tiistai 24. marraskuuta 2015

Jolla yrityssaneeraukseen

Jolla yrityssaneeraukseenSuomalainen mobiililaite/ohjelmistokehittäjä Jolla on ajautunut talousongelmiin ja lomauttaa henkilöstöään.

Jolla on nyt vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa, yhtiö on toiminut lähes yksinomaan ulkopuolisen rahoituksen turvin.

Ongelmat alkoivat kun eräs rahoittaja ilmoitti ettei se pysty valmistelemaan rahoituspäätöstään marraskuussa, kyse olisi ollut kahden erän rahoituksesta jotka olisivat tapahtuneet marras- joulukuussa, nyt päätöstä jäädäänkin odottelemaan joulukuulle.

Jolla on hakeutunut yrityssaneeraukseen jotta saisi hieman hengähdystaukoa päälle puskevista kuluista. Yhtiön kassa on tällä hetkellä nollissa ja lomautuksiin joudutaan yksin tämän vuoksi, Jolla lomauttaa 70 työntekijää ja jos rahaa tulee niin määrä jää pienemmäksi.

Kassa on nollissa koska Jolla ei ole onnistunut myymään tuotteitaan, mielenkiintoa maailmalta on kyllä tuotteita kohtaan kuultu mutta ilmeisesti tuotot ovat olleet +-0 luokkaa ellei jopa selkeästi miinuksen puolella.

Jolla taistelee nyt olemassa olostaan tosissaan, toiveena on että yhtiö saisi lisärahoitusta joulukuussa jonka turvin toimintaa voitaisiin jatkaa ainakin siten että toiminta voitaisiin ajaa järkevästi alas.

Tabletin toimitusvaikeudet jatkuvat entisestään:

Jollan tabletti on jo aikaisemminkin kärsinyt viivästyksistä sen valmistuksen aikana mutta nyt viivästykset ovat liittyneet perinteisiin toimituksiin, nyt kuitenkin vaikuttaa siltä että toimitukset viivästyvät entisestään sillä yhtiöstä ilmoitetaan toimituksien olevan kokonaan jäissä.

Ongelmat koskevat yksinomaan laitteen ennakkotilaajia jotka ovat myös maksaneet laitteensa etukäteen, etukäteen on maksettu yhteensä 12 000 tablettia ja lokakuun aikana  niistä saatiin toimitetuksi vain kourallinen.

Vaikka yhtiö on nyt taloudellisissa vaikeuksissa tulee yhtiö toimittamaan ennakkotilatut kappaleet, toisen erän toimituksista ei yhtiön viestintäjohtaja Juhani Lassilla uskalla antaa aikataulua, sillekin on tosin tehty jo suunnitelmia.

Mikäli Jolla ajautuu lopulta konkurssiin eikä sitä sieltä enää kukaan ole nostamassa niin kuinka käy Sailfish käyttöjärjestelmälle?

Sailfish OS on Androidin tapaan osittain avointa lähdekoodia joten versioita siitä tullaan ehkä näkemään myös tulevaisuudessa, ongelma ehkä enemmänkin tulee nykyisten laitteiden erittäin lyhyestä elinajasta.

Nyt tablettinsa saavat eivät hirveämmin tule juhlimaan laitteestaan mikäli järjestelmään kirjautuminen ei enää onnistu tai jossa ohjelmistopäivitykset lakkaavat toimimasta koska Jollan palvelimet ajetaan alas.

Sailfish OS kehittyy kokoajan mutta se on tälläkin hetkellä vielä hieman rikki, esimerkiksi moniajo tökkii tietynlaisten sovellusten kanssa, lasten tauteja on siis edelleen.

Vaikka järjestelmän kehitystyö jatkuukin varmasti ilman Jollaa, niin se kuinka päivitykset saadaan nykyisiin laitteisiin on kysymysmerkki, paitsi tietenkin päivitykset voidaan ainakin aluksi ajaa laitteisiin perinteisesti flashauksella.

SailFish OS saattaa jäädä nörttien leluksi tulevaisuudessa, sen pystyy asentamaan jo nyt erilaisiin Android pohjaisiin laitteisiin joten Jollan omia laitteita sen pyörittämiseen ei tulla vaatimaan.

LÄHDE: Helsingin Sanomat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"