perjantai 2. toukokuuta 2014

Microsoft toi kuin toikin Internet Explorer –päivityksen XP:lle

Microsoftin Internet Explorer -selaimesta löydettiin sen verran vakava tietoturvaukko että monien maiden tietoturva tahot suosittelivat kansalaisia ja yrityksiä olemaan käyttämättä kyseisestä selainta niin kauan kunnes Microsoft toimittaa siihen korjauspäivityksen.

Microsoft lopetti Windows XP – käyttöjärjestelmän tukemisen 8.4. jonka piti tarkoittaa sitä että Microsoft ei enää toimita tietoturvapäivityksiä sille, eikä mitään muitakaan korjaus- tai parannus päivityksiä.

Monet käyttäjät, varsinkin yrityskäyttäjät eivät pysty päivittämään tai asentamaan muita selaimia käyttöjärjestelmään koska yrityksien intranet-palvelut on rakennettu vanhentuneiden Microsoft tekniikoiden ympärille, jotka vaativat Internet Explorer -selaimen käyttämistä toimiakseen oikein. Myöskin peruskäyttäjien oikeudet ovat yleensä äärimmäisen rajalliset siihen mitä hän voi tietokoneellaan tehdä.

Monet yritykset eivät ole myöskään murtuneet Microsoftin painostuksen alla päivittämään järjestelmiä uudelle käyttöjärjestelmälle sopiviksi, esimerkiksi hyvin monet sulautetut järjestelmät joita löytyy esimerkiksi kauppojen kassakoneista sekä automaateista, pyörivät usein vain Windows XP Embedded – käyttöjärjestelmällä.

Joten äkkiä painostus siirtyi Microsoftia kohtaan ja yllättäen ohjelmistojätti suostui tekemään päivityksen Internet Explorerin XP-versioille myös joka korjaa nyt jo rikollisten hyödyntämän kriittisen tietoturva-aukon.

Päivitys tukee jopa selaimen 6.0 versiota:

Päivityksen tiedotesivulta löytyy maininta että kyseinen päivitys koskee Windows XP:n mukana tullutta Internet Explorer 6.0 selainta myös, joten se ei vaadi edes viimeisimmän tuetun selainversion asentamista XP:lle mutta mitä ilmeisemmin se vaatii kuitenkin Service Pack 3 -korjauspäivityksen.

Päivitys (KB2964358) on haettavissa Microsoftin Microsoft Update -palvelun kautta heti, tai sen voi ladata myös yrityksen oman päivityspalvelimen kautta yrityksen järjestelmiin.

Päivitys myös uudemmille käyttöjärjestelmille:

Microsoft on toki toimittanut korjauspäivityksen myös edelleen tuetuille Windows versioille: Windows Vistalle, 7:lle sekä Windows 8:lle. Myös Windows Serverit ovat saaneet päivityksen aina 2003 versiota myöden jonka tuki muuten loppuu ensi vuonna. Päivitys löytyy käyttöjärjestelmien päivitystoiminnon kautta.

Kriittiset päivitykset saattavat ilmaantua XP:lle jatkossakin:

Jatkaako Microsoft kriittisten tietoturvapäivityksien julkaisemista edelleen Windows XP:lle jääkin nähtäväksi. Voi olla että nyt julkaistu päivitys on poikkeus koska iso osa painostuksesta tuli Yhdysvaltojen viranomaisilta.

LÄHDE: The Official Microsoft Blog

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"