torstai 16. lokakuuta 2014

Google Android 5.0 Lollipop

Google julkaisi eilen uuden Android version, muutaman Nexus tabletin sekä mediasoittimen. Nyt kuitenkin keskitytään hieman tikkari Androidiin.

Android on kehittynyt todelliseksi käyttöjärjestelmäksi ja se sopii monenlaisiin laitteisiin lähes sellaisenaan, Android pyörittää nykyisin muun muassa autoja, TV:tä, kelloja, puhelimia, tabletteja sekä tietokoneita, Android sopii lähes mihinkä tahansa käyttötarkoitukseen nykyisin.

Android 5.0 on Lollipop eli tikkari:

Google kommentoi päivityksen olevan kaikista suurin mitä Android on toistaiseksi koskaan nähnyt, niin moni asia muuttuu ulkoisesti sekä sisäisesti järkevämpään suuntaan.

Lista päivityksen tuomista uutuuksista olisi niin pitkä että tätä luettaisiin vielä ensi viikollakin niin lyhennän listan tärkeimpiin uudistuksiin.

Käyttäjäprofiilit:

Lollipopissa on nyt lopultakin virallinen tuki monelle käyttäjälle, eli profiileille näin esimerkiksi samaa tablettia voi käyttää kaikki perheenjäsenet siten että kaikilla säilyy omat asetukset ja kirjautumistiedot tablettiin asennetuissa ohjelmissa.

Jatka siitä mihin jäit:

Android Lollipop ymmärtää synkronoitua kaikessa mahdollisessa toisen Android laitteen kanssa.

Uusi toiminto osaa jatkaa jopa musiikkikappaletta siitä kohdasta johon jäit aikaisemmalla laitteella. Myöskin avoimet ohjelmat seuraavat perässä ja vaikkapa valokuvien selaamisessa käyttöjärjestelmä osaa haistella muilta laitteilta missä kohtiin satojen kuvien joukosta käyttäjä viimeksi oli.

Käyttöliittymä:

Android Lollipop käyttöliittymäUlkoasullisesti Lollipop luottaa yksinkertaisuuteen, ohjelmien ja toimintojen ulkoasu on suoraan sanottuna liiskattu ohueksi levyksi joka kieltämättä luo tunteen järjestelmän ja ohjelmien keveydestä.

Käyttöliittymäpäivityksen pitäisi olla nykytietojen mukaan vapaaehtoista sovelluskehittäjille mutta on melko todennäköistä että kehittäjät haluavat luoda ohjelmistaan mahdollisimman integroidun oloisia.

 

Ilmoitukset ja lukitusruutu:

Android 5.0 Lollipop ilmoituksetAndroidin ilmoitukset on nyt myös saatavilla lukitusruudulle josta on helppo siirtyä ilmoituksen tuomaan sovellukseen. Aikaisemmin lukitusruudusta piti poistua mikäli halusi nähdä ilmoitukset kokonaan vetämällä ilmoitusalue esiin.

Käyttäjä voi myös itse päättää mitkä ilmoitukset tulevat läpi ja milloin, näin lukitusruutu ei täyty esimerkiksi pelisovelluksien turhista huuteluista.

Lukitusruutua on paranneltu myös niin että laitetta ei välttämättä tarvitse enää avata erikseen koodilla, vaan laitetta voi näyttää jollekin muulle kuten Google älykellolle jolloin se avautuu.

Video joka esittelee uutta käyttöliittymää ja ilmoituksia:

Tietoturva:

Tietoturvaan on keskitytty Lollipopissa myös erityisen paljon, yksi tärkein ominaisuus on kryptaus.

Nyt Androidissa on tiedostojen kryptaus automaattisesti päällä, mikä tarkoittaa sitä että ulkopuolisen on mahdotonta saada selkoa laitteen sisällöstä.

Toinen suuri uudistus on niin sanotun tappokytkimen tuki, toiminnon avulla varastetun mobiililaitteen tyhjennys onnistuu Google tunnuksien avulla, myöskin laitteen uudelleenkäyttö käy vaikeaksi ryöstäjälle toiminnon vuoksi. Tappokytkin ei kuitenkaan ole oletuksena päällä vaan se täytyy käydä aktivoimassa järjestelmän asetuksista.

SELinux tuo myös tietoturvaa parantavia ominaisuuksia joiden avulla järjestelmä pystyy suojautumaan erilaisilta perinteisimmiltä tietoturvauhilta.

Suoritustehoa:

Suoritustehoa pitäisi Lollipopista löytyä. Käyttöjärjestelmä tukee natiivina OpenGL ES 3.1:sta jolle myös Google on kehittänyt oman Android Extension Packin jonka avulla kehittäjät voivat saada entistä enemmän käyttöjärjestelmän grafiikkatuesta irti.

Android 5.0 Lollipop tukee myös 64-bittistä koodia, aikaisemmin Google julkaisi testiversion Androidista joka toimi ainoastaan Intelin 64-bittisiä mobiiliprosessoreita emuloivassa emulaattorissa, tuolloin tosin ihmeteltiin sitä miksei tukea laajennettu myös muille arkkitehtuureille, nyt tuki on täydellinen.

Virransäästö:

Monet puhelinvalmistajat sekä kolmannen osapuolen sovelluskehittäjät ovat luoneet Androidille erilaisia tapoja ylläpitää akkuvirtaa paremmin.

Nyt näille vaihtoehdoille tulee tiukat paikat koska Google on kehittänyt omat virransäästötoiminnot Androidiin suoraan. Uusien virransäästötoimintojen avulla olisi nykytietojen mukaan mahdollista saada jopa 90 minuuttia lisäaikaa akuille.

Kehittäjille:

Kehittäjät saavat Android 5.0 Lollipopin yhteydessä yli 5 000 uutta rajapintaa käyttöönsä.

Saatavuus:

Lollipop tulee saataville ohjelmistopäivityksenä useammalle mobiililaitteelle mutta päivityksen aikatauluista huolehtii kuitenkin laitevalmistaja.

Päivitetty 14.38: lisätty tieto tappokytkimestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"