tiistai 9. kesäkuuta 2015

Uusi käyttöjärjestelmä: Tässä on Apple iOS 9

Apple esitteli eilen illalla Suomen aikaa WWDC keynotessaan uudet käyttöjärjestelmäversionsa, uudistuksia tulee kumpaankin käyttöjärjestelmään huomattavasti.

Ehkä kuitenkin eniten näkyviä uudistuksia tulee joka tapauksessa yhtiön mobiilikäyttöjärjestelmä iOS:ään joka julkaistaan ensikuun aikana avoimeen betaan, lopullinen versio iOS 9:sta nähdään vasta syyskuussa.

iOS 9:

Muistiinpanot:

Uudistuksia on tullut mobiiikäyttöjärjestelmän perusohjelmiin, varsinkin Muistiinpanosovelluksen uudistuksia hehkutettiin lavalla. Lyhyesti sanottuna kuitenkin Muistiinpanot -sovellus on päivittynyt nykyaikaan ja tarjoaa suoran vastuksen Evernotelle, Microsoftin OneNotelle sekä viimeisimpänä Googlen Keepille.

Apple väittää muistiinpanosovelluksen olevan yksi käytetyimmistä oletussovelluksista.

Uutuutena ohjelma tukee nyt esimerkiksi Evernoten tapaan käsinkirjoitettuja muistiinpanoja, myöskin kuvia ja muuta sisältöä voi siirtää muistinpanoihin muista sovelluksista käyttäen jakopainiketta.

Toinen Applen hehkuttama ominaisuus on luettelomerkintöjen tuki muistiinpanoihin.

Muistiinpanon luettelomerkinnät

Muistiinpanot saa asetettua ruudulle niin vaaka kuin pystyasennossa ja joko ruudukkona tai listauksena, muistiinpanon viimeisin kuvatiedosto näkyy myös muistiinpanon listausrivillä pienenä kuvakkeena helpottamassa oikean muistiinpanon löytämistä.

Kartat -sovellus:

Applen Karttasovellus on päivittynyt siten että siinä on nyt tuki julkiselle liikenteelle.

Luonnollisesti ominaisuus toimii vain Applen kanssa yhteistyössä olevien liikennöitsijöiden sekä kaupunkien kanssa mutta yhtiö mainitsee palvelun olevan näiltä osin maailmanlaajuinen, käytännössä se kuitenkin tarkoittaa että reittiopas toimii tällä hetkellä ainoastaan New Yorkia, Berliiniä sekä Lontoota.

Kartat alkaa myös tarjoamaan vinkkejä lähellä olevista kahviloista ja muista paikoista.

Siri / Haku:

Sirin tekniikkaa on hyödynnetty laitteen sisäisessä haussa joka onkin lähentynyt toiminnoiltaan Googlen vastaavaa työkalua Google Now:ta, se osaa muun muassa näyttää tiettyjen urheiluseurojen tuloksia suoraan hausta, kuten myös sään ja muita tietoja eri ohjelmista jotka toimintoa tukevat.

Haku ei siis suoraan hae verkosta tuloksia Googlen Now:n tapaan vaan hyödyntää laitteelle asennettujen ohjelmien tietoja.

Kun hakuruudun avaa laitteen ruudulle, tarjoaa se nykyään myös ehdotuksia esimerkiksi yhteystiedoista ja sovelluksista, se muun muassa näyttää heti juuri asennetun ohjelman listalla josta sen löytää nopeasti heti käyttöön.

Sirin voi myös komentaa jättämään muistutuksia erilaisista tilanteista joita käyttäjä kohtaa, esimerkiksi muistuttaa käyttäjää kotona käymään jollakin verkkosivulla uudelleen jonka on löytänyt matkalla mutta ei ole kerinnyt perehtymään sisältöön tarkemmin.

iOS 9 oppii myös tuntemaan käyttäjänsä entistä paremmin, esimerkiksi jos käyttäjä tykkää käydä juoksemassa aamuisin ja asettaa aamulla kuulokkeet puhelimeen, avaa puhelin erityisen soittolistan joka sopii juoksemiseen tai muuhun aktiviteettiin.

Tai vaihtoehtoisesti jos käyttäjä on autossa, tunnistaa se auton soittimen bluetooth yhteydellä ja avaa esimerkiksi kesken olevan äänikirjan jota käyttäjä voi kuunnella ajaessaan.

iOS 9 järjestelee myös uutisia, sovelluksia ja muita henkilökohtaisia asioita siten että ne löytyvät hakuvalikosta yhdellä silmäyksellä, joten kaikki tarpeellinen on Applen mukaan heti saatavilla.

Parannettu sovellusten grafiikan suorituskykyä:

iOS 9:ssä Apple käyttää kaikissa sen käyttöliittymäefekteissä ja sovelluksissa alustana sen kehittämää Metal -grafiikkarajapintaa joka nopeuttaa ja sulavoittaa käyttöliittymän animaatioita ja muita efektejä huomattavasti.

Samalla on myös päästy energiatehokkaampaan koodiin, iOS 9 tarjoaa noin tunnin verran lisää käyttöaikaa kuin edellinen iOS 8.x päivitys.

iPad-päivitykset:

Apple päätti ysin myötä hemmotella iPadin omistajia tuomalla sille yksinomistettuja päivityksiä ison liudan, tässä niistä osa:

Näppäimistö:

Näppäimistö on uusittu mutta on vielä kuitenkin epävarmaa tuleeko kaikki nyt esitellyt toiminnot Suomalaiseen näppäimistöön koskaan, sillä ainakaan sanaehdotuksia ei ole Suominäppiksessä näkynyt vaikka ne tarjoiltiin jo iOS 8:n mukana.

iOS 9:n näppäimistön avulla on helppo liikutella kursoria dokumentissa, näppäimistön päällä vain vedetään kahta sormea joka liikuttaa kursoria ruudulla, näin kursoria ei enää tarvitse tökkiä haluamaansa kohtaan joka on ollutkin melkoista räpellystä ennen tätä uudistusta.

Tekstin leikkaus ja kopiointi on tuotu näppäimistön päälle, sanaehdotuksien vasemmalle puolelle, oikealle puolelle taas tulee pikanäppäimet tekstiformaattiin ja ohjelmalle sopivia lisäpainikkeita kuten kameran käynnistys ja vaikkapa liitetiedostojen lisäys.

Näppäimistössä on nyt myös mahdollista nähdä suoraan painikkeista onko käytössä suuret vai pienet kirjasimet, toiminto joka on ollut iOS:sä mahdollista toteuttaa ennen vain jailbraiktuissa järjestelmissä.

Todellinen moniajo:

Yllättävin ominaisuus on kuitenkin tulossa iPadille, vihdoin iPadin retina näytön tarkkuutta osataan hyödyntää myös käyttöliittymän monipuolisemmalle käytölle, nyt ohjelmat voidaan järjestellä vierekkäin niin että kummatkin sovellukset ovat aktiivisia ja niiden välillä olevia tietoja voidaan siirtää vedä/pudota tekniikalla.

Päivitys ei jää vain jaetun ruudun käyttöön, iOS 9 tukee myös kuva-kuvassa toimintoa jonka avulla esimerkiksi verkkosivulla oleva video saadaan pysymään ruudulla vaikka käyttäjä vaihtaisikin ohjelmaa, samalla kun katsoo tai kuuntelee videota, videokuvasta tulee irrotettaessa pienempi ja sitä voi siirrellä ruudulla samaan tapaan kuin esimerkiksi omaa kuvaa FaceTime puhelussa, sillä erotuksella että videokuvan voi jopa siirtää lähes kokonaan piiloon ja vain kuunnella videolähetystä.

Monipuoliset moniajotoiminnot on nimetty erikseen:

  • Slide Over - Toiminnon avulla käyttäjä voi tuoda aktiivisen sovelluksen eteen toisen ohjelman, siten ettei aikaisempi sovellus katoa ruudulta, kun käyttäjä haluaa palata pääasialliseen sovellukseen, riittää että sivuohjelma vain liu'utetaan piiloon.

Slide Over

  • Split View - Käyttäjä voi valita itse paljonko antaa toiselle aktiiviselle sovellukselle tilaa, näyttö on oletuksena jaettu tasaisesti keskeltä mutta käyttäjä on mahdollisuus muuttaa tilaa, tässä tilassa kummatkin ohjelmat ovat aktiivisia ja niiden sisältöä voi siirtää keskenään.

Split View (iPad Air 2)

  • Picture In Picture - Videokuvan tai FaceTime keskustelun siirtäminen muiden sovellusten päälle (kuvailtu ylempänä), toiminnon saa päälle pitämällä kotipainiketta pohjassa videosovelluksen ollessa käytössä.

Picture In Picture (kuva kuvassa)

Koska tämänlainen moniajo vaatii hurjasti suoritustehoa on moniajotoiminnot käytettävissä vain iPad Air, iPad Mini 2, iPad Mini 3 sekä iPad Air 2:ssa, sillä erotuksella että Split View -ominaisuus on käytettävissä ainoastaan iPad Air 2:ssa ja sitä seuraavissa tulevissa malleissa.

Lisätietoja tarjoaa Apple:

iOS 9 on suuri päivitys Applen mobiililaitteisiin ja läheskään kaikkia uusia ominaisuuksia ei ole tähän juttuun listattu, lisätietoja kannattaa käydä katsomassa Applen omalla iOS 9 -sivustolla.

Saatavuus:

Beta version voi käydä  varaamassa omalle Apple ID -tunnukselle osoitteessa http://beta.apple.com jonka jälkeen beta on ladattavissa heinäkuun aikana virallisesti.

Lopullinen iOS 9 versio julkaistaan Syyskuussa ja on päivitettävissä kaikkiin iOS 8.x yhteensopiviin Applen mobiililaitteisiin.

LÄHDE: Apple

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"