maanantai 21. syyskuuta 2015

Sharpilta 8k-televisio, hinta vain 133 000 dollaria!

Sharp LV-85001

Japanilainen IT-jätti Sharp on julkaissut maailman ensimmäisen 8k-television myyntiin, hinta on suorastaan nimellisen pieni 133 000 dollaria eli noin 117 500 euroa.

Hyvä on, hinta pomppii tällä hetkellä 123 304 dollarin ja 133 000 dollarin välillä, ilmoittaa Japanilainen uutispalvelu Nikkei kertoessaan Sharpin uutuudesta.

Sharpin malli ei kuitenkaan ole ensimmäinen 8K-näyttöpaneeli maailmassa, ainoastaan myytävä sellainen, Samsung julkaisi 8K-resoluution paneelin jo aikaisemmin mutta ei kuitenkaan myyntiin saakka.

Sharpin uusi LV-85001 on 85 tuumainen korkeatarkkuuksinen (7680 x 4 320) paneeli. Kuten yleensä kun uusi tarkkuus esitellään, ei sille alkuvaiheessa ole juuri sisältöä tarjolla, 8K-tarkkuuden sisältö vaatii suunnattomasti enemmän tallennustilaa, kaistaa sekä sen käsittely valtavasti suoritustehoa.

Sharpin LV-85001 vaatii käytettäväksi neljä HDMI 2.0 kaapelia jotta kuva saadaan näkymään natiivina 8K-resoluutiolla paneelille, tai mahdollisesti paneeleille jotka on asemoitu hyvin tarkasti television sisään, Sharp ei ole kertonut vielä juurikaan kovin tarkkaan uutuutensa tekniikasta.

Sharpin ratkaisu neljän HDMI-kaapelin vaatimukselle kuulostaa järin hullulta, maailmalla ei ole juurikaan sellaisia näytönohjaimia tai medialaitteita (ei yhtään) jossa vaatimukseen pystytään vastaamaan. Sharp ei tulekaan myymään näyttöään ihan joka jannulle vaan hyvin korkeatasoisiin studio-olosuhteisiin, TV-kanaville ja muille mediatekniikan ammattilaisille.

Maailma valmis 8K-tarkkuudelle?

Esimerkiksi 8K-natiivitarkkuutta tukevia DisplayPort 1.3 näytönohjaimia on jo markkinoilla, tosin niiden pääkohde on edelleen 4K-näytöt 120Hz taajuudella, DP 1.3 kykenee kuitenkin parhaimmillaan 8K-tarkkuuteen 60Hzin taajuudella, joka on riittävästi mutta tietenkin parempi olisi että tekniikka olisi valmis myös 120Hz taajuuksille sillä paneelit tulevat varmasti päivittymään hyvin pian kyseiselle taajuudelle, joka on välttämättömyys esimerkiksi 3D-kuvan katseluun.

4K-resoluutioiden tullessa markkinoille, ongelma oli paneelien heikkotuki 60Hzille joka nykyisin on lähes standardiasemassa ja 120Hzin taajuuteen ollaan kovasti jo menossa.

Joten DisplayPort 1.3 liittimen ansiosta 8K-paneelien tarkkuuksiin ollaan tällä kertaa varauduttu melko hyvin mutta taajuuksien kanssa on paranneltavaa, parannuksia tuskin tulee heti sillä vaikka DisplayPort 1.4a on jo julkaistu käytettäväksi sulautettuihin järjestelmiin kuten erilaisiin medialaitteisiin, tukee tämäkin edelleen 8K-tarkkuutta vain 60Hzissä.

Aika näyttää kuinka liittimet kehittyvät entisestään tarkentuville paneeleille, Sharpin 8K-paneelin käyttämä HDMI 2.0 ei kykene yksistään 8K-resoluution, sen maksimi tarkkuus on 4K:n maksimitarkkuus 3840 x 2160 60Hzillä joka jää auttamatta jälkeen kehittyneemmälle DisplayPort 1.3:lle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"