torstai 15. toukokuuta 2014

EU-tuomioistuimen Google päätös on sekava ja vaaraksi sananvapaudelle

EU-tuomioistuin eilen antaman päätöksen mukaan Googlen on poistettava hakutuloksia tulosten kohteen sitä pyytäessä.

Tuomioistuimen päätös koskee erään Espanjalaisen miehen ja Googlen välistä riitaa jossa mies oli pyytänyt Googlea poistamaan tietoja hänestä jotka olivat vanhentuneita ja “arkaluontoisia”, Google ei tuolloin suostunut poistamaan tietoja koska se väitti sisällön olevan ulkopuolisella taholla.

Google ei suostunut poistamaan viittauksia omista hakutuloksistaan joten mies vei asian lopulta EU-tuomioistuimeen ja voitti jutun.

Päätös voi kuulostaa hyvältä mutta se on hyvinkin vajavainen jota on vähintäänkin vaikea tulkita, tuskin Google tulee noudattamaan päätöstä sellaisenaan vaan tiedon poistamiselle tullaan vähintäänkin vaatimaan oikeuden päätös myös jatkossa.

Päätöksessä mainitaan muun muassa: “Hakukoneen ylläpitäjä on velvollinen poistamaan henkilön nimellä suoritetun haun johdosta näkyvästä hakutulosten luettelosta linkit sivullisten julkaisemiin internetsivuihin, joissa on kyseistä henkilöä koskevaa tietoa, myös siinä tilanteessa, että kyseistä nimeä tai kyseisiä tietoja ei ole poistettu ensin tai poisteta samanaikaisesti näiltä internetsivuilta, ja tilanteen mukaan jopa silloin, kun niiden julkaiseminen mainituilla sivuilla on itsessään laillista”

Eli Googlen täytyisi alkaa sensuroimaan internetiä joka on suora isku sananvapautta sekä yleisen tiedon vapaata jakamista vastaan.

Päätöksessä mainitaan myös: “On katsottava, että kun otetaan huomioon kyseisiin ilmoituksiin sisältyvien tietojen arkaluonteisuus rekisteröidyn yksityiselämän kannalta ja se, että ilmoitukset on julkaistu alkujaan 16 vuotta sitten, rekisteröidyllä on perustellusti oikeus siihen, ettei noita tietoja liitetä tällaisessa luettelossa enää hänen nimeensä. Siltä osin kuin tässä tapauksessa ei näytä olevan olemassa erityisiä syitä, jotka oikeuttavat yleisön ensisijaisen intressin saada kyseiset tiedot saataviinsa tällaisen haun yhteydessä.”

Eli mikäli ja kun tätä päätöstä pidetään jatkossa ennakkopäätöksenä, voi kuka tahansa pyytää mitä tietoa vain poistettavaksi väittäen sen olevan arkaluontoista tai vanhentunutta, aivan sama onko kyse lähdesivusta jossa tieto pysyy sellaisenaan hakutuloksen poiston jälkeenkin.

Mahdollisia vaikutuksia:

Ajatellaan vaikka poliitikkoa joka on tehnyt rikoksen tai muuta hämärää ja joku kolmas osapuoli tuo sen julki, nyt poliitikko voi vaatia Googlea poistamaan hakutuloksista nämä yksittäiset viitteet ja pääsee nauttimaan kansan luottamusta kun tieto hänen tekemisistään ei päädy suurimman hakukoneen hakutuloksiin.

Jos oikein aletaan uittamaan muikkua niin näiden tulosten poistaminen voi häiritä myös printtimedian verkkosivuston mainostuloja ja aiheuttaa taloudellisia ongelmia. Tällä voi olla myös vaikutuksia siihen mitä Euroopan lehdistö enää voi tai haluaa edes julkaista jos se joutuu Internetin suurimman hakukoneen sensuurilistalle saman tien julkaisun jälkeen, juttujen teko ei vain enää ole taloudellisesti kannattavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"