keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Safiirivalmistaja konkurssiin, koko juttu sekava

Uusissa Applen puhelinmalleissa sekä älykelloissa on käytetty Safiirilasia, lasin takana on GT Advanced Technologies joka on kuitenkin ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin ja jättänyt konkurssihakemuksen.

Yleensä konkurssissa ilmoitetaan tarkasti yrityksen tilanne, sopimukset ja muut ratkaisevat tiedot, GT:n hakemus kuitenkin on jotain aivan muuta.

GT Advanced Technologies on ilmoittanut konkurssihakemuksessaan ettei se voi julkaista tarkkoja tietoja kaikista yhteistyösopimuksista, koska tuolloin se rikkoisi salassapitosopimusta ja sitä uhkaisi 50 miljoonan dollarin sakko.

Muistakin tiedoista yhtiö pyytää että oikeus pitäisi salassa “ratkaisevat dokumentit”. Hakemusta on jo kommentoitu riittämättömänä oikeuden tarpeisiin.

Yhtiö ei ole ilmoittanut nimeltä minkä kumppanin kanssa yhtiö olisi moisen salassapitosopimuksen tehnyt mutta on hyvin todennäköistä että kyseessä on yhtiön suurin kumppani, Apple.

Apple on äärimmäisen tiukka siitä mitä tietoja jos mitään alihankkijayritykset saavat tuoda julki yhteisistä sopimuksista.

Irtisanomiset sekä sopimusrikkomukset varmoja:

GT on irtisanomassa 890 työntekijää ja sulkee tehtaan jonka odotettiin alkavan valmistamaan yksinoikeudella Applelle safiirilasia. Samalla se uskoo että tulevista sopimusrikkomuksista johtuen sillä on pitkä taistelu Applea vastaan oikeudessa.

Yhtiö haluaisi keskittää sen voimavarat sen alkuperäiseen liiketoimintaan ja väittää nyt että se häviää noin miljoona dollaria päivässä turhiin alihankintasopimuksiin, yhtiö haluaisi eroon Applen kanssa tehdyistä sopimuksista jotka eivät tuota voittoa.

Yhtiö ei ole maininnut tarkalleen sopimuksien sisältöä joihin tuottamaton toiminta liittyy mutta uskoo että konkurssihakemuksen avulla niistä olisi mahdollista päästä eroon.

Ei hyvä juttu myöskään Applelle:

Apple on ihmeissään GT:n konkurssihakemuksesta. Applella on ollut suuria suunnitelmia GT:n kanssa kuten uuden safiiritehtaan rakentamisessa joka olisi joidenkin tietojen perusteella luonut 2 000 uutta työpaikkaa, Apple oli valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen projektissa mutta nyt tilanne on erittäin sekava, konkurssi tuli täysin puskista.

Applen on ollut tarkoitus panostaa safiirivalmistukseen yli puolella miljardilla dollarilla jolla se olisi saanut GT:n valmistamaan safiiria yksinomaan Applelle, yhtiö on myös maksanut GT:lle ennakkoon tilauksista.

GT:n irtisanomista Apple on kerinnyt kommentoimaan että sen tarkoitus on pitää tehdas ja työpaikat toiminnassa, asiaan haetaan ratkaisua paikallisten viranomaisten kanssa.

Omaa syytä?

Apple ei ainakaan toistaiseksi ole ilmoittanut olevansa salassapitosopimuksen takana jonka vuoksi GT:n konkurssihakemus on puutteellinen, eikä se ehkä tässä vaiheessa ole edes tarpeellista kertoa yhtään mitään, sillä GT on varmasti aiheuttanut ongelmat itse haukkaamalla liian suuren palan Applelta nieltäväksi.

Safiirilasia haukutaan heikoksi vaihtoehdoksi:

Safiirilasia on haukuttu huonoksi vaihtoehdoksi, suurin kilpailija Corning on haukkunut Safiirilasia huonommaksi kuin omia Gorilla Glass -tuotteitaan, Safiirilasi olisi Corningin mukaan ympäristölle haitallisempaa ja tehojen suhteen se päästäisi valoa läpi vähemmän joka tarkoittaisi suoraan suurempaa energiatarvetta lasin alla olevaan näyttöön jonka pitäisi loistaa kirkkaampana.

Safiiri särkyy heidän mukaansa myös herkemmin kuin Gorilla Glass.

LÄHDE: Reuters

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"