tiistai 16. helmikuuta 2016

Sairaala turvautunut kynään ja paperiin, tietokoneet vaativat miljoona lunnaita

Sairaala turvautunut kynään ja paperiin, tietokoneet vaativat miljoona lunnaitaLos Angelesissa toimiva sairaala on joutunut turvautumaan perinteiseen kynään ja paperiin koska sen tietokonejärjestelmät on saastuttanut kiristäjäsovellus.

Kiristäjähaitake eli niin sanottu ransomware on ottanut haltuunsa lähes kaikki sairaalan tietokoneet ja vaatii noin 3.6 miljoonaa dollaria (3,2 miljoona euroa) jolla saisi purkuavaimen joka vapauttaa järjestelmät kiristyksen otteesta.

Sairaala on jo toista viikkoa ongelmissa ja ainakaan toistaiseksi helpotusta ei tule kovin nopeasti sillä sairaalaan kaikki laitteet täytyy käyttää IT-ylläpidon kautta jossa ne puhdistetaan ja palautetaan sitä mukaan käyttöön takaisin.

Sairaalassa hoidetaan kynällä ja paperilla kirjautumiset ja uloskirjautumiset, potilastietorekisteri ja monet muut nykyisin digitalisoituneet asiat. Ransomware on päässyt myös laitteisiin joilla potilaita olisi tarkoitus hoitaa ja joissa on tärkeitä potilastietoja, tämän vuoksi sairaala on siirtänyt useita potilaita muihin sairaaloihin saamaan hoitoa.

Tietokonetomografia, röntgenlaitteet, lääkeannostelijat ja monet muut laitteet ovat käyttökiellossa kunnes viranomaiset ovat saaneet selville kuka tai mistä ransomware on järjestelmiin päätynyt, asiaa hoitaa LADP yhdessä FBI:n kanssa.

Ei ole selvillä onko sairaala huolehtinut varmuuskopioista vai onko tärkeät tiedostot lopullisesti menetetty, yksi vaihtoehto on toki ransomwaren tarkka selvittäminen ja mahdollisen purkuavaimen löytäminen.

Ilmiönä laajentunut ransomware:

Ransomware on yllättänyt jo useamman julkisenkin tahon, muun muassa Brittiläinen Lincolnshiren kunta joutui viime kuussa samankaltaisen ransomwaren uhriksi, tuolloin uhrilta eli kunnalta vaadittiin jopa miljoonan punnan eli 1,3 miljoonan dollarin lunnaita ja kunta päätti ettei maksa sitä.

Kunnan tietojärjestelmät käytiin tarkoin läpi ja dataa tarkistettiin yli 70 teratavua ja keskusyksiköitä ja palvelimia tarkistettiin yhteensä 458 kappaletta. Kyseessä oli todellinen IT-ylläpidon painajainen.

Kunnan työntekijät joutuivat luonnollisesti lopettamaan tietokoneiden käytön tarkastusten ja puhdistuksien ajaksi.

Tapahtuneella on myös jokseenkin huvittava käänne, kun asioita ei enää voinutkaan hoitaa pikaviestien ja sähköpostin avulla, joutuivat kunnan työntekijät turvautumaan puhelimeen ja kasvotusten keskustelemiseen, tämä tuntui niin hyvältä että moni työntekijä ilmoitti jatkavansa työskentelyä samalla tavalla myös tietokoneiden palatessa työpöydälle.

LÄHDE: Engadget

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"