torstai 3. huhtikuuta 2014

Windows Phone 8.1 julkaistu

Microsoft on julkaissut BUILD-kehittäjäkonfrensissaan uuden version sen mobiilikäyttöäjärjestelmästä. Uutta on muun muassa Action Center -näkymä sekä henkilökohtainen avustaja Cortana, eikä sovi myöskään unohtaa päivityksiä jotka tekevät Windows Phonesta entistä haluttavampia yritysmaailmaan.

Heti uudistuksiin:

Action Center –näkymä muistuttaa muista mobiilikäyttöjärjestelmistä tuttua ilmoitusvalikkoa josta näkee kaikki uudet ilmoitukset, sähköpostit, kalenterit sekä eri ohjelmien tuomat ilmoitukset. Action Centeristä pääsee myös puhelimen asetuksiin. Action Center vedetään esiin puhelimen näytön yläkulmasta kuten monissa muissakin järjestelmissä.

Windows Phone 8.1 tuo mukanaan myös päivitetyn Internet Explorer selaimen joka kantaa versionumeroa 11, tämä tuo puhelimeen integroidun salasanojen sekä asetuksien synkronoinnin eri Windows laitteiden välille, salasanoja pystyy myös hallitsemaan nyt suoraan puhelimesta.

Windows Phone 8.1 päivitys mahdollistaa aloitusnäkymän taustakuvan valitsemisen joko valmiista mukana toimitettujen kuvien joukosta tai omista kuvista.

Yksi näkyvin muutos on toki aloitusnäkymän kolmen rivin tiilinäkymä johon mahtuu kolme keskikokoista tapahtumaruutua eli live tilejä.

Käyttöjärjestelmään on tuotu myös uusittu kalenterisovellus joka osaa näyttää kalenterimerkinnät uusilla väreillä sekä muun muassa uudella viikkonäkymällä jonka ansiosta päivät näkyvät vierekkäin.

Teknisempiä uudistuksia:

Teknisempiä uudistuksia on enemmänkin mutta yksi näkyvin uutuus on Wi-Fi Sense joka yhdistää laitteen automaattisesti avoimiin mutta tunnettuihin WLAN-verkkoihin jotka Microsoft on hyväksynyt aikaisemmin. Toiminnossa on myös mahdollista jakaa suljettujen WLAN-verkkojen kirjautumistiedot Outlookin, Skypen tai Facebookin kautta kaverien tietoon jolloin he voivat yhdistää laitteensa verkkoihin myös, tämä kuitenkin tarjoaa ystäville vain pääsyn verkon internet yhteyteen, ei muihin verkon resursseihin. Salasanaa ei myöskään näytetä ystäville joten kotiverkon voi nyt jakaa ystävilleen turvallisesti.

Mikäli omaa enemmän Windows 8.1 laitteita voi niiden asetukset synkronoida entistä paremmin keskenään jolloin käyttökokemus on yhdenmukaisempi kaikkien laitteiden kanssa.

Windows Phone 8.1 tuo tuen myös universaaleille ohjelmille joita voi suorittaa niin perinteisessä Windows työpöytäversiossa kuin nyt myös Windows Phonessa.

Ääniohjaus kohdilleen:

Cortana on Microsoftin henkilökohtainen avustaja joka kilpailee muun muassa Samsungin sekä Applen vastaavien palveluiden kanssa.

Cortana korvaa puhelimessa Bing -hakutyökalun joten Cortanaan pääsee painamalla Windows Phonen hakupainiketta, sille on kuitenkin olemassa oma live tile joka tarjoaa erilaista tietoa käyttäjälleen suoraan aloitusruudussa.

Cortana on puhetta ymmärtävä järjestelmää ohjaava toiminto jonka avulla käyttäjä voi käskyttää puhelintaan esimerkiksi aloittamaan puhelun, etsimään tietoa verkosta ja puhelimessa olevista sovelluksista.

Cortana osaa myös yhdistellä tietoja ja tekemään päätelmiä niistä, esimerkiksi jos Cortanalle antaa oikeuden analysoida käyttäjän sähköpostit, osaa se suositella sisällön mukaista toimintaa kuten vaikkapa lentoaikataulujen seuraamista ja kalenterimerkintöjen lisäämistä.

Cortana ei toistaiseksi toimi Suomeksi mutta tulee tarjolle myöhemmin mahdollisesti myös Suomea tukevana versiona, Cortanaan pystyy myös ääniohjauksen lisäksi kirjoittaa kysymyksiä.

Windows Phone 8.1 tunkee nyt myös entistä syvemmin yritysmaailmaan.

Järjestelmä tukee nyt VPN jonka avulla työntekijä voi päästä luotettavasti yrityksen verkkoon sekä se tukee myös salattuja sähköposteja S/MIME-tuen ansiosta.

Yritys voi myös säädellä puhelimen ohjelmistoja yrityksen käytäntöjen mukaisiksi sekä hallita oikeuksia siitä mitä käyttäjä voi tehdä yrityksen sisäisessä kommunikaatiossa kuten tallentaa sähköpostin liitteitä.

Yritys voi myös estää käyttäjiä käyttämästä yritysverkkoon kirjautuneista puhelimista tiettyjä sovelluksia, ne eivät poistu puhelimesta mutta ne ovat yksinkertaisesti poistettu käytöstä sinä aikana kun puhelin on yritysverkossa kirjautuneena.

Samaisella tekniikalla yritys voi myös lisätä puhelimeen yrityksen omia sovelluksia sekä asetuksia, kuten vaikkapa sähköpostitilin. Kun käyttäjä kirjautuu työpaikasta ulos, katoaa yrityksen omat sovellukset puhelimesta.

Saatavuus:

Windows Phone 8.1 päivittyy kaikkiin Windows Phone 8 järjestelmiin OTA-päivityksenä myöhemmin kesällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"