maanantai 3. elokuuta 2015

Windows 10: yli 14 miljoonaa asennusta ja vyöry negatiivista palautetta

windows 10 työpöytä suomi - virallinen (c) 2015 MicrosoftMicrosoft julkaisi viime viikolla Windows 10 päivityksen kaikille Windows 7, 8 ja 8.1 käyttöjärjestelmille. Yhtiön mukaan yli 14 miljoonaa asennusta on suoritettu, samalla uusi käyttöjärjestelmä sekä Microsoft saa paljon negatiivista palautetta.

Lisää asennuksia aktivoituu jatkuvasti mutta mikäli et ole vieläkään saanut sinulle oikeutettua päivitystä toimi seuraavien ohjeiden mukaisesti joidenka mukaan pääset aktivoimaan päivityksen välittömäksi.

Vaikka uusi käyttöjärjestelmä tuokin paljon uutta ja kaivattua, on siinä myös tiettyjä kummallisuuksia joista osan listaan alas:

Windows 10 on kerinnyt saamaan paljon negatiivista palautetta:

Oletusohjelmat:

Närää on aiheuttanut Microsoftin tapa markkinoida uutta Edge verkkoselainta, päivitys kun muuttaa Edgen käyttöjärjestelmän oletusselaimeksi automaattisesti. Tästä ei pitänyt Mozillan toimitusjohtaja sitten laisinkaan vaan kirjoitti Microsoftin vastaavalle avoimen kirjeen jossa toivoi Microsoftin korjaavan tämän toimenpiteen ensitilassa.

Mozillalla on huomattu myös se että käyttöjärjestelmässä on aikaisempaa hitaampaa vaihtaa oletusohjelmia haluamakseen, asetusvalikoissa tarvitsee liikkua enemmän jotta löytää oletusohjelmien hallinnan.

Edge -selain on toki askel parempaan suuntaan mutta käyttäjien asetuksien muuttaminen, varsinkin kun sillä ei ole mitään tekemistä käyttöjärjestelmän toiminnan kannalta, on puhtaasti väärin ja tökeröä. Microsoftin toimista tulee mieleen 90-luvun selainsodat vaikka nyt kyse ei kuitenkaan aivan siitä ole.

"Sivuhuomautus: Tosin, edelleen haku löytää oletusohjelmat -sovelluksen josta voi valita samalla tavalla kuten aikaisemminkin mitä protokollia tai tiedostoja tietyt ohjelmat avaavat ja hallitsevat. Kympissä on myös uusi Asetukset -valikko josta voi tehdä saman mutta ehkä kuitenkin astetta hankalammin, tässä taas huomataan se että yksinkertaisuus ei tarkoita tehokkaampaa."

Päivitystiedostojen jakelu p2p-muodossa, ei loppuun asti ajateltu toiminto?

Ongelmaksi on katsottu myös p2p-pohjainen päivitystoiminto joka jakaa jo asennettujen päivitysten asennustiedostoja verkon muille käyttäjille automaattisesti, tämä nopeuttaa osaltaan päivitysten jakelua koska ne ovat nyt hajautettuja kaikkien käyttäjien kesken mutta josta voi seurata myös yllättävä lasku, niin yrityksille kuin myös kuluttajille, varsinkin heille joilla on käytön mukaan laskutettava internet-yhteys.

Asennustiedostojen jaon ei pitäisi olla aktiivinen kuitenkaan kun käytössä on mokkula-yhteys, mutta käytön mukaan laskutettavia yhteyksiä on myös tietyissä kiinteissä verkoissa joita Windows ei tunnista.

Toiminnon voi kuitenkin sulkea pois uudesta Windows Update -toiminnosta asetukset valikosta: Lisäasetukset->Valitse miten päivitykset toimitetaan->Muuta kohta Käytössä tilaan Ei käytössä.

Pelit pyytävät rahaa:

Microsoft on lisännyt muutaman pelin Windows 10:iin joista yksi oli pasianssin päivitetty versio. Tästä pasianssista on tarjolla myös premium versio jolla pääsee eroon pelin sisäistä mainoksista ja saa lisää toimintoja, tämä on ollut monelle suuri ongelma vaikka premium versiota ei ole pakko ostaa.

Käyttäjän tietosuoja heikoilla päivityksen jälkeen?

Microsoft on muuttanut toimintojaan esimerkiksi selaimien osalta, käyttäjän selaushistoria sekä avoimet välilehdet lähetetään Microsoftille jotta ne voidaan siirtää muille alustoille joissa käytetään Microsoftin selainta, esimerkiksi Edgeä, myöskin Suosikit on lähetetty Microsoftille jo paljon aikaisemmin. Tämä on ollut monelle ongelmallinen pala, tuskin kukaan Microsoftilla tietoja katselee mutta periaatteessa se on ilmeisesti mahdollista.

Myöskin salasanat lähetetään käyttäjätunnuksineen Microsoftille mutta samasta syystä, tiedot halutaan synkronoida laitteiden välillä jotta käyttäjällä on helpompi toimia eri laitteiden kanssa.

Kyse on siis kuitenkin vain tietojen synkronoinnista, se meneekö data palvelimelle suojattuna kuten vaikkapa Mozillan tarjoaman Sync palvelun kanssa menee, onkin hyvä kysymys, siihen ei selkeää vastausta ole ainakaan toistaiseksi löydettävissä.

Samoja toimintoja tarjoaa myös Google sen Chrome -selaimen -sekä Chrome OS -käyttöjärjestelmän kanssa.

Cortana:

Yksi kummallisuus kuitenkin on ja se ei tällä hetkellä juurikaan koske Suomalaisia, ainakaan Suomessa nimittäin Cortana avustaja, se kun  kuuntelee jatkuvasti ja herkeämättä käyttäjää ja siten lähettää äänimateriaalia Microsoftille jotta äänet tunnistetaan komennoksi, ongelman tästä tekee juurikin se pakotettu tarve lähettää dataa Microsoftille, miksei analysointia tehdä paikallisesti?

Avustaja myös selaa käyttäjän sähköpostin ja kalenterin tietoja jotta voi toimia mahdollisimman tehokkaasti, tämäkin on ilmeisesti ongelma, tätähän myös entisajan sihteerit tekivät jotta pystyivät toimimaan tehokkaasti ja huolehtimaan johtajansa tapaamisista ja muista menoista.

Sijaintitiedot: Kaikki tai ei mitään:

Toinen ihmetyksen aihe on se miksi Microsoft haluaa tietää paikallisen tietokoneen sijainnin, sijaintipalvelut kun on osa käyttöjärjestelmää nykyisin jota muut sovellukset hyödyntävät, muinoin paikkatiedot olivat sovelluskohtaisia ja rakennettuja itse sovellukseen.

Toki sijaintitiedot voi määrittää sovelluskohtaisesti mutta silti itse käyttöjärjestelmä sen tietää, senkin voi kytkeä tosin pois jolloin mikään sijaintipalvelua hyödyntävä sovellus ei tietoa saa käyttöönsä.

Yleinen käyttötietojen jakaminen Microsoftille:

Microsoft haluaa kehittää palveluitaan ja ohjelmistojaan palvelemaan paremmin käyttäjiään ja siten kerää käyttäjien käyttötietoja, näissä tiedoissa on mukana yleensä diagnostiikkatietoa, kuten mitä ohjelmien käyttäjä on ajanut virheen sattuessa, aika- sekä paikkatietoja (jos toiminto päällä), virhekoodeja sekä ruutukaappauksia.

Näitä tietoja ei kerätä automaattisesti mutta niihin voi jokainen niin halutessaan liittyä, Insider käyttäjät lähettävät Täyden lastillisen dataa jokaisella kaatumisraportilla joihin liittyy kaikki mahdollinen mutta relevanttitieto. Ruutukaappaus on jo yksinään kuitenkin erittäin vakava intruusio käyttäjän yksityisyyteen koska Microsoftille menee sen mukana näkyvänä selväkielisenä kuvatiedostona kaikki ruudulla näkyvä sisältö.

Siksi ehkä käyttötietoja ei kannata lähettää niin paljon, vaikka Microsoft lupaakin ettei tietoja käytetä mihinkään muuhun kuin käyttöjärjestelmän ja laitteiden kehitystyöhön. Lisätietoja käyttötilastojen kolmesta eri lähetystasosta löydät täältä.

Käyttötietojen lähetysasetukset muutetaan kohdassa: Asetukset->Tietosuoja->Palaute ja diagnostiikka->Lähetä laitteen tiedot Microsoftille.


Negatiivista palautetta siis tulee ja usein näissä tapauksissa kärpäsestä tehdään helposti lohikäärme varsinkin kun kyse on tietosuojasta ja yksityisyydestä. Tapaukset eivät siis ole välttämättä kovin vaarallisia tai ongelmallisia mutta niistä on mukava kirjoittaa ja tehdä älämölöä.

Windowsin "seuranta"toiminnot voi edelleen sulkea pois päältä mutta silloin käyttäjälle jää tietojen jatkuva syöttäminen joka paikkaan itse mutta mikäli tätä ei katso ongelmalliseksi niin näin kannattaa ehdottomasti tehdä.

Varsinkin yritysjärjestelmissä mukaan lukien perustyöasemat, kaikenlainen tietojen automaattinen tallennus on se sitten paikallista tai verkon pilvipalveluihin on paras aina sulkea pois päältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"