torstai 10. huhtikuuta 2014

Facebook tähtää selkeyteen

Facebookissa on ollut kautta sen historian monia päivityksiä joiden tarkoituksena on yleensä ollut parantaa käyttäjien kokemusta mutta yleensä päivitykset ovat olleet lopulta päin vastaisia. Nyt Facebook on ottanut opikseen ja järjestelee palveluaan uusiksi, ennen kaikkea selkeys ja yksinkertaisuus mielessä.

Ensimmäinen uuden tavan mukainen päivitys oli uusittu palvelun käyttöliittymä. Työpöytä versioon tuli selkeämpi ja suurempi fontti jotta Facebookin sisältöä pystyy seuraamaan helpommin kokonaisuutena.

Palvelun yleiset valikot kuten Kaveripyynnöt, viestit sekä ilmoitukset siirrettiin kaikki oikeaan yläkulmaan jättäen vasemmalle puolelle pelkästään valkoisen Facebook logon jota painamalla pääsee etusivun alkuun.

Facebookin etusivun muutos ei ole ainut asia jonka palvelu haluaa muuttaa, nyt vuorossa on hieman näkymättömämpi mutta selkeyttä huomattavasti herättävä päivitys.

Statuspäivityksien jako ja uudelleenjako kuntoon:

Facebookissa on pitkän aikaa ollut mahdollista valita miten statuspäivityksensä tai muun sisällön palvelussa julkaisee ja kenelle.

Sisältö on ollut jaettavissa julkisena, vain kavereille, yksityisenä tai erikseen omille ryhmille. Vaikka luulisi että tieto olisi jo tarpeeksi yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä ei se sitä Facebookin mielestä välttämättä olekaan ja siksi Facebook lisää nyt näihin kategorioihin lyhyen kuvauksen josta selviää mitä niillä tarkoitetaan, kuten julkisen alle tulee teksti ”Facebookissa ja ei Facebookissa rekisteröityneenä oleville” ja kaverit listauksen alle tulee teksti ”Sinun ystäväsi Facebookissa”.

Kolmas uudistus koskee myös päivitysjakoja. yleisesti ystävillä on mahdollisuus uudelleenjakaa toisen päivitys jos se on ensiksi lähetetty jakajalle, alkuperäinen tekijä saattaa tässä kohdassa jäädä ihmettelemään mihin uudelleenjaot voivat mennä.

Nyt tieto siitä mihin julkaisu on jaettu, tulee näkyville ilmoituksiin. Kontaktit voivat uudelleenjakaa rajattuja päivityksiä vain samojen ehtojen mukaisesti, joten alkuperäinen juttu ei sellaisenaan pääse leviämään ulkopuolisille.

Mobiiliinkin tuli selkeyttävä päivitys:

Neljäs päivitys koskee mobiilipuolen sovellusta, siellä on tehty muutoksia käyttöliittymään siten että julkaisuasetus on nostettu statuspäivitysrivin yläpuolelle jotta siihen kiinnitettäisiin paremmin huomiota, aikaisemmin valinta on ollut työpöytäversion tapaan rivin alapuolella pelkkänä kuvakkeena, nyt asetuksessa näkyy sekä kuvake että teksti ja itse asiassa käyttöliittymä muistuttaa enemmänkin sähköpostin

Pieniä mutta hyödyllisiä päivityksiä:

Päivitys voi vaikuttaa mitättömältä mutta se viestii hyvin, siitä minkälaisessa kehitysvaiheessa palvelu tällä hetkellä on ja tämän tapaiset helpottavat päivitykset ovat varsinkin uudelle käyttäjäkunnalle vain hyväksi.

Uudet päivitykset ilmestyvät vaiheittain käyttöön eikä ne ole vielä kaikille käyttäjille saatavilla, esimerkiksi suomenkieliselle Facebook sivulle päivityksien tulo saattaa kestää kauemmin kuin englanninkielisten keskuudessa.

Jos hyvää niin myös huonoa:

Facebook ilmoitti eilen että se poistaa parin viikon päästä pikaviestiominaisuuden mobiiliversiostaan ja vaatii jatkossa käyttäjiä asentamaan Messenger sovelluksen jos käyttäjä haluaa osallistua mobiilisti palvelun pikaviestittelyyn.

Aikaisemmin Messenger on ollut vain vaihtoehtoinen ja hieman monipuolisempi viestintäsovellus Facebookiin, nyt siitä tulee pakollinen kiusa puhelimessa. Messengerin yhteydessä Facebook lanseerasi ns. leijuvat päät jotka jäävät mobiilikäyttöjärjestelmän päälle vaikka itse Messenger ikkuna ei olisi käytössä, ainakin toistaiseksi toiminnon voi kytkeä Messengeristä pois käytöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"