keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Jollakin julkaisi tabletin

Jolla tabletSuomalainen älypuhelinvalmistaja Jolla julkaisi vuorostaan tänään oman tabletin, myyntiin tuote ei ole vielä tulossa ja sille haetaan osittaista rahoitusta joukkorahoituksen voimin.

Jolla tablet on hyvin tyylikkään näköinen ja pyörittää luonnollisesti yhtiön kehittämää Sailfish 2.0 käyttöjärjestelmää joka on yhteensopiva myös Android sovellusten kanssa.

Joukkorahoitushanke menestys:

Jollan IndieGoGo:ssa oleva joukkorahoitushanke on tässä vaiheessa jo ylittänyt 380 000 dollarin rajapyykin. Tukea on saatu jo yli 400 000 dollaria, hankkeen on määrä loppua IndieGoGo:ssa joulukuun yhdeksäs päivä.

Sailfish tablettiin:

Sailfish Jolla tabletissaSailfish käyttöjärjestelmässä uskotaan reaaliaikaiseen moniajoon ja isommalla näytöllä homma toimii varmasti entistäkin paremmin kuin mitä ollaan nähty Jollan kehittämässä puhelimessa.

Sailfish on kuitenkin alunperin suunniteltu puhelimelle, voisi olettaa että suuremmalle näytölle optimoitu versio on ollut melkoinen haaste. Esimerkiksi käyttöjärjestelmän uniikki “piikkaus” eli toisen sovellukseen kurkistaminen on ollut kätevä ominaisuus pienemmällä näytöllä mutta on hyvin mielenkiintoista nähdä kuinka toiminto toimii suuremmalla näytöllä.

 

Android yhteensopiva:

Ei voi myöskään unohtaa sitä että Sailfish pystyy pyörittämään Androidille kehitettyjä sovelluksia, sovelluksia voi hakea ja ladata sen omasta sovelluskaupasta, Google Play store ei ikävä kyllä ole tuettujen sovelluskauppojen listalla mutta siihen pystyy lataamaan monia muita kauppapaikkoja, kuten sen virallisesti tukeman Yandex Storen.

Vertailua Nokian N1 tablettiin:

Eilen Nokia julkaisi oman Android alustaisen N1 tabletin ja samoja piirteitä löytyy paljon myös Jollan tabletista.

Kummatkin tabletit jakavat peruselementit, 7.9 tuuman näyttö 2K resoluutiolla, 2GB keskusmuisti, Intelin neliydinprosessori sekä 32GB tallennustilan.

Täysin samoja komponentteja ei kuitenkaan käytetä, esimerkiksi tarkalleen ottaen Jolla Tabletin näyttö on hitusen Nokian N1 tablettia pienempi, se on 7.85” mutta omaa paremman pikselitiheyden ja siten tarkemman kuvan.

Jollan tabletista ei löydy yhtä tehokasta prosessoria kuin Nokian versiosta, Jolla luottaa 1.8GHz kellotaajuuteen, Jollan tabletista ei löydy myöskään erillistä grafiikkapiiriä (ainakaan nykyisen tiedon valossa) vaan siellä myös grafiikasta huolehtii yksi ja sama suoritin, Nokian N1:stä löytyy PowerVR G6430 GPU.

Nokian tabletista ei löydy microSD korttipaikkaa mutta Jollan tabletista moinen löytyy, se tukee microSD kortteja aina 32GB saakka joten tallennustilan voi parhaimmillaan tuplata.

Jollan kamerat eivät ole mitenkään erikoisia 5MP takana ja 2MP edessä, paitsi että takakameralla onnistuu videokuvaus FullHD-kuvanlaadulla ja 60fps nopeudella, Nokiassa päästiin perinteisempään 30fps nopeuteen.

Kumpikaan tabletti ei tue suoraan mobiiliverkkoja vaan yhteydet otetaan ulkomaailmaan WLAN-yhteydellä.

Akku on Jollassa yllättävänkin pieni mutta se voi johtua Sailfish käyttöjärjestelmän keveydestä, Jolla tabletista löytyy vain 4300 mAh akku kun Nokiassa oli panostettu 5300 mAh akkuun.

Jollan versio on lähes kaikilta suunnilta suurempi kuin Nokian vastaava 203 x 137 x 8.3 mm on edelleen pieni mutta pienempikin laite olisi voinut olla. Jolla myös painaa hitusen enemmän 384 grammaa kun Nokia jäi 318 grammaan.

Saatavuus:

Jollan tabletin oletetaan tulevan markkinoille ensi vuoden toukokuuhun mennessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"