tiistai 22. maaliskuuta 2016

Tässä ovat: Apple iPad Pro 9,7” & iPhone SE

Tässä ovat: Apple iPad Pro 9,7” & iPhone SE

Apple julkaisi maanantai iltana uudet versiot iPhonesta sekä iPadista.

Uutuudet eivät sinällään olleet kovin yllättäviä, tosin hieman oudoksutti ajatus siitä että Apple tuo iPad Pro sarjaan 9,7 tuumaisen tabletin, Miksei yhtiö tuonut uutuutta Air sarjaan?, onko tämä siis Air- tuotesarjan loppu vai nähdäänkö sille vielä myöhemmin jatkoa?

iPhone SE ei myöskään ollut enää pitkään aikaan salaisuus, siitä oli vuodettu paljon tietoja ennen julkaisua, voisi uskoa että tällä kertaa vuodot annettiin tapahtua tahallaan ja ehkä jopa itse Applen toimesta, jopa julkaisulavalla naureskeltiin siihen suuntaan että yleisö jo tietää mistä oli kyse.

Apple iPad Pro 9,7”

Apple iPad Pro

Apple ei enää jatkanut Air -sarjaansa iPadeissa vaan uusin 9,7 tuumainen malli on nyt myös Pro sarjaa.

iPad Pro 9,7” tuo samat ominaisuudet käytännöllisempään kokoon kuin aikaisemmin julkaistu 12,9 tuumaisessa mallissa on esitelty, tosin näytön tarkkuus on isoveljeään hieman alempi:

 

Näyttöjen pikselitiheys on kuitenkin yhtä tarkka: 264 ppi.

Ipad Prossa on tunnetusti huomattavasti parempi äänentoisto kuin aikaisemmissa iPadeissa koska kaiuttimet löytyvät tabletin jokaisesta kulmasta.

Kamera:

Koska pienempi iPad Pro on uudempi, on siihen keritty lisäämään hieman uudempaa tekniikkaa, muun muassa kamera on iPhone 6S:sta tuttu 12 megapikselin kamera, uusi kamera pystyy tallentamaan 4K tarkkuuden videota 30 fps nopeudella ja 1080p tarkkuuden videota sulavalla 60 fps nopeudella.

Etukamerakin on saanut päivityksen ja siinä on 5 megapikselin kenno sekä sama “salama”tekniikka käytössä kuin iPhonessa, näyttö välähtää todella kirkkaasti, tarjoten kameralle tarpeeksi valoa hämäräolosuhteissa ja parantaa siten kuvaa.

12,9 tuumaisessa versiossa käytetään 8 megapikselin kameraa.

Onko tehoissa muutoksia:

Applen mukaan tabletit ovat tehoiltaan samalla viivalla, vaikka Apple ei ole vielä tarkkoja speksejä tarjonnutkaan on iPad Pro 12,9 tuuman versiossa ainakin seuraavat sisukset, 9,7 tuuman versiossa saattaa olla eroja, jotka paljastuvat myöhemmin:

CPU: Apple A9X tuplaydin 2.26GHz
GPU: PowerVR S7 (12 ytiminen)
RAM: 4GB

Tallennustilaa Pro malleissa on 32/128/256GB.

Suorittimessa on hyvin todennäköisesti eroja:

Applen omassa vertailutaulukossa kerrotaan että 12,9” mallin A9X suoritin on vanhempaan A7 suorittimeen verrattaessa 2.5 kertainen kun taas 9,7” mallin suorittimen sanotaan olevan 2.4 kertainen, grafiikan osalta taas tehoja luvataan 12,9” malliin 5 kertaa enemmän ja 9,7” malliin vain 4.3 kertaa enemmän.

Akku:

Akkuna pienemmässä Pro iPadissa on 27,5 wattitunnin litumpolymeeriakku jolle luvataan kymmenen käyttötunnin yhtä jaksoista aikaa multimedian käyttöön.

Samoin myös luvataan 12,9 tuuman versiolle, joka taas on 38,5 wattitunnin akku.

12,9 tuumaiselle iPad Prolle saa Smart Keyboard -näppäimistösuojan joka kiinnittyy laitteeseen kätevästi Smart Connector magneettien avulla, myös 9,7 tuuman versio saa omansa pian omansa.

Pienemmässä Pro mallissa toimii myös Applen oma stylus eli Apple Pencil.

Apple iPhone SE:

Apple iPhone SE

Apple julkaisi myös asiakkaiden pitkään toivoman neljän tuuman iPhonen. Puhelin on hyvin samankaltainen sisuksiltaan kuin iPhone 6S mutta muistuttaa ulkoiselta olemukseltaan enemmänkin iPhone 5:sta.

Uusi iPhone tunnetaan nimellä iPhone SE, joka on kokoonsa nähden melkoinen saavutus, siinä on muun muassa sama 12 megapikselin takakamera joka löytyy iPhone 6S sekä iPhone 6S Plus sarjan puhelimista ja nyt myös uudesta iPad Prosta.

Kamera:

Kameran toiminnoista ei ole tingitty laisinkaan, neljän tuuman näytöllä varustettu puhelin omaa siis myös 4K-videokuvauksen 30 fps nopeudella sekä sulavan 60 ruutua sekunnissa tallentavan FullHD videokuvauksen.

Etukamera on kuitenkin vain 1.2 megapikseliä joka on siis vähemmän kuin 6S mallissa jossa on 5 megapikselin kamera edessä.

Näyttö:

Koska näyttö on vain 4 tuumaa, on sen tarkkuutta jouduttu hieman laskemaan. iPhone SE näytön tarkkuus on 640 x 1136 mutta sen pikselitiheys on kuitenkin pystytty pitämään samalla tasolla kuin iPhone 6S:n, se on 326 ppi.

Tekniikaltaan näytöt ovat muutoin samoja LED-taustavalaistuja paneeleita.

Muutoksia tehoissa?

Tehot ovat iPhone 6S puhelimen kanssa täysin samoilla viivoilla.

Eroja löytyy tallennuskapasiteetin kohdalla, nimittäin SE versiota ei tarjota laisinkaan 128 gigan versiona vaan se tulee 16- sekä 64 gigan muistivaihtoehdoilla markkinoille.

LTE nopeuksissa jostain syystä SE versio jää laahaamaan Cat nopeusluokitukseen (150/50), kun iPhone 6S kykenee Cat 6 luokitukseen saakka (300/50).

Muuta:

Alkujaan kiersi myös sellainen huhu että Apple olisi jättämässä SE mallista 3.5mm ääniportin kuulokkeille kokonaan pois, näin ei kuitenkaan ole käynyt, portti löytyy luurista sekä iPad Pro 9,7” versiosta edelleen.

Koko on luonnollisesti pienempi kuin iPhone 6S:ssä ja toki painoa on saatu laskettua myös 30grammaa sen jäädessä 113 gramman painoiseksi.

Vertailutaulukot:

Applen viralliset vertailutaulukot eri iPhone versioiden välillä löytyy täältä. iPadien vertailutaulukko taas tästä.

Saatavuus ja hinta:

iPad Pro sekä iPhone SE tulevat vasta myöhemmässä vaiheessa Suomeen myytäväksi mutta ennakkotilauksen voi aloittaa 29.3 Applen verkkosivujen kautta.

Apple iPhone 6 SE: 16Gb 499€, 64G: 599€
Apple iPad Pro 9,7” WLAN: 32Gb 699€, 128Gb 879€, 256Gb 1059€
Apple iPad Pro 9,7” WLAN/4G(cellular): 32Gb 849€, 128Gb 1029€, 256Gb 1209€

Huom.! Kuten hinnasta huomaa, kyse ei ole kovinkaan edullisesta iPadista, varsinkaan jos mukaan haluaa 4G-modeemin, esimerkiksi operaattorit tulevat ottamaan vain 4G-malleja tarjontaansa, joten jos edullisempi WLAN-versio kiinnostaa enemmän, on parempi asioida joko Applen tai muiden jälleenmyyjien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"