tiistai 5. huhtikuuta 2016

Ruotsissa ei saa julkaista verkkoon kuvia julkisesti esillä olevasta taiteesta

Ruotsissa ei saa julkaista verkkoon kuvia julkisesti esillä olevasta taiteestaRuotsin korkein oikeus on päättänyt ettei julkisessa tilassa olevia taideteoksia saa julkaista valokuvana verkkoon, ei edes vaikka kyseessä olisi voittoa tavoittelematon yhdistys tai henkilö.

Ruotsalaisia taiteilijoita edustava tekijänoikeusjärjestö Bildkonst Upphovsrätt i Sverige (BUS) päätti kokeilla kepillä jäätä ja katsoa josko Ruotsalainen oikeuslaitos pystyisi tekemään aiheesta lopullisen päätöksen.

BUS syytti jo kesäkuussa 2014 Wikimedia Sverigen ylläpitämän Offentligkonst.se sivuston rikkovan tekijänoikeuslakia, tuolloin juttua hoidettiin käräjäoikeudessa.

Offentligkonst.se on tietosivusto johon on kerätty kartalle kuvia julkisilla paikoilla olevista veistoksista ja muita taiteeksi kategorioituja installaatioita.

BUS:in mielestä sivusto rikkoo taiteilijoiden tekijäsoikeuksia näyttämällä valokuvat julkisesti verkossa. Valokuvia ei ole kielletty ottamasta mutta niitä ei BUS:in mukaan saa julkaista verkossa ilman taiteilijan tai sitä edustavan toimijan lupaa.

BUS vaatii kuvien poistamista palvelusta, lisenssimaksuja siltä ajalta kun kuvat ovat olleet verkossa esillä sekä vielä noin 10 811 tuhatta euroa sakkoina sekä oikeudenkäyntikuluina.

Wikimedia Sverige vetosi siihen ettei yhdistys hae kuvilla rahallista hyötyä ja ihmetteli myös sitä että miksi esimerkiksi postikorteissa kuvia voi hyödyntää mutta verkkolevitystä ei hyväksytä edes voittoa tavoittelemattomalta yhdistykseltä?

Lopullista ratkaisua haettiin korkeimmasta oikeudesta:

Koska yhteistä säveltä ei asiasta löydetty päättivät kummatkin puolet viedä asian korkeimpaan oikeuteen ja odottaa sieltä selkeää päätöstä.

Korkeimmasta oikeudesta tuli nyt päätös ja sen mukaan BUS on ollut oikeassa alusta pitäen, internetissä julkaistut valokuvat monumenteista ja veistoksista rikkovat tekijänoikeuslakia ellei niiden esitykselle ole saatu erillistä lupaa.

BUS kertoo omassa tiedotteessaan että se olisi halunnut tehdä aikoinaan Wikimedian kanssa lisenssisopimuksen kuvien käytöstä mutta johon Wikimedia ei ole suostunut, lisenssimaksut olisivat olleet joitain satoja euroja vuodessa.

Freedom of Panorama:

Jokaisella maalla on oma niin sanottu Freedom of Panorama, eli maisemakuvauksen sallimisesta omakohtaisilla tekijänoikeuslaeilla, maa päättää kuinka taideteoksia voi kuvaaja hyödyntää ja mihin saakka, esimerkiksi Suomessa teoksien kuvia ei voi hyödyntää ansiotarkoituksessa ilman oikeudenhaltijan lupaa mutta kuvaaminen ja julkaiseminen sellaisenaan on sallittua.

 

LÄHDE: Wikmedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"