keskiviikko 7. lokakuuta 2015

ZFS oletuksena Ubuntuun?

ZFS oletuksena Ubuntuun?Canonical joka vastaa Ubuntu Linuxin kehityksestä on halukas tuomaan ZFS-tiedostojärjestelmän oletuksena Ubuntun mukana.

Ongelma on tällä hetkellä se että ZFS on Oraclen omistuksissa ja sen käyttämä lisenssi ei ole yhteensopiva Linuxin GPL-lisenssin kanssa, tämä aiheuttaa taas sen ettei ZFS:ää voi sellaisenaan ottaa Linuxin kerneliin.

Jos ja kun lisenssi ongelmat saadaan hoidetuksi tai kun ZFS:n avoimen lähdekoodin projekti pääsee etenemään ominaisuuksien osalta Oraclen versioon nähden samalle tasolle, on hyvin todennäköistä että Canonical syöttäisi sen suoraan kerneliin ja yrittäisi saada lisäyksestä pysyvän osan yleistä kerneliä.

ZFS kernel toimitettaisiin ainakin Ubuntu Serverin mukana, se ei olisi oletustiedostojärjestelmä Linuxin ajotiedostoille vaan yksinkertaisesti vaihtoehtona kun Ubuntu Serverin pohjalle rakennetaan tiedostopalvelin.

Nykyiselläänkin ZFS on mahdollista ajaa Linuxiin mutta se tarvitsee tehdä käsipelillä vaikka toki valmiitakin kernel imageja on tarjolla, ZFS ei vain voi olla lisenssien epäyhteensopivuuksien vuoksi suoraan esimerkiksi Ubuntussa valmiina.

Mikä ZFS?

ZFS-tiedostojärjestelmä on hyvin monipuolinen järjestelmä ja on varsinkin suurten tiedostopalvelinten tiedostojärjestelmä. Järjestelmä on muun muassa hyvin vikasietoinen ja tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn varsinkin suurille tiedostoille.

ZFS tukee myös valtavan suuria levyjärjestelmiä, useat ammattitason tiedostopalvelimet jotka tukeutuvat ZFS:ään sisältävät usean kymmenen ellei satojen teratavujen verran levyjä, tämänlainen järjestelmä vaatii luonnollisesti erittäin hyvän vikasietoisuuden sekä suorituskykyä jonka kummankin ZFS pystyy tarjoamaan lähes out-of-the-box periaatteella.

Mehua, MEHUJA!

ZFS:n yksi tunnetuin tekninen ongelma on kuitenkin se että se vaatii paljon keskusmuistia mikäli haluaa hyödyntää kaikkia sen toimintoja täysipainoisesti, se sisältää myös useamman sisäänrakennetun pakkausalgoritmin jonka ansiosta levytilaa saa entistä enemmän käyttöönsä, tämä taas vaatii muistin lisäksi tehokkaan prosessorin, mieluiten useamman prosessorin.

LÄHDE: Slashdot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"