keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

15" Chromebook: Tässä on Acer Chromebook 15

Chromebookit ovat kannettavien tietokoneiden markkinoilla erikoisuus, ne perustuvat Googlen kehittämään käyttöjärjestelmään ja ovat myös hinnaltaan hyvin edullisia. Tietokonevalmistaja Acer on päivittänyt Chromebookin nykyaikaan ja kasvattanut myös näytön kokoa ja resoluutiota.

Googlella on itsellään toki Chromebook Pixel joka päivittyi hetki sitten myös mutta se on enemmänkin teknologiademo kuin ehkä kuitenkaan järkevä ostos sen korkean hinnan vuoksi.

Chromebookissa yleisesti yhdistyy edullisuus ja liikuteltavuus jotka luovat yhdessä erinomaisen verkkopäätteen jolla luonnistuu suurin osa IT-työläisen työtehtävistä, nykyisin Chromebookille on tarjolla myös suuri määrä kolmannen osapuolen sovelluksia, myös yrityskäyttöön tarkoitettuja sellaisia.

Chromebookia ei ole kategorioitu kuitenkaan yksistään työkoneeksi tai viihdekäyttöön, sillä onnistuu kaikki mutta parhaan hyödyn saa toki jos hyödyntää kummassakin käytössä enemmäkseen Googlen omia palveluita ja verkkosovelluksia.

Käyttöjärjestelmä:

Google Chrome OS -käyttöjärjestelmää on kehitetty myös eteenpäin eikä se enää vaadi yhtä usein jatkuvaa internet yhteyttä kuin vielä ensimmäisten Chromebook mallien tullessa markkinoille, tästä on kiittäminen Googlen verkkosovellusten offline-tukea joka on laajentunut ja kehittynyt yhä useampaan sovellukseen, samalla myös offline-tuki on laajentunut myös ulkopuolisten kehittäjien sovelluksiin.

Käyttöjärjestelmä on myös lähestynyt huomattavasti perinteisimpiä työpöytäkäyttöjärjestelmiä tarjoten samankaltaisia toimintoja jatkuvasti enemmän, Chrome OS on kuitenkin pilvikäyttöjärjestelmä jonka on tarkoitus toimia alustana verkossa toimiville sovelluksille.

Acer Chromebook 15:

Chromebookit ovat olleet kautta linjan 10-13” näytöllä varustettuja pikkukoneita, jotka ovat toki kokonsa puolesta helposti mukaan otettavia mutta joiden näppäimistö ja näyttö ovat jättäneet toivomisen varaa.

Acer Chromebook 15Acer Chromebook 15

Acer on julkaissut Chromebookin jossa on siedettävän kokoinen 15.6 tuumainen näyttö ja joka tarjoaa täyden teräväpiirron tarkkuuden eli 1980 x 1080 TFT-paneelilla jossa on mattapinta, mattapinnan ansiosta näytön ei pitäisi heijastaa juurikaan.

Chromebook 15:sta näyttö ei ole ainut suuntaus muita kannettavia päin, myös näppäimistö on saatu tässä mallissa vastaamaan normaalikokoista QWERTY-näppäimistöä, siten ettei näppäimiä ole paloiteltu tai siirrelty tilanpuutteen vuoksi miten sattuu.

Periaatteessa kannettavaan olisi mahtunut kokonsa puolesta varmasti myös numeronäppäimistö mutta Acer päätti panostaa hieman parempaan äänentoistoon ja lisäsi kaiuttimet näppäimistön reunoille.

Tuoretta mutta tuttua tekniikkaa:

Suorittimeksi Acer on valinnut Chromebook 15 malliin Intelin Broadwell mikroarkkitehtuuriin perustuvan Celeron 3205U tuplaydin prosessorin joka sykkii 1.5GHz taajuudella, kannettavasta löytyy myös 4GB DDR3 keskusmuistia joten moniajon ja kymmenien välilehtien käyttö ei pitäisi enää olla hidastava tekijä.

4GB keskusmuistilla suurienkin taulukoiden pitäisi latautua Google Sheetsiin vihdoin ongelmitta.

Tallennustilaakin kannettavasta löytyy vaikka paikallisia tiedostoja ei sinänsä Chromebookissa ole tarkoitus säilyttää, levytilan lisäksi se nopeaa sillä kiintolevynä toimii 32GB SSD levy. Tarjolla on myös SD-muistikorttilukija sekä USB 3.0 sekä USB 2.0 portit joita on kumpaakin yksi kappale lisälaitteille.

Acerin 15 tuumainen Chromebook tarjoaa myös erinomaisen akkukeston, sille luvataan 8 tunnin yhtämittaista toiminta-aikaa.

Acer Chromebook 15 on näyttävän näköinen vaikka se ei kilpailekaan siitä kuinka ohut se on, se vastaa “normaalia” nykyaikaista kannettavaa tietokonetta fyysiseltä kooltaan ja painoltaan jota sillä on 2.2 kiloa.

Acer Chromebook 15Acer Chromebook 15

Valkoisen mallin lisäksi Acer tarjoaa uutta Chromebookiaan myös mustalla värityksellä.

Eri verisoita samasta Chromebookista liikkeellä:

Jostakin syystä Acer on päättänyt luoda markkinoille erilaisia kokoonpanoja Chromebook 15 mallista, esimerkiksi Verkkokaupassa on tarjolla malli joka muuten vastaa lippulaivaa mutta jossa näytön tarkkuus on tiputettu 1366 x 768 resoluutioon, toisilla markkina-alueilla taas nähdään malli jossa keskusmuistin määrä on tiputettu kahteen gigaan joten kannattaa olla tarkkana Acer Chromebook 15 mallin tilaamisen aikana.

Hinta & Saatavuus:

Acer Chromebook 15 maksaa noin 350-400 euroa ja se on laskettu jo markkinoille.

Tekniset tiedot:

Käyttöjärjestelmä: Google Chrome OS
Näyttö: 15" LED-taustavalaistu ComfyView antiglare TFT-paneeli, FullHD 1980 x 1080p
Suoritin: Intel Broadwell Celeron 3205U tuplaydin 1.5GHz
Keskusmuisti: 4GB DDR3
Näytönohjain: Intel Graphics
Kamera: 720p verkkokamera
Liitännät: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, SD-Muistikorttipaikka, AC, audio, 1 x HDMI
Akku: Neljä kennoa, 48W 3220mAt, 8 tuntia käyttöaikaa
Koko: 383 x 245 x 24,6 mm
Paino: 2.2 kg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"