tiistai 31. maaliskuuta 2015

Pohjoiskorealaiset katsovat naapurivaltionsa mediasisältöä tällä mediasoittimella

Notel avaa viihteen PohjoiskorealaisilleReuters raportoi mielenkiintoisesta ilmiöstä joka tapahtuu totalitaarisessa valtiossa nimeltä Pohjois-Korea. Maassa on kielletty kaikki ulkomaalainen viihdemedia ja kansalle tarjotaan viihteenä vain paikallisesti tuotettua moskaa.

Kansalaiset ovat silti löytäneet ratkaisun jolla he voivat vastaanottaa ulkomaisia TV- sekä radio-ohjelmia, elokuvia ja vaikkapa musiikkivideoita. Se on yksinkertainen Kiinassa valmistettu mediatoistin nimeltä Notel (tai Notetel) joka sisältää TV- ja radioantennin lisäksi USB-portin muistitikkuja varten, muistikortinlukijan sd-kortteja varten sekä vielä DVD-soittimen, kaikki tämä on liitetty pieneen televisioon.

Vaikka kyseisen kaltainen mediatoistin on meille länsimaalaisille hyvinkin tavallinen laite on se Pohjois-Koreassa yleensä ainut keino nähdä ulkomaista mediaa, laite on kokonsa puolesta myös hyvin helppo piilottaa viranomaisten tarkastuksilta.

Pohjois-Koreassa on tarjoiltu piraattien avulla länsimaisia elokuvia ja TV-sarjoja myyntiin DVD-levyillä, nykyisin media tarjoillaan muistitikuille ja korteille koska ne ovat helposti piilotettavissa ja kestävämpiä.

Laite on ollut viimepäiviin saakka kiellettyjen laitteiden listalla mutta nykyisin sitä voi ostaa jopa valtion myyntiliikkeistä, keppinä on kuitenkin se että valtion myymä laite on rekisteröitävä ostajan nimelle ja sen TV- ja radiotoiminnot on rajoitettu maan omiin taajuuksiin.

Paikallinen ja siten laillinen media tarjotaan kansalaisille DVD-formaatissa, joista yleensä yksi levy onkin Notelin DVD-soittimessa, vaikka ihmiset katsoisivatkin ulkomaista mediaa muilta tallennusvälineiltä, sillä pienet muistikortit tai tikut on helppo irrottaa ja piilottaa ja esittää tarkastusta tehneelle viranomaiselle laitteessa olevaa laillista DVD:tä.

Notel on ollut hintansa ja toimintojen vuoksi hyvin suosittu pimeillä markkinoilla, vaikka tuotteen saakin nyt laillisesti hankittua voi sen jälleenmyyntihinta (noin 50 Yhdysvaltain dollaria) sekä rekisteröitymispakko pakottaa laitteen haluavan hankkivan sen laittomia polkuja pitkin.

LÄHDE: Reuters

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"