keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

AMD rakensi mielenkiintoisen kokoonpanon

Siruvalmistaja AMD on kehitellyt oman minitietokoneen, jonka väitetään olevan kokoluokkansa tehokkain tietokone. Rakennusprojekti tunnetaan nimellä Project Quantum.

Kyseessä on pieni, pelikonsolimainen neliö jossa on kaksi vielä tuotteistamatonta grafiikkaprosessoria sekä AMD:n huipputehokas suoritin. Erikoisen tuotteesta tekee myös sen tekniset ratkaisut, järjestelmä jäähdytetään vesijäähyllä ja se sisältää vielä julkaisematonta tekniikkaa.

AMD Project Quantum

Tuotteen koosta johtuen vesijäähy on varmasti ollut melko pakollinen sillä pienessä tilassa olevat grafiikkapiirit sekä suoritin kuumenisivat huomattavasti eikä erikoisesti suunniteltuun koteloon sovi yksittäisiä tuulettimia.

Vesi saadaan kiertämään jäähdytystankoihin, kotelon erikoisen sisäisen rakenteen avulla, itse neste jäähdytetään yhdellä suurella tuulettimella joka tulee kotelon päällimmäiseksi elementiksi.

Kotelon keskiosa on eräänlainen lieriö josta tarvittava ilma menee kotelon alimpaan kerrokseen sekä nestejäähyihin jossa on emolevy, muistit, suoritin sekä grafiikkaprosessorit. Järjestelmän väitetään olevan yksi tehokkain kokoluokkansa tietokone, siis ainakin tuotteistettu sellainen.

Quantumin grafiikasta vastaa juuri julkaistu mutta toistaiseksi nimeämätön kahden grafiikkaprosessorin näytönohjain joka tarjoaa jopa 16 teraflopsia suoritustehoa, näytönohjaimessa on 8GB HBM-muistia joka on huippunopea ja äärimmäisen pientä fyysiseltä kooltaan, HBM-muistit ovat jopa 94% pienempiä kuin nykyisin näytönohjaimissa käytössä olevat GDDR-muistit.

AMD ei ole puhunut Project Quantumista juuri tarkemmin kuin alla olevalla esittelyvideolla jossa teknikot kertovat tietokoneesta enemmän.

Huomaa videolla kuitenkin erikoinen rakennusvaihe jossa vaikuttaa olevan emolevy jossa on Intelin prosessori, kyseessä on kuitenkin vasta prototyyppi mutta erikoista on että AMD:n testilabra on jossakin vaiheessa projektia ollut halukas kokeilemaan ensiksi pahimman kilpailijansa tuotteita kuin omiaan.

AMD:lla kuitenkin on myös LGA-kantaan sopivia prosessoreja, jotka ovat tosin palvelinpuolelle suunniteltuja, eikä varmuutta ole vieläkään tarkemmin mikä prosessori Quantumissa on, se on 64-Bittinen AMD:n prosessori mutta tarkasta mallista ei ole tietoa, on kuitenkin hyvin epätodennäköistä että AMD siirtyisi perusprosessoriensa kohdalla LGA:n kannalle.

AMD ei ole maininnut mitään vielä siitä tuleeko Quantum koskaan kuluttajamarkkinoille, toistaiseksi se on ollut esillä vain E3-pelimessuilla, erinäisillä sivustoilla on kuitenkin mainittu että Quantum olisi tulossa markkinoille myöhemmin tänä vuonna, hintatietoja ei ole lähdetty edes arvioimaan mutta halvasta tietokoneesta tuskin on kyse.

Uusia näytönohjaimia:

Samalla yhtiö julkaisi myös läjän uusia näytönohjaimia, mielenkiintoisimpia niistä ovat kuitenkin Fiji -malleina tunnetut R9-sarjalaiset.

R9 Nano

AMD Radeon R9 Fury X, Radeon R9 Fury sekä R9 Nano, josta jälkimmäinen on hyvin lyhyt mutta silti tehokas näytönohjain, kaikki hyödyntävät uutta HBM-muistia joka mahdollistaa näytönohjaimen rakentamisen lyhyemmälle piirilevylle.

Parhaimmillaan Fiji-arkkitehtuuri kykenee tarjoamaan 8.6 teraflopsia grafiikkatehoa joka tarkoittaa 1,05GHz kellotaajuutta, korteista ei vielä kuitenkaan ole saatavilla juuri tarkempia lukuja.

Näytönohjaimet tulevat kauppojen hyllyille seuraavasti:

Fury X: 24.6 suositushintaan: 649 dollaria (577 euroa)
Fury   : 14.7 suositushintaan:  549 dollaria (488 euroa)
R9 Nanon julkaisuaikataulu on vielä avoin, sen odotetaan tulevan kuitenkin markkinoille vuoden loppuun mennessä.

LÄHDE: Muropaketti / AMD

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"