maanantai 11. tammikuuta 2016

Nvidian ohjainsovellus sekä Chrome yhdessä: Aiheuttaa tietovuodon

Nvidian ohjainsovellus sekä Chrome yhdessä: Aiheuttaa tietovuodonNvidian näytönohjainten Os X  ajuriohjelmistosta on löydetty ilkeä ohjelmavirhe, se saattaa vilauttaa vanhaa kuvadataa kuvaruudelle Googlen Chrome selaimesta.

Ongelma saattaa esiintyä myös muiden ohjelmistojen kohdalla mutta nyt on ainakin todettu se että Google Chrome verkkoselaimen OS X -versio ei tyhjennä käyttämäänsä näytönohjaimen muistia ja siten Chrome -sovellus verkkosivuineen on mahdollista nähdä, ainakin osittain ruudulla uudelleen.

Ongelma ilmenee kun käynnistää toisen sovelluksen esimerkiksi pelin, joka haluaa käyttää samaa muistiavaruutta kuin Chrome on aikaisemmin käyttänyt mutta johon pelisovellus ei ole vielä kirjoittanut mitään uutta, tuolloin näytölle saattaa ilmestyä ikään kuin vanhasta muistista kuva.

Virheen esiin saaminen on hyvin sattumanvaraista mutta se ei muuta siitä yhtään vähemmän vakavasti otettavaksi ohjelmistovirheeksi.

Ongelman pystyisi varmasti korjaamaan siten että Chrome pyyhkisi grafiikkamuistin vaikkapa jokaisen välilehden sulkemisen yhteydessä, kyseinen operaatio ei olisi vaikea toteuttaa eikä se olisi järjestelmälle raskasta.

Ajuripuolella korjaus saattaa olla vähän kinkkisempi mutta siinä voisi olla mahdollisesti jokin automaattinen muistintyhjennysominaisuus jolla esimerkiksi 60 minuuttia vanhat muistit tyhjennetään automaattisesti, mikäli niille ei tule lukupyyntöä tuona aikana, kuvamuisti kun on mahdollista nähdä nyt määrittämättömältä ajalta ja täysin ilman minkäänlaista suojausta.

Ongelma löytyi jo kaksi vuotta sitten:

Virheen löytänyt opiskelija Evan Andersen on ilmoittanut virheestä jo kaksi vuotta sitten Googlelle sekä Nvidialle, Google on kuitenkin vastannut ettei se tule korjaamaan virhettä.

Andersen on ilmoittanut virheestä Chromen Incognito-tilan (yksityinentila) virheenä koska virhe voi esittää kuvaruudulla yksityistilan välilehden myös. Google ilmoitti opiskelijalle ettei Incognito-tilan tarkoitus ole suojata käyttäjän toimia kyseisellä tavalla ja siksi sitä ei katsota ongelmaksi, vaikka juurikin tältä sen pitäisi käyttäjä turvata?

Nvidia on ottanut viestin Andersenilta vastaan ja ilmeisesti todennut sen itsekin mutta ei ole toimittanut korjauspäivitystä virheeseen vieläkään.

Evan Andresen kertoi bugista blogissaan jossa on myös ruutukaappauksia pelin näyttämistä vanhoista muistikuvista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"