maanantai 15. helmikuuta 2016

Canonical julkaisi Ubuntu tabletin

Canonical julkaisi Ubuntu tabletin

Ubuntu Linuxista vastaava Canonical julkaisi Espanjalaisen BQ:n kanssa uuden tabletin joka pyörittää täysiveristä Ubuntu käyttöjärjestelmää, tavallaan.

Kyseessä on tablettitilassa toimiva käyttöjärjestelmä jonka voi halutessaan liittää ulkoiseen näyttöön, jolloin ulkoiselle näytölle näytetään täydellinen Ubuntu linux työpöytä, ilman minkäänasteisia rajoituksia, tai näin ainakin väitetään.

Jotta Ubuntun työpöytäkokemus saadaan aikaiseksi tukee laite myös Micro HDMI liitäntää josta sisältö siirrettään HDMI-portin omaavaan näyttöpäätteeseen.

Laitteeseen voi myös liittää Bluetooth näppäimistön ja hiiren jolloin kokemus kasvaa entisestään aidomman oloiseksi.

Käyttökokemus on toistaiseksi vielä suljeteussa beta-vaiheessa joten on mahdotonta vielä sanoa voiko tablettia käyttää samalla kun se tarjoaa ulkoiselle näytölle Linuxin työpöytäkokemuksen, ylhäällä olevan kuvan mukaan ilmeisesti ei?

BQ:

Espanjalainen mobiililaitevalmistaja BQ on valmistanut jo useamman Ubuntu puhelimen markkinoille joten kumppani on varsin tuttu Canonicalille. BQ valmistaa mobiililaitteistaan usein kahta eri versiota, samat puhelimet ja tabletit toimitetaan niin Androidilla kuin myös Ubuntulla varustettuina, joten M10:n valitseminen ei ollut varmasti kovin hankala päätös Ubuntu tabletiksi.

BQ M10 Ubuntu edition:

BQ M10 Ubuntu edition

Kyseessä on viime vuonna julkaistun BQ Aquaris M10 tabletin hyvin kevyesti päivitetty versio ja se tunnetaan Ubuntu Edition lisänimellä.

Tabletti itsessään on melko peruskauraa, 10 tuumaa (800 x 1280), 1.5Ghz Mediatek neliydin prosessori (MT8163A), 2GB keskusmuistilla sekä 16GB tallennustilalla jota voi laajentaa aina 64GB MicroSD-muistikortilla.

Tabletti ei tue mobiiliverkkoja vaan saa yhteytensä verkkoon Bluetooth- tai WLANin kautta.

Painoa 10 tuumaisella tabletilla on vain 470 grammaa ja akkuna toimii ei vaihdettavaa mallia oleva Li-Po 7280 mAh, jonka pitäisi antaa yhdellä latauksella noin 10-15 tuntia käyttöaikaa.

Uuden tabletin maailmanlaajuinen myynti aloitetaan maaliskuussa BQ:n verkkokaupassa.

Mobiili puskee työpöydälle:

Canonicalilla on ollut pidemmän aikaa haaveena rakentaa järjestelmä jossa mobiililaite toimittaa suuremmalle näytölle täydellisen Linux kokemuksen, Canonical on demonnut omaa visiotaan jo pidemmän aikaa mutta ei ole vielä saanut järjestelmästä tarpeeksi vakaaata tarjotakseen sitä vakavasti markkinoille. Ehkä nyt BQ:n tabletin avulla se vihdoin onnistuu.

Viime aikoina uutisia on valloittanut myös Microsoftin vastaavanlainen ajattelu sen Windows 10 mobiilikäyttöjärjestelmälle, tosin Microsoftin versio ei tarjoa täydellistä käyttöjärjestelmää ja vaatii tuekseen erillisen laitteen joka keskustelee näytön ja mobiililaitteen välillä.

Seuraava suuntaus mobiilimarkkinoilla on selkeästi yhdistää perinteinen tietokoneen käyttö mobiililaitteen kanssa, laitteissa on hyvin paljon laskenta tehoa, ainoa pullonkaula on vielä keskusmuistin hyvin rajallinen määrä vaikka sekin on kasvamassa, ennen kun tarjottiin kaksi gigaa, nykyään kolme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"