaalta se on yhteydessä myös julkisiin tietotietoihin.

Järjestelmän uskotaan olevan pian käytössä:

Järjestelmän ensimmäinen vaihe saattaa olla käytössä jo tämän vuoden syyskuussa ja täydessä toiminnassa se olisi jo vuonna 2016, jolloin se seuraisi kaikkia Yhdysvaltojen hallinnon ja siihen tiukasti liittyvien toimijoiden työntekijöitä.

LÄHDE: Tietokone

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"